Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"LAKTANYAHARCOK" HORVÁTORSZÁGBAN 3.RÉSZ

 

JNA 10. hadtest műveleti területe
10.hadtest erői
 
A hadtestparancsnokság székhelye Zagreb horvát székvárosban volt. A hadtest műveleti zónája nagyobb részben Horvátországban és kisebb részben („Bihac-i zseb” Bihac, Buzim, Cazin, Velika Kladusa, Bosanska Krupa járások) Boszniában terült el.
 
Horvátországban a közép-horvátországi Vukomericko polje, Zagreb, a Bánságban Lonjsko polje, Zrinska Gora részeken és Kordun egészén helyezkedett el a 10.hadtest műveleti zónája.
A délnyugat határát képezte Bihac-Vrbovsko vonal, ahol hadtest a Velika és Mala Kapela hegység vonalán a 5.VO/13.hadtest-Rijeka erőivel volt szomszédos. A hadtest északnyugati határát Vrbovsko-tól a szlovén-horvát államhatár képezte egészen Zapresic-ig.Ezen a vonalon a hadtest a 5.VO/14.hadtest-Ljubljana és 31.hadtest-maribor erőivel volt szomszédos.
A hadtest északkeleti határát képezte a Zagreb- Moslovacko hegység-Kutina-Pakrac vonal, ahol az 5.VO/32.hadtest-Varazdin erőivel volt szomszédos. A hadtest délkeleti határát képezte a Pakrac-Novska-Jasenica- Una határfolyó (horvát-boszniai államhatár)- Bosanski Novi-Bosznia területén,Una folyó, Grmec hegység Una határfolyó (horvát-boszniai államhatár).Ezen a vonalon a hadtest az 1.VO/5.hadtest-Banja Luka erőivel volt szomszédos.
 
 -10.hadtest-Zagreb
 
-4. páncélos brigád:Jastrebarsko
(Karlovac-i gépesített zászlóalj)”B”
(31. gépesített zászlóalj Dugo Selo-i tartalék erőt
1990-ben feloszlatták)
-140.gépesítet brigád :Novi Zagreb (Marsal Tito laktanya)és
                                 Dugo Selo laktanya (a gépesített brigád a 140.  gépesített lövész és 31.  gépesített lövész dandárból alakul meg)
-257.gépesített lövész brigád: Petrinja
(257.és 291.gyalogos ezredből)”R”
-622.  gépesítet lövész brigád: Petrinja „R”
 
-4. „partizán” brigád:Karlovac „R”
-6. vegyes tüzér ezred :Petrinja „R”
-6. vegyes tankelhárító ezred :Petrinja „R”
-167. tankelhárító tüzér csoport: Zagreb „R”
-151. tankelhárító tüzér üteg”R”
-152. tankelhárító tüzér üteg”R”
-313. könnyű légvédelmi tüzér ezred: Zagreb „R”
-6. könnyű légvédelmi tüzér csoport :Zagreb
-10.felderítő egység „R”
-10.ABHO (vegyi biológiai és nukleáris támadás elleni egység)-Zagreb
- 10. rádió-felderítő szakasz-Zagreb
- tanszék- ISVP-Zagreb
- katonai elhárítás-Zagreb
-10.műszaki ezred
-123.hidász-műszaki zászlóalj:
                   Zagreb kaszárnya Maršal Tito,és
                  Dugo Selo laktanya
- 9.gyalogos ezred-Karlovac
-671.hidász-műszaki zászlóalj”R”-Sisak
-485.hidász-műszaki zászlóalj:Karlovac
-17. hidász-műszaki egység
-74.hidász-műszaki egység
-10.védelmi egység
-10. katonarendész zászlóalj”R”
-10. őrzászlóalj”R”
-10.egészségügyi zászlóalj”R”
-60.egészségügyi egység”R”
-10.tartalék zászlóalj „R”
-10.szállító egység”R”
-530.logisztikai bázis :Bosanski Petrovac
-994.logisztikai bázis:Karlovac
-logisztikai bázis:Zagreb
-123. utász műszaki zászlóalj/”
-258.műszaki ezred-Zagreb
- továbbképző sport központ "Svetice" -Zagreb
- lőtér "Vrapčanski potok" -Zagreb
- lőtér- "Petrinja" -Petrinja
 
A hadtest főparancsnoka Dusan Uzelac vezér-alezredes volt.
 
A 10.hadtest horvátországi objektumai:
 
 Zagreb
 
A JNA egyik legfontosabb katonai létesítményei a horvát fővárosban voltak .Zagreb-ban több mint 77 darab laktanya és több más objektum volt. Egyik legnagyobb katonai létesítménynek számított a Novi Zagreb-i "Maršal Tito" avagy „Marsalka” laktanya - Josip Broz Tito –ról elnevezve - .Ez volt a regionális központja az 5.számú katonai körzet parancsnokságnak és itt volt a 10. számú JNA hadtest (Zagreb) parancsnoksága. További létesítmények voltak az 5.számú VO légierő bázisai, a „Brodarski „iskola (Novi Zagreb), Központi Katonai Technikai Iskola, lőtér "Vrapčanski potok" objektum Gornja Vrapca, Selska ulica (utcai) ”27juli” laktanya, a Kustosija, valamint a Maksimirska ulica (utcai) Borongaj "Dusan Corkovic"  laktanya, "Senjak" és "Popovec" laktanyák, légibázis „Pleso”, laktanya Lucko, JNA DOM „Kalnik”, mind Zagreb városban.
A főváros elővárosai is bővelkedtek JNA objektumokban , Precec objektum Dugo Selo, Duboki Jarak, Sopnica, Sijavrh objektum Sesvete, Molvice kraj Samobor, rádió relé állomás Samobor, Snjeznika hegység-Platak Guslice rádió állomás, laktanya Samobor, Velika Gorica és Velika Buna, Jastrebarsko laktanya.
 
Zagreb városban állomásozó erők voltak a 10.hadtestből: 140.gépesítet brigád, 6. vegyes tüzér ezred ,6. vegyes tankelhárító ezred, 167. tankelhárító tüzér csoport, 151. tankelhárító tüzér üteg, 152. tankelhárító tüzér üteg, 313. könnyű légvédelmi tüzér ezred, 6. könnyű légvédelmi tüzér csoport, 10.felderítő egység, 10.műszaki ezred, 671.hidász-műszaki zászlóalj, 17. hidász-műszaki egység, 74.hidász-műszaki egység, 10.védelmi egység, 10. katonai rendész zászlóalj, 10. őrzászlóalj, 10.egészségügyi zászlóalj, 60.egészségügyi egység, 10.tartalék zászlóalj, 10.szállító egység, logisztikai bázis, 123. utász műszaki zászlóalj/kaszárnya Maršal Tito. Továbbá Zagreb JNA katonai objektumaiban állomásoztak a 5. katonai körzet központi erői:
 
- „Vo” parancsnokság-Zagreb
- parancsnokság -Zagreb
- katonai elhárítás-Zagreb
- 140. információs központ-Zagreb
- 65. gépesített ezred Zagreb
- 149. közepes hatótávolságú önjáró rakétás ezred-légvédelem PVO-Pleso
- 513. műszaki brigád-Zagreb
- 367. ezred irányítás-Zagreb
- katonai bíróság-Zagreb
- katonai ügyészség-Zagreb
- páncélos és gépesített erők kiképző központja -Zagreb
- lőtér -Jamadol
- 639. támogató hátországi bázis Zagreb
- 15. egészségügyi osztag-Zagreb
- 374. gépkocsizó zászlóalj-Zagreb
- katonai építési hatóság-Zagreb
- katonai egészségügyi központ-Zagreb
 
Továbbá Zagreb JNA objektumaiban állomásoztatta a 32. hadtest 306. könnyű légvédelmi tüzér ezredét.
 
