Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HORVÁT FEGYVERES ERŐK (Tengerészgyalogság MOMP Ugljan-Dugi Otok)

 1992.évben  a HRM, a   Zadar környéki szigeteken (Dugi otok, Uglanj, Sestrunj, Rivanj,Molat, Premuda, Ist, Olib ,Silba,Skarda , Pasman, Kornat) 1991.nyarán megalakuló  horvát válságkezelő stáb és önkéntes félkatonai egységei által létrehozott   „Otočki „OB Sv. Mihovil”” zászlóaljból  létrehozza a „Dugi Otok”  Vegyes Tengerészgyalogos Egységet ( Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva -MOMP) „Ugljan-Dugi otok” ,mint a haditengerészet különítményét.

 
MOMP Ugljan-Dugi otok
(vegyes tengerészgyalogos különítmény)
 
1991.májusában a Zadar környéki szigeteken (Dugi otok, Uglanj, Sestrunj, Rivanj,Molat, Premuda, Ist, Olib ,Silba,Skarda , Pasman, Kornat) megalakul a horvát válságkezelő stáb és önkéntes félkatonai egységeik. 1991. júliusában és augusztusában az önkéntesek folyamatos őrszolgálatot láttak el a szigeteken, figyelve a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) haditengerészetének (JRM) hadmozgását . Az önállóan szerveződött önkéntes erők ,augusztus második felétől , 15-től megalakítják a „Otočki ” zászlóaljt , Gorki Kurtina parancsnoksága alatt. Augusztus 20-án az Ugljan szigeten lévő Sutomišćica településen megtartják az első hivatalos alakuló ünnepségét a „Otočki” zászlóaljnak (Otočki bataljun -OB). A zászlóalj a 112. Zadar-i brigád parancsnoksága alatt , augusztus 21-én megkapta a „”Sveti Mihovil „”vedőszent elnevezést.
 Ugljan sziget Kali településén az önállóan szerveződött önkéntes egységeket a „OB Sveti Mihovil” zászlóaljba integrálják ezzel létrehozva a későbbiekben megalakuló ”MOMP Ugljan-Dugi otok” vegyes tengerészgyalogos roham erők magját. Miután megalakult a zászlóalj ,önállóságot kapott. 1991.szeptember 30-án a „Sveti Mihovil OB” zászlóalj parancsnoka Joško Pulja lett.
 
Az OB (Otočki bataljun ) feladata volt a szigetek védelme, és a szerb tengeri blokád elleni fellépés. Létrehozták Molat és Premuda szigeten a partvédelmi ütegeket.
 
1992.április 21-től a Horvát Hadsereg Főparancsnoksága GS HV az „OB Sv. Mihovil” zászlóaljból megalakította a Vegyes Tengerészgyalogos Egységet ( Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva -MOMP) „Ugljan-Dugi otok” ,mint a haditengerészet különítményét. A különítmény haditengerészeti képzését , búvár oktatását az Uglanj szigeten lévő Lukoran településnél lévő főhadiszállásukon kezdték meg. A különítmény minden év szeptember 30-án megünnepelte megalakulását.
1991.10. 4-5. és 11. 10. közti időszakban a különítménynek sikerült a szerb (JNA) haditengerészet hajóit elfoglalni a bázisaikon.
 
1992.01.02-től 1992.05.31-ig a különítmény részt vett a harcokban Suhovare és Šarića környékén. Feladatuk volt a Zadar város és környékének megvédése a szerb támadástól , agressziótól. A különítmény részt vett a Maslenica hadműveletben valamint harcoltak
1993. decemberében és 1994. januárjában a Velebit hegységben.
1995. 07. 07- től 10.07- ig a Dél-Dalmát „Déli „harctérre vezénylik a MOPM –ot. A különítmény parancsnokai :Joško Pulja, Ante Batistić és Davor Roščić. Hősi halottak :Miljenko Zorić (elhunyt-1993. 01. 23 ), Denis Špika (elhunyt-1993. 01. 27. ), Danijel Grbin ( elhunyt- 1993. 02.09. ) és Dragan Špar (1993. 12. 19.)
 
Az első akció az 1991-es években .
 
A Zadar-i harci műveleti területen a helyi 112. brigád logisztikai támogatását már 1991. júliusában a HRM (Horvát Haditengerészet) látta el. 1991.július 31-én a horvát hadsereg megkezdte a Novigrad-i tenger rész Kruševo tájegységén elő horvát nemzetiségű helyi lakosság  evakuválását , tekintettel a szerb erők támadására. Ennek során 31-én magán csónakokkal, hajókkal és halószhajókkal és komppal a Novigrad-i tengeren Kruševo tájegységre szállították a 112. brigádot valamint a ZNG ( Nemzeti Gárda) 4. brigádjának két zászlóalját az evakuálás biztosítására. Kruševo tájegységről Novigrad településre szállították a kimenekített polgárokat. Az akció a Zadar és környéki magán halászhajók, motorcsónakok, csónakok és hajók felhasználásával sikeresen végrehajtották
 
Hadihajózó Különítmény „Odred naoružanih brodova” (ONB) - Kali
 
 
Az „ONB Kali” a megalakuló horvát haditengerészet első egysége. 1991. szeptember 08-án az Uglanj szigeten lévő Kali településen jön létre , a Zadar-i 112. ZNG RH brigád parancsnoksága alatt , az 1991.08.21-én Zadar-ban kiállított S.P.Broj 222-2/91. számú parancs alapján. Az ONB-t önkéntesek alkották.
 Az ONB