Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"BARANJA"-HORVÁT HADMŰVELET-

 

-  Hadművelet "Baranja"
1992.04.03. -
 
.
A horvátok a tájegység nevéhez hűen a "Baranja" nevet adták az akciónak , mely a Kelet-Szlavón hadműveleti területen hajtottak végre .
A végrehajtást az Osijek város ZP( parancsnokság) generálisa Karl Gorinšek tervezte és irányította.

Az  1.OZ Operatív Zóna)  Osijek horvát hadműveleti parancsnokság öt nagyobb területet foglalt magába, Viroviticko-podravska, pozesko-slavonska,brodskoposavska, osijecko-baranjska, vukovarsko-srijemska területek, összesen 89 járást ,14. várost.12 500 km azaz 22% Horvátországnak tartozott a ZP Osijek-hez, melyből végezetül 2400 km az az 14 % -át a ZP Osijek.nek megszálltak a szerbek. A parancsnokság területén élt a horvátországi összlakosság 20% -ka 850 000 lakos.
A szerb vonalakon Baranya-Kelet-Szlavónia 255.km-en, Szerbiával 45.km-en, Nyugat-Szlavón szerb erők vonalán 60 km-en, a VRS BiH szerb erők vonalain 200 km-en volt határos a ZP Osijek állásai. A többi szomszédos horvát műveleti parancsnokságokkal az alábbi távon volt szomszédos ZP Zagreb 65.km-en, ZP Bjelovar 125.km-en ,ZP Orasje HVO 60.km-en.

A támadás során két főbb irányból keltek át a Drava folyón :

1.: Valpovo horvát település körzetében
2.:másik irányú műveleti erők jobb szárnya a főútvonalat követő irányba Vukovar felé, a bal szárny pedig Baranya belső része felé.

Sajnos a nem megfelelő koordináció, a technikai eszközök hiánya a felszereltség , a kiképzés hiánya és parancsnoki vezetők hiánya azt eredményezte , hogy a horvát erők nagy veszteséget szenvedtek és emberi és technikai vonalon egyaránt. Az akciót lezárták,és nem hozta meg a végeredményt. Fentiek miatt.

A 107. brigád HV Valpovo támadási irányon 14 halottat , 2 eltűnt katonát és 70 sebesültet szenvedett..
 
 

A mappában található képek előnézete Térképek hadműveletek


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.