Zagreb és aglomerációja
 
 
 
 
Precec
 
Dugo Selo és Ivancic Grad között volt Precec település közelében a JNA fegyverzeti objektuma, mely a JNA 5. katonai körzetének erőinek hadianyag készletét tárolta (20 000 tonna lőszer, robbanószer, taposó akna és 1000 darab lőfegyver). Az objektum területileg Dugo Selo-hoz sorolták.
 
Katonai objektum horvát blokád alatt:
1991.szeptember 14-én az „Alat és Materija” akciónevek alatt a horvát erők, „Tuskanac” ZNG speciális egysége Ivan Grbavac vezetésével, valamint a Dugo Selo-i első horvát önkéntes fegyveres csoport (53. önálló zászlóalj első százada) NikoVeljic vezetésével, a Nemzetvédelmi (ONO) erők Ivanic Grad és MUP egység megkezdték akciójukat az objektum  elfoglalására.
A sikeres akcióval a horvátok 20 tonna lőszert, robbanószer, taposó akna és 1000 darab lőfegyver zsákmányoltak.
 
Dugo Selo               
 
-123.hidász-műszaki zászlóalj-továbbá Dugo Selo JNA objektumában állomásozott a 32. hadtest 33. „partizán” divíziója, és a 10.hadtest 140. gépesített brigádjának erői.
 
 
Sesvete-Popovec
 
Sesvete körzetében a JNA három katonai fegyverzeti raktár objektumot üzemeltetett. Az egyik a „Duboki Jarak vagy horvátok ahogy hívták „Gliboki Jarek” a másik a „Sopnica” objektum a harmadik a Sijavrh” objektum.
 
A Gliboki jarek objektum, a Varazdin felé vezető főút Sesvete és Popovec közti szakaszán helyezkedett el. Az objektumban a JNA a területvédelmi (TO) erők fegyverzetét tárolták :
Több mint 13 000 automata puskát, tüzérségi (ágyúkhoz, aknavetőkhöz ) különböző kaliberű gránátot, lövedéket, 80. különböző szállító járművet, 900-1000 tonna robbanóanyagot, taposóaknát , élelmiszert (konzervet), kiegészítő hadiruházatot, rohamsisakokat, felszerelést… .
 
A Sopnica katonai objektum a Sesvetska Sopnica településnél volt, melyet húsz fős katonai személyzet őrzött. Az objektumban a JNA műszaki katonai felszereléseket tárolt, a Zagreb/Borongaj „ Dusan Corkovic” laktanya 10.hadtest katonai erőinek felszerelését, kétéltű katonai járműveket, ponton hidakat, önjáró gépeket, deszant csónakokat..) . 
 
A Sijavrh JNA katonai objektum Popovec körzetében Sijavrh településnél volt. Harminc fős katonai személyzet őrizte. Az objektumban a Dugo Selo 10.hadtest JNA harckocsizóinak lőszer ellátmányát tárolták.
 
Katonai objektum horvát blokád alatt:
1991.szeptember 14-től került sor. Sesvete rendőri egysége, és önkéntes katonai csoportja megkezdte Sopnica, Sijavrh és Duboki jarak JNA objektumok blokádját. A horvátok 1991.09.14-én elfoglalták a Sopnica, 15-én a Sijavrh, 17-én pedig a Duboki jarak objektumokat.
 
Sopnica objektum elfoglalása
 
A Sesvete Nemzet Védelmi Titkárság (SNO , később Védelmi Minisztérium „MORH” lép az SNO helyébe) és a Nemzeti Ellenállás előkészíti a Sopnica JNA objektum elleni akciót. Az objektumot huszonhárom katona és egy szakasz parancsnok őrizte. Az objektum, raktár elleni akciót a horvátok 14-én szombati napon 13.00 órakor kezdték meg, mely során bár az elsőre a JNA katonák nem kívánták átadni az objektumot a horvátok harci csoportjának (BG), de miután a BG egyértelművé tette, hogy nem fognak visszariadni a harctól, a JNA katonák és parancsnokuk átadták a bázist, a védelmi tervekkel együtt, melyen a biztonsági védzónába telepített aknamező térképe is ott volt. Délután 16.00 órára a horvátok ( 1. brigád ZNG) birtokba vették az objektumot a JNA katonáknak szabad elvonulást biztosítva Zagreb-i bázisukra.  
 
Sijavrh (Sija vrh) objektum elfoglalása
 
Miután a horvátok elfoglalták a Sopnica objektumot megkezdték a Sijavrh és Duboki Jarak objektumok elleni akciót. Sijavrh esetében már korábban előkészített terv alapján kezdte meg 14-én a blokádot a kora hajnali órákban a horvátok önkéntes fegyveres csoportja, rendőri egység és Nemzeti Ellenállás, a Sesvete- Válság Stáb SNO koordinációjával. Az akcióban résztvevő horvát erők bejutottak Popovec településre, keresztül jutva a Vugera patak hídján , ahol a harckocsi elleni aknazár volt telepítve , és akadály. Sijavrh JNA bázist már biztosították, blokkolták a horvátok.
Szeptember 14-én a horvátok tárgyalásba kezdtek a Sijavrh objektumot biztosító JNA egységgel ( egy fő tiszt és húsz fő katona). Másnap 15-én a JNA katonák az objektum feladása mellett döntöttek, mely során két csoportban (az első 16.00 órakor a második kicsivel később ) elhagyták a bázist. 18.00 órakor a horvát rendőri erők Vico Vukoljevic vezette speciális csoportja birtokba vette a létesítményt , a Popovec-Sasinovec –i Nemzeti Ellenállókkal akiket Josip Mesec vezetettet .
 
Duboki jarak/Gliboki jarek objektum elfoglalása
 
Az objektum a három JNA bázis közül a legfontosabb volt, tekintettel az ott lévő raktárak haditechnikai tartalmára. A bázis Zagreb körzetében a legnagyobb fegyverzeti raktárnak számított a JNA erőknél.
A Sesvete - Válság Stáb Nemzet Védelem (GSNO) és Nemzeti Ellenállás (GSNZ) részletesen megtervezték a „kiemelt” kockázatú objektum elfoglalásának tervét. A Duboki jarak elleni akciót a Nemzeti Ellenállás parancsnoka Tomo Jantol vezette, koordinálva a Válság Stábbal, Törzsel (KS) . Az akcióban részt vett a nemzeti ellenállók egysége, önkéntesek Sesvete-ből, ZNG katonák és a helyi rendőrség.
Az akciót a horvátok szeptember 14-én a kora hajnali órákban kezdték meg. A közutakra harckocsik elleni akadályokat helyeztek ki már korábban, és már figyelték az objektumot, és felvigyázták nemzeti ellenállók csoportjával.
Szeptember 14-én a kora reggeli órákban sor került az első tűzharcra a bázist őrző JNA katonák és a horvátok egy kisebb fegyveres csoportja közt. Az összecsapás délután folytatódott, az objektumot őrző JNA katonák a kitörésre alapoztak. A horvátok egyik rendőri speciális csoportja támogatta a Duboki jarak objektumot körbezáró horvát önkénteseket.
Másnap 15-én a tűzharcban megsebesültek ellátására került sor, a ZNG katonák közül egy fő sebesült meg. Szeptember 17-én az objektumot őrző JNA katonák és az akciót vezető horvát parancsnokok közti megbeszélés , tárgyalás eredménye képen a JNA katonák elhagyták az objektumot, eltávozhattak Zagreb-i bázisukra. A horvátok több mint 13 000 automata puskát, tüzérségi (ágyúkhoz, aknavetőkhöz ) különböző kaliberű gránátot, lövedéket, 80. különböző szállító járművet, 900-1000 tonna robbanóanyagot, taposóaknát , élelmiszert (konzervet), kiegészítő hadiruházatot, rohamsisakokat, felszerelést zsákmányoltak az objektum elfoglalásával .Precec és Duboki Jarak objektum
               
 
Velika Gorica,Velika Buna
 
haditechnikai üzem „Zmaj” Velike Gorice
5.katonai körzet központi erőinek 315. elektronikai felderítő és megfigyelő központi egysége-Velika Buna . 
 
Samobor
 
laktanya, Molvice, Samobor-i rádió relé állomás, Guslice rádió állomás ,”Falaščaki kraj” objektum,
 
Crnomeric
 
laktanya Kumrovec, kiképző-oktató központ „general armije Ivan Gošnjak”, katonai iskolai létesítmény "Ivo Lola Ribar"
 
Jastrebarsko
 
Laktanya „Franjo Ogulinac -Seljo“ JNA 4.sz. páncélos harckocsizó brigád
 
Petrinja
 
 „Vasil Gacesa”, "Malina" és "Samarica" laktanya, és Brdo „Tabruk” parancsnoksági objektum
 
-257. gépesített lövész brigád,
- 622. gépesítet lövész  brigád
-6. vegyes tüzér ezred :Petrinja „R”
-6. vegyes tankelhárító ezred :Petrinja „R”
- lőtér- "Petrinja" -Petrinja
 
Sisak
 
Sisak laktanya és „Barutana” JNA muníciós raktár objektum (Novi Sisak)
rádió és radar állomás Šašina Greda. -671.hidász-műszaki zászlóalj”R”-Sisak
 
Karlovac
 
Karlovac városban és körzetében a JNA több mint  19. laktanyát tartott fent, ebből 13 laktanya volt Karlovac városban. Karlovac városban összesen 34.katonai objektum volt. Ezen objektumokban 3000 körüli létszámmal rendelkező erő állomásozott.
Legismertebb objektumok voltak „Ivo Lola Ribar" laktanya Karlovac központjában, Luscic városrészben a „Robert Domani” laktanya, továbbá a Korana és Kupa folyók közti városrészben a Petrova Gora katonai létesítmény, a Jamadol (laktanya és fegyver raktárbázis), Borlin „Milan Caksiran” (laktanya és fegyver raktárbázis), Ticarnica laktanya , Turanj laktanya (ma múzeum), Dom JNA, Gaza - objektum„Gaza”-Kupa és Korana folyók közti területen helyezkedett el Karlovac délkeleti részén, valamint még négy katonai objektum a városban, és további három a másik objektum. A város környéki aglomerációban további katonai létesítmények voltak, Kamensko (laktanya és műszakista bázis), Gornji Mekusje laktanya és műszakista bázis, Ilovac- TO haditechnikai raktárbázis, laktanya „Milan Caksiran” (laktanya és fegyver raktárbázis), Logoriste „Stjepan Milasincic-Siljo”laktanya, Cerovac laktanya tűzér-rakétás brigád bázisa (Strekovac hegy-rakétabázis), Vinica lőtér. Az 1990.években a JNA 6.gépesített-gyalogos divíziója „B2 besorolású egysége állomásozott Karlovac katonai létesítményeiben. A divízió mellett katonai kiképző műszaki iskola, 580.vegyes tüzér brigád is a városban állomásozott. 1990.év nyarán a divízió megosztották a 13. hadtest-Rijeka és 10.hadtest-Zagreb erői közt.
 
 
A katonai létesítményekben az alábbi erők állomásoztak:
 
10.hadtestből :
-4. páncélos brigád:Jastrebarsko
(Karlovac-i gépesített zászlóalj)
-4. „partizán” brigád
-485.hidász-műszaki zászlóalj
-994.logisztikai bázis
- 9.gyalogos ezred-Karlovac
 
13.hadtestből: -8. gyalogos gépesített  brigád: Karlovac „R”
                       -127.műszaki ezred”R”-Karlovac
                       -540.hidász-műszaki zászlóalj „R”-Karlovac
 
 
5.katonai körzet központi erőiből: - 471. vegyes tankelhárító tüzér brigád -Karlovac
- 580. vegyes tüzér brigád -Karlovac
- 944. támogató hátországi bázis Karlovac
 
 
 
 
Katonai objektumok horvát blokád alatt:
 
Közép-Horvátországban a jórészt Zagreb és a város agglomerációs településein lévő JNA katonai objektumok összességét blokád alá vette a horvát önkéntes fegyveres erő, nemzeti ellenállás és rendőrség.
 
Jastrebarsko településen lévő JNA objektumot 1991.09.13-án a horvát erők blokád alá vették. A „Franjo Ogulinac -Seljo“ kaszárnyában a 5.VO –Zagreb JNA,10.hadtest –Zagreb, Jastrebarsko településen lévő 4. okbr-páncélos brigádja állomásozott. A JNA erők tartották a laktanyát, de segítséget nem kaphattak a horvát blokád miatt. November 12. a JNA harckocsiból álló oszlopa ,mely a Jastrebasko –i laktanyából vonult ki, keresztül halad Karlovac városon.
 
A Sesvete/Dugo Selo-i „Duboki Jarak” JNA objektumot a horvát erők 1991.09.14-17. közti blokád végén 17-én birtokukba vették. A létesítményt a JNA erők elhagyták. A raktárakból jelentős hadizsákmányra tettek szert a horvátok.
1991.09.14-17-én a Zagreb-tól keletre lévő „Precec“ JNA fegyverraktár (09.14-én) is horvát kézbe került, mely során a horvátok 4000 tonna lő és robbanószert zsákmányoltak. A következő JNA objektum a Sesvete-i „Sopnica“ katonai raktár volt ,mely úgyan ezen időszakban 1991.09.14-én került a horvát erők birtokába. Ez utóbbinál a horvátok jelentős műszakista –utász hadizsákmányt szereztek meg.
1991.09.14-15. közti időszakban a horvát erők elfoglaltak további JNA katonai objektumokat :"Vrapčanski potok", "Senjak" és "Popovec" (09.16-án) laktanyák Zagreb városban, „Brodski“ JNA katonai iskola (09.16-án), „Pleso“ repülőtér (09.16-án), „ Lucko“ JNA laktanya (09.16-án), „Falaščak kraj“ JNA objektum  Samobor (09.16-án).
1991. 09. 14-én a „Juli27“ laktanyát (Selska ulica-Zagreb) foglalták el a horvát erők, ahonnan jelentős tüzérségi hadieszközök birtokába jutottak a horvát erők (22. darab „haubica“ ágyu –egészen a 203.mm-től, 30. darab különböző kaliberű ágyu).
Szeptember 15-16-án következett a Zagreb „Kustosij” laktanya, melyet a horvátok birtokba vettek.
 
Szeptember végén Samobor-i Molvice, Samobor-i rádió relé állomás, Guslice rádió állomás, és több kisebb objektum került orvát kézbe, vagy hagyta el a JNA.
 
Október elején további JNA objektumokat szereztek meg a horvátok Velika Gorica, Velika Buna, Samobor településeknél. Velika Buna objektumot a horvát speciális rendőri (SJP) erők vonták ellenőrzés alá. Mala Buna településen kialakított "tartalék" állásukból az  SJP erők három irányba közelítették meg a JNA objektumot. Az SJP erők három területen ( Durasini, Grdanus és Radisavka ) fogták körbe a JNA objektumot, BOV harci járművel az SJP "Roda" (Varazdin) egységével zárva Brkici területét. A gyalogságot a horvátok Gajec dombon elhelyezett tüzérséggel biztosította. 
 
Samobor településen lévő JNA laktanya 1991.október 7-én . vonták ellenőrzésük alá a horvát erők.
 
1991.10.19-én a horvát és JNA erők közt kihirdetett ideiglenes tűzszünet során a JNA erők a délutáni órákban megkezdték a még kezükben lévő, de a horvát erők által blokád alatt tartott Zagreb-i katonai objektumaik egy részéből a kivonulást. Ennek során egy 80 katonai gépjárműből álló konvoj indult el Zagreb-ból Karlovac-on át Slunj irányába.
 
1991.11.12. Jastrebarsko-i bázisukat elhagyták a JNA erők. A konvoj Karlovac felé indult meg. 1991.11.13. megérkezett Karlovac-ba a JNA katonai konvoja Jastrebarsko településről, ,a  konvoj keresztül haladt Karlovac-on és tovább haladt Slunj irányába.
1991.11.25-12.01. további JNA erők hagyják el a Pleso-i légi bázist (120 db. Katonai jármű) , a „Kerestinec” rakéta bázist és a Zagrebi katonai objektumokat …………….. .
 
1991.11.26-tól a JNA megkezdte a Zagreb-i  „Marsal Tito” laktanya elhagyását Karlovac-on át a szerb kontrol alatt lévő Slunj irányába.
 
1991.12.01-én a horvátok elfoglalják a Zagreb-i Borongaj JNA laktanyát és a Jastrebarsko –i JNA laktanyát.
 
1991.12.17-én Karlovac-on át Slunj városba vonta ki erőt a Zagreb-i katonai kórházi egység és a Dugo Selo-i erők.
 
Különösebb harcok a főváros ,Zagreb-ban nem történtek tekintettel arra ,hogy a JNA a harcok kirobbanása előtt veszélyesnek ítélte meg a horvát fővárosban tartani egységeit ,ezért azokat kivonta onnan.1992. januárra a JNA egész horvátországi területerők kivonta laktanyáiból egységeit.
 
Bánság -Sisak-Pokuplje:
 
1991. Nyarán és őszén a JNA a lázadó szerb paramilitariáns erőkkel együtt készen álltak megtámadni Sisak várost. Tüzérségi támadás során több polgári célpontot, olajfinomítót, és a államvasutak épületeit támadták. Miután a szerbek sikeresen bevették Petrinja (JNA objektum „Vasil Gacesa” , "Malinova" és "Samaric" laktanya, Brdo –„Tabruk” parancsnoksági objektum), települést, megkezdték műveleteiket Sisak megtámadására. A szerb erők a fő támadást Mošćenici felől kezdték meg a Žažine, Nebojana, Komareva részeken lévő horvát védelmi állások ellen. Sisak megtartása a horvát védelemnek fontos stratégiailag. A város védelmére jelentős erőket vontak be. A horvátoknak sikerült több fontos JNA objektumot megszerezni 1991.09.03. „Barutana” JNA objektum (Novi Sisak) , muníció raktár,1991.09.09-én laktanya Sisak, 1991.09.15. „Žažina” JNA laktanya (Zazina), 1991.09.19. JNA radar állomás Šašina Greda. Sisak horvát védelmi erői a nemzeti gárda (ZNG) és rendőri erők egységeiből állt össze (2. gárdista brigád, 57. önálló zászlóalj, 120.brigád, 55. légvédelmi divízió). Ezen erőket a Sisak Operatív Csoport Parancsnokság irányította.
 
Kordun/Karlovac:
 
1991.szeptember 12. a horvát fegyveres csoportok megkezdték a Karlovac városban és körzetében lévő JNA objektumok blokádját.
 
1991.09.17-én a horvátok elfoglalják az Ilovac-ban lévő JNA Ilovac-i fegyverraktárt és laktanyát „Milan Caksiran” Brolin és 09.14-15-én „Ticarica” objektumot.
 
1991.09.12-én a horvát erők Karlovac városban blokád alá vett JNA katonai objektumból huszonnégyet birtokba vesznek.
 
1991.09.21 a horvátok megkezdték a Gornji Mekušje –i JNA műszaki kiképző központ/iskola laktanya blokádját, amit október 13-ra teljesen ellenőrzés alá vonnak. Szeptember 21-én több kisebb JNA objektum kerül horvát kontrol alá, Cerovac, Ladvenjak, Selišće, Gornji és Donji Mekušje településeken.
 
Szeptember végére a horvátok több kisebb –nagyobb JNA objektumot foglaltak el köztük a Turanj –i JNA laktanyát, ,
 
1991.október 04-05-én a horvátok birtokba vettek Karlovac városban újabb négy JNA objektumot, köztük a város központjában lévő JNA „Ivo Lola Ribar" laktanyát. Luscic városrészben pedig a „Robert Domani” laktanyát a horvát erők 1991.október 07-én a   Dom JNA parancsnoksággal együtt.
 
A JNA erők mindamellett, hogy jelentős veszteséget szenvedtek haditechnikai parkjukban, a laktanyák horvát kézbe kerülésével, sikerként könyvelték el a Karlovac város JNA parancsnoksága alá tartozó Logoriste laktanyában állomásozó erőiknek 1991.november 6-i kivonását. Novemberre a horvát katonák jelentős fegyverhez és munícióhoz jutottak a JNA bázisokról.
 
Logoriste
 
1991.szeptember végén október elején a horvátok Karlovac városban blokád alá vették az ott lévő JNA létesítményeket, valamint megszervezték a város és régiójának védelmét több mint 900 fős rendőri és gárdista erővel. A gárdista erők közül fő erőnek számított a 110.brigád6dandár, melyet Rudolf Brlecic vezetett. A dandár nem volt teljesen feltöltve és a fegyverzet terén sem álltak valami jól. A dandár támogatására a katonai vezetés Karlovac régióba mozgósította a 2. gárdista brigád, akkori 2.dandár 3.zászlóalját.A 3.zászlóalj Duga Resa városkában alakult meg és részét képezte a központi manőverező (gárdista brigád) „A” besorolású 2. brigádnak, mely központi parancsnoksága a Zagreb melletti Trstenik városkában volt.
 
A JNA „Stjepan Milasincic-Seljo” ( SM-S) laktanyája Logoriste településnél volt, mely Karlovac déli régiójához tartozott. A katonai létesítmény a JNA egyik legnagyobb fegyverzeti raktár bázisának számított, így természetes szemet vetett rá a horvát katonai vezetés. A JNA bázison a jugoszláviai hadsereg 8. gyalogos-gépesített brigádjának (8.pmbr), a 471.vegyes páncéltörő (páncélosok elleni) tüzér brigádnak (471.mpoabr) , 580. vegyes tüzér brigád (580.mabr) logisztikai zászlóaljának, a 236. gyalogos-gépesített brigád egy páncélos zászlóaljának, haditechnikai eszközei, 200 tonna üzemanyag, élelmiszer volt tárolva valamint a 944.logisztikai bázisa állomásozott. 1990.év nyarán pedig a Jastrebarsko településen állomásozó JNA 4. páncélos brigád (okbr) egy gépesített zászlóalját vezényelték át a Logoriste laktanyába, de az egység 1991.márciusban kivonásra került, hátrahagyva a laktanya védelmébe 40 katonát, és a laktanya parancsnokát Boro Ercegovac alezredest, a 8. pmbr vezetőjét.
 
A horvát erők 110.brigád 1. zászlóalja, a Logorite-i Nemzeti Ellenállás (NZ) és területvédelmi erők (TO) 1991.szeptember 19-től blokád alá vették a SM-S laktanyát, annak érdekében, hogy a JNA ne tudja onnan kivonni az ott tárolt hadianyagot és technikát. A horvát hadvezetés célja volt mindezeket megszerezni, hiszen elegendő haditechnikai eszköz állt rendelkezésre a laktanyában ahhoz, hogy páncélos és nehézfegyverzettel ellátott egységeket tudjanak létrehozni a zsákmányból.
A kezdeti laktanya blokád hiányosságai végett még a blokád elején a JNA két tankja sikeresen elhagyta a körbezárt laktanyát, de két nappal később a horvátok rajtaütöttek a közeli településen a „szökevényeken”. A horvát források alapján az egyik harckocsit megsemmisítették a rajtaütés során.
 
A Karlovac-i és Karlovac környéki JNA laktanyák elleni horvát katonai blokád meglazítására, meggyengítésére a JNA az 1. Operatív Csoport (OG-1) erői közül a 169. gépesített-lövész brigádot (mtbr) - megerősítve három szerb helyi Vojnic –i területvédelmi (TO) osztaggal- átcsoportosította Loznica bázisáról a Karlovac-i harctérre. Az OG-1 október 4-én támadást intézett Karlovac ellen Slunj irányából (Kisa művelet) . A JNA erő elérte a Korana folyó keleti bal partszakaszát, ahol a horvát védelem október 8-án megállította a 169. mtbr-t.
A harcok során a 169. mtbr gyakorlatilag szétesett ezért hiába próbálták a létszámhiányt mozgósítással pótolni, nem vezetett eredményre. A JNA OG-1 parancsnokság a szétesett 169. mtbr-t lecserélte a 9. gépesített-lövész brigádra, melyet még október 15-én Szerbiából vontak be a korduni hadszíntérre.
 
A JNA október 22-november 4.között további 450 katonát vezényelt a Logoriste laktanya megerősítésére, annak ellenére, hogy a katonai bázist a horvátok blokkolták. Ezen JNA erőket a 4. mtbr. harckocsizói és a TO Vojnic két százada alkotta. Az erősítés megérkezett a laktanyához. Ezzel november 4-re a laktanyában már egy 685 fős helyőrség állomásozott.
 
Október második felében a horvátok 110. brigádja mellett megalakult a 129. brigád és a Duga Resa-i 137. brigád. A két dandár közt felosztották a felelősségi, műveleti területet a 4. Operatív Zóna (4.OZ)- Karlovac hadműveleti parancsnokság zónájában.
A 137. brigád átvette a 110. brigádtól a Ladvenjak-Balejska Vinica vonaltól délre eső zónát . A továbbiakban a 110.dandár hadműveleti zónáját képezte jobb szárnyon Ladvenjak-Belajska Vinica, bal szárnyon pedig Miksic-Korana folyó- Kupa folyó torkolata – Borlin.
A 137.brigád bal szárnyvonalának határát a 110.brigád jobb szárnyvonala képezte ( Ladvenjak-Belajska Vinica) .A 137. brigád parancsnokának Nedjelko Katusin őrnagyot nevezték ki.
A 110.brigád 1. zászlóaljának három századát a Logoriste laktanyától északra és nyugatra vezényelték kontrolálva a Logorista –Turanj közti Korana folyó hídját, felderítő és műszakista csoporttal, a 3.zászlóalj három századát a laktanyától délre a Korana folyóhoz vezényelték Belajska Poljice-Zastinje zónába, megerősítve két tankkal és egy hátrasiklás nélküli ágyuval. Belajska Poljice zónából figyelemmel kísérték a „Mlina” Korana folyó szakaszát az esetleges JNA erők átkelésére tekintettel. A 110.brigád 1. zászlóalját támogatta a horvát rendőri erők két százada, köztük az egyik a Zelimir Fetil vezette páncéltörőkkel felszerelt különleges rendőri speciális mesterlövész csoport „Trn”, mely Sv. Dorotelj településnél (laktanyától északra) foglalt állást. A rakétás csoport Svarci, a páncéltörős és mesterlövész csoport pedig Sveta Doroteja területén foglalt pozíciót.
A 2. brigád 3.zászlóalját (Duga Resa) átcsoportosították a bánsági hadszíntérre, ezzel a 137. brigádnak a 2.brigád 3.zászlóaljával történő támogató szerepe megszűnt.
 
A 137. brigád 2.zászlóalja megerősítve Nemzeti Ellenállás (NZ) egységével egy csoporttal Mateskovo Selo, egy csoporttal Katici_generalski Stol, egy csoporttal tartalékot képezve Erdelj településen foglaltak pozíciót.
A 137. brigád 3.zászlóalját támogatta egy rendőri század és NZ egység. Ezen erők közül 1. csoport Sica-Barilovac vonalon, egy csoport (rendőri erők/MUP) Barilovac –Mejasko Selo, 2. csoport Donji Velemeric-Ladvenjak, 3.csoport tatalékot képezve Laskovac településen foglaltak pozíciót.
A 3.OZ-Zagreb 76mm-es önjáró ágyús csoportja szakaszaival Leskovac és Generalski Stol településen foglaltak támogató pozíciót. A harckocsizó szakaszból egy tank Skrobotka, egy tank Sica-Venac vonalon foglalt pozíciót. Az aknavetős 120mm-es üteg Skrobotka brda magaslaton foglalt pozíciót. Rakétás üteg Skrobotka erdős területén és Carevo Selo településnél foglalt pozíciót, a tankvadász (páncéltörős) csoport Leskovac területén foglalt pozíciót, a könnyű tüzér üteg (lab PZO) légvédelmi csoport Duga Resa védelmében Skrobotka-Leskovac-Carevo Selo vonalon foglalt pozíciót, a műszakista-utász csoport Donji Zvecaj településen foglalt pozíciót, a felderítő szakasz Mihalic Sela településnél foglalt pozíciót, a szakasz irányítási parancsnokság pedig Duga Resa városban foglalt pozíciót, a hátországi támogató csoport a Novigrad-Strahovnjak vonalon foglalt pozíciót.
 
Az 5. JNA katonai körzet (5.VO) utasításban elrendelte az OG-1 részére, hogy kezdjék meg támadó műveleteiket a Karlovac és Zagreb városokban a JNA laktanyákat blokád alá vett erők meggyengítése érdekében. A terv alapján a támadás első szakaszában az OG-1 erők célja volt a Kupa folyó vonalán a horvát védelem áttörése. A második szakaszban kívánták a JNA erők felszámolni a horvát laktanya blokádokat, köztük Karlovac területén.
A JNA 1991. november 2-án OG-1 alá vont légierejével és tüzérségével támadást intézett Karlovac ellen. A támadás nagymértékben sújtotta a 110.brigád 2. zászlóaljának Turanj közeli állásit. A 2.zászlóalj az őket ért súlyos támadásból november 3-án kivonták és helyét a 110.brigád 1. zászlóaljával vették át, Turanj védelme érdekében, mely Karlovac déli kapujának számította. Turanj eleste esetén egyenes út vezetett volna a JNA erők számára Karlovac déli kerületinek elfoglalására és az ott lévő blokád alatt tartott JNA objektumok birtokba vételére.
 
November 3-án az OG-1 utasítást adott műveleti erőinek Barilovac település elfoglalására. Barilovac birtoklásával a Logoriste laktanya déli irányból történő kiürítésére került volna sor. A 4.OZ Karlovac tekintettel ezen JNA akcióra elrendelte a Logoriste és a Jamadol laktanyák elleni azonnali támadás megkezdését. A támadásnak már 3-án kellett volna megtörténnie, de csak 4-én kora reggeli órákban került végrehajtásra. November 3-án a ZNG (Nemzeti Gárda) átkereszteli a horvát hadvezetés HV (Hrvatska Vojska) Horvát Hadsereg elnevezésre. Ezen a napon a Logoriste laktanyába érkező TO Vojnic egységből a tűzharcok során öt szerb katona életét vesztette és egy megsebesült, a horvát 110.brigád felderítő csoportjából pedig még október 29-én egy fő életét vesztette. 
 
 November 4.A 110.brigád egy csoportja megkezdte a Logoriste-Goljaci vonal megfigyelést. 1991.november 4-én 07.30 órakor a JNA erők megkezdik a kitörést a Logoriste laktanyából. Első lépcsőben egy órás előkészítő tüzérségi és légi támadást intézett a JNA a laktanya környéki horvát állások, ellenőrző pontok ellen. Ugyanakkor a JNA gyalogsági és gépesített támadást intézett a horvát védvonalak ellen Turanj térségében.Turanj vonalat a 110.brigád 1.zászlóalja védte november 3-tól, a heves JNA támadás végett a 2. zászlóaljból megerősítették a Turanj vonalat. A JNA Turanj támadásával próbálta elvonni a laktanyát kontroláló 110.brigád (2.zászlóalj) erőinek egységeit elvonni a laktanya blokádjából.
A laktanyából való kitörést a JNA erők OG-1 vezérkari főnöke Mirko Rakovic ezredes irányította.
A JNA 2. páncélos zászlóaljból néhány harckocsi a Vinica (JNA lőtér)-Sv Dorotelj vonalon foglalt pozíciót, a laktanyában viszont továbbra is ott maradt a fő zászlóalj és aknavetős üteg.  
 
Bár a „Trn” speciális horvát rendőri csoport megerősített az aknazárat a Logorite laktanyánál, az nem volt védve ezért a laktanyából egy 10-16 harckocsiból (tank) álló csoport (1. páncélos zászlóalj) kitört, jelentősebb ellenállás nélkül elérte Belajska Poljice települést (ahol a 110.brigád 3.zászlóaljának 2. százada tartózkodott) majd tovább közlekedett Belaj településre, ahol tovább haladtak Gornji Velemeric irányába. A páncélos zászlóalj elérte Podvozic települést, de G. Velemeric-nél a horvát erők 2.brigád 3.zászlóalja megállította a páncélos csoportot. A JNA csoport délig visszavonult Belaj településre. A Belaj felé visszavonuló JNA páncélos zászlóaljból Carevo Selo irányba indult meg néhány páncélos, de északra Carevo Selo-tól a 137. brigád, a 2.brigád 3. zászlóalj és a NZ egység két tankot megsemmisít ( egyik tankot a 2.brigád 3. zászlóaljának katonája lőtte ki).
 
Belaj településről a páncélos zászlóaljból négy tank Banjsko Selo település keresztül Barilovicki Laskovac és Barilovic felé indult meg. Barilovicki Leskovac kőbányánál a 137.brigád páncéltörő rakétás csoportja ( pog) foglalt állást. A Barilovic felé haladó JNA konvoj megállítására a 137. brigád és MUP rendőri erők megerősítve a 2.brigád 3. zászlóaljából egy tankkal, három páncélozott szállító harci járművel felszerelve páncéltörő rakétával felsorakoztak. Az esti időszakban a 137. brigád két századával megerősített a Generalski Stol és a 2.brigád 3. zászlóaljával Erdelj településeket.
 
Közben a horvát hadsereg 110.brigád 3.zászlóaljának 2. százada T-55 tankkal megerősítve elfoglalta a stratégiailag fontos Mala Vinica területét, mely során összeütközésbe kerültek a JNA erőkkel. A JNA erők három tankot, egy tehergépkocsit elvesztettek. A három tankból egy megsemmisült kettő pedig megrongálódott és megakadályozta a további két harckocsik a továbbhaladásban, ezáltal a két megmaradt harckocsival a JNA egység visszavonult a laktanyában. A horvát erőknek sikerült biztosítani Vinica magaslatot. A JNA légiereje 4-én 14.00 órakor támadta a Vinica magaslaton lévő horvát állásokat.
 
A JNA 2. páncélos zászlóaljból néhány harckocsija (négy darab ), mely a Vinica (JNA lőtér)-Sv Dorotelj vonalon foglalt pozíciót, elvonult Belaj településre csatlakozva az 1. páncélos zászlóaljhoz. A kivonás során a horvát erők 110.brigád 3.zászlóalj 2.százada (Mala Vinica) támadást intézett a konvoj ellen, melyből három tankot és egy TAM-110 katonai teherszállító gépkocsit megsemmisítenek. A JNA négy tankkal támogatott gyalogsággal megkezdte a Logoriste környéki észak és keleti magaslatok biztosítását és a Belaj-ban várakozó páncélos csoport fedezését. A Sanac magaslaton foglalt JNA támaszpontról kiváló volt a laktanya és környékének megfigyelési lehetősége.
 Sajmista településnél a horvát erők 2.brigád 3.zászlóalja megsemmisít még két JNA tankot, valamit még egyet Logoriste laktanyánál. A horvát erők megerősítik november 4-én 18.00 óráig azon tényt, hogy nyolc JNA tankot lőttek ki és két MÍG-21 harci JNA repülőgépet semmisítettek meg.
 
A horvát erők 4-ről 5-re virradólag végrehajtott a településeken lévő civil lakosság evakuálását.
 
A 4. OZ Karlovac mellett a 137.brigád parancsnoka a 3.OZ-Zagreb zóna parancsnokától Stjepan Matesa –Duga Resa-i születésú- ezredestől kért katonai támogatást. Stjepan Matesa elrendelte a területvédelmi 7. brigád (7.TO-Zagreb később 150.brigád egy zászlóaljával (2. zászlóalj) a 137. brigád megerősítését. A horvát vezérkar jóváhagyta a támogatást és a 8. területvédelmi brigádból (később 151.brigád).
 
 November 5. A JNA katonai felderítése értesült a 137.brigád megerősítéséről, ezért fel függesztette Barilovic irányába történő kitörési kísérleteket. A JNA laktanyát elhagyó gépesített páncélos csoportjai a továbbiakban Carevo Selo irányából Trgov.brdo-Dobrin.brdo-Mejaskovo Selo-Donji Velemeric irányon próbáltak átkelni a Korana hídon Malici településre. A Carevo Selo előtt előző nap (november 4.) feltartóztatott JNA csoport áttörte a horvát erők 2.brigád 3. zászlóaljának állásait és 13.00 órakor elérte Cerovo Selo-t, de nem tudtak Barilovic felé tovább haladni, mert a elzárták a település irányába vezető utat a 7. brigád TO –Zagreb 2. zászlóaljának 1.századával megerősített 137. brigád . A megerősítő 7. TO 2. zászlóaljának egyik százada Vinica magaslatnál a másik pedig Carevo Selo-nál vonták be a műveletekbe.
A 7.TO brigád 2.zászlóaljának erői Pecurkovo brdo és Mreznicki Novak tájrészre vonultak ahonnan Jarce Polje területén csoportosultak. 
 
A JNA erők a továbbiakban Trgov.brdo-Dobrin.brdo-Mejaskovo Selo-Donji Velemeric irányon átkelt a Korana hídon és elérte Malici települést.
 
A Gornji Velemeric-nél feltartóztatott JNA csoport visszavonult Belaj településre. A 110.brigád amellett, hogy koncentrált Logoriste-i műveletekre, jelentős erőket kellett bevonjon a 2. zászlóaljból Turanj ( 60-80 katona) védelmére. Turanj települést a JNA tüzérsége és légiereje mellett a TO-Vojnic 4. osztaga támadta. A 110.brigád 1.zászlóalja megerősítve a 2.zászlóalj századával és rendőri szakasszal Sanac-iskola-Sajevac híd-Turanj híd vonalat ellenőrizte, északról és nyugatról blokkolva Logoriste laktanyát.
November 5-én 05.00 órakor Zagreb-i erők „Sport” százada, egy szakasznyi aknavetős 82mm. megerősítette a 110.brigád 3.zászlóalját a Vinica magaslaton. A 110.brigád 3. zászlóalja blokkolta a Logoriste-Belajske Poljice útszakaszt, kontrolálva a laktanyát és B. Poljice települést. A 110.brigád 3.zászlóalj 2.százada és a 7.TO (később 150.brigád-Zagreb) aknavetős 82mm. szakasza Mala Svarca területén foglalt pozíciót . Aknavetőkkel 16.00 órakor megkezdték a JNA laktanya –Logoriste támadását. A 3.zászlóalj 110.brigád egy százada megkezdte Bel. Poljice felszabadítását, melyet délutáni időszakra befejeznek. A 3.zászlóalj 110.brigád további egységei Zastinje településeknél foglalt pozíciót, Slunjska brda magaslat/hágó támadási irányon.
A Logoriste laktanyában megközelítőleg már csak negyven fős harckocsi vezetésére képzett személyzet maradt. A JNA és területvédő szerb erők részéről a Logoriste laktanyát külső biztosításában három harckocsi és gyalogság vett még részt. Két tank Sv Dorotelj területén foglalt pozíciót Turanj irányába. 14.00 óra körül a horvát erők tüzérségi támadása során több mint 120 tüzérségi aknavető lövedék és vállról indítható „Zolja” csapódott be a laktanya területére. A laktanya parancsnoka, Boro Ercegovac 15.00 elrendelte az objektum elhagyását, melyre 15.30 órakor sor is került. A kitörésnél három tank megrongálódott, mozgásképtelenné vált egy pedig megsemmisült . 
 
 A JNA oszlop dél felé Belaj Poljice- Ladvenjak- Selisce-Malici irányába próbált kitörni. A 110.brigád visszavonta erőit Zastinje településekről a Korana folyó át Rogova tájegységhez, ( 110.brigád 3.zászlóalj 1.század két szakasza és 3. század) ahol tűz alá vették a JNA konvojt, melyet a 9. mtbr és 4.és 5. osztag TO-Vojnic erők támogattak . Ennek ellenére a Selisce településen megtorpanó JNA konvoj jelentős veszteségeket szenvedett ( egy harckocsi megrongálódott, melyet a szerbek hátrahagytak Bel. Poljice-nél , egy harckocsit pedig a horvátok 2.brigádjából Selisce településnél megsemmisítettek és még egy tankot megsemmisítettek a horvátok Ladvenjak településnél ) .
 
 November 6. November 5-ről 6-ra vírradólag a harcok alább hagytak, miután „Hágában” tűzszüneti megállapodásra került sor a JNA és a horvátok közt. Persze ez csak átmeneti volt. A tűzszünetet kihasználva a 137. brigád Malici környékéről kivonta erőit és a civil lakosságot . Közben a JNA konvoj Selisce településtől megindult, 09.00 órakorátkelt a Korana hídon és elérte Malici települést, majd 11.00 órakor Vojnic városkát. Ezt követően a horvát erők elfoglalták a részben kiürített Logorite laktanyát.
 
A laktanyaharcok során a 137. brigádból tizenheten vesztették életüket , a 2.brigád 3.zászlóaljából egy katona vesztette életét és egy megsebesült, a 110.brigádból tizennégyen vesztették életüket és több mint huszonhat katona  megsebesült, a „Trn” speciális rendőri egységből öten sebesültek meg. A brigádból főleg Turanj-i harcmezőn vesztették életüket az ott folyó súlyos harcokban.
A JNA erők tizennégy katonája vesztette életét és harminc hárman sebesültek meg. A harcoknak tizennégy civil áldozata volt, melyet a JNA erők számlájára írtak, továbbá tizennégy civilt a JNA erők foglyul ejtettek és letartóztattak.
A JNA huszonegy T-55 tankot, kilenc T34 tankot, egy páncélozott felderítő harci járművet, tíz páncélozott szállító harci járművet, egy parancsnoki páncélozott harci járművet, ötven katonai szállító járművet vont ki sikeresen a Logoriste laktanyából.
 
A 110. brigád 3.zászlóalj 2.százada és a „Sport „század-Zagreb november 6-án ellenőrzés alá vonta a részben kiürített laktanyát, ahonnan csak az otthagyott katonai haditechnikai eszközök egy részét tudta kivonni, tekintettel arra, hogy információ merült fel azzal kapcsolatban , hogy a JNA 13.00 órai időpontban tüzérségi támadást intéz a laktanya ellen. A tüzérségi támadásra A laktanya biztosítását a 7.TO brigád 2.zászlóalj egy százada látta el. Végül a horvátok november 13-ig végrehajtották a laktanya kiürítését a hátrahagyott JNA haditechnikát illetően.
 
                 Jamadol
 
1991.11.04. A JNA elhagyta „Jamadol” katonai objektumát.
 
 
A 10.hadtest erőinek hadmozgása a horvátországi offenzívába:
 
A 10.hadtest kivont erőit a Bánságban és Kordun tájegységbe a szerbek lakta éskontrolálta területeken vonta össze, egyesítve az 5.hadtest-Banja Luka korduni erőivel. A 10.hadtest erői Bánság, Kelet-Kordun hadműveletet irányító Operatív Csoport-1 (1.VO-Beograd) és a Kordun további részeit és Lika tájegységben műveleteket irányító Operatív Csoport -5.( 5.VO) parancsnokságai alatt hajtanak végre műveleti feladatokat. Kordun tájegységben létrehozták a 5. VO --Taktikai Csoport(TG-2) .Slunj laktanya kihelyezett parancsnokság (IKM) a Bihac (Zeljava bázis) 5. VO parancsnokságnak 10. hadtest (KM) .
Jastrebarsko nevezetű településen a JNA 4.sz. páncélos harckocsizó brigádja elhagyta a laktanyáját és erőit a Bánságban vonta össze a 8-OG TO divízió műveleti csoportba, megerősítve a csoportban lévő 2.gépesített TO (területvédelmi) brigádot, 9. gépesített brigádot (1.VO,24.hadtest/Kragujevac), 13.partizán brigádot, 145.könnyű gyalogos brigádot , 185. lőtéri zászlóaljat, 3. gépesített TO brigádot, 4. gépesített TO brigádot, 530. brigádot, ahol a szerb területvédelmi önkéntes erőket / TO/ támogatva megkezdték a tisztogató offenzívájukat. A 4. páncélos brigád egy egységét bevonták az 6-OG TO műveleti csoportba Plitvice-Kordun területén.
 
A szerb erők a helyi szerbek által többségében lakott területeken biztonságban csoportosíthatták erőiket. Bánság és Kordun jelentős területén képviseltek többséget a szerbek ,így ezen tájegységek védelmére nagy hangsúlyt fektetett a JNA. Bánság esetében a tájegységbe összevont 5. VO 10. hadtest közép-horvátországi veszélyzónákból kivont erővel ,megerősítve a boszniai Banja Luka városban székelő 5. hadtest erőivel, támogatva a helyi szerb területvédelmi (TO) egységekkel elkezdte a felkészülést egy átfogó támadó hadművelet megindítására a horvát főváros ellen. A 10.hadtest erőit a boszniai Bihac városban lévő katonai JNA objektumaiba csoportosította át, ahol központi hadtesti parancsnokságot (KM) létesített. A 10. hadtest a továbbiakban erőit a Bánságban és Kordunban folyó harcokba irányította.
 
Bánság és Kordun tájegységben a JNA taktikáját képezte, hogy megtisztítsa a tájegységek a horvát ellenállási gócpontoktól. Ebben jelentős szerephez jutottak a helyi milíciák és Szerbiából érkezett önkéntes katonai félkatonai csoportok.
 
Miután a szerbek elérték a korduni (Slunj és aglomerációja, Cetingrad, Rakovica, Drezinik Grad és környező horvát lakta települések), és bánsági ( Topusko, Glina, Taboriste, Kostajnica, Slupji kamen, Kraljevcani, Hrastovica, Petrinja, Pokupsko,Dragotinci), horvát gócpontok felszámolását kitolták védelmi vonalukat a Bánságban a Kupa folyóig, annak jobb partvonalához, Kordunban pedig a Kupa –Korana folyó (ez utóbi jobb partvonalához) . Ezzel a megszálló offenzíva első fázisa lezárult.
Második fázist jelentette a Bánságból, mint „védett” zónából indított hadművelet Zagreb és egész Nyugat-Szlavónia, Közép-Horvátország elfoglalására. Illetve a Kordunból Karlovac elfoglalására. Ezen területeken lévő horvát katonai erők semlegesítése a laktanyák blokádjának megszűntetése. A hadművelet második fázisa már nem érte el célját.

 

FOLYTATÁS A TOVÁBBI RÉSZEKBEN

 

A mappában található képek előnézete JNA-Jugoszláv Néphadsereg PARANCSNOKOK


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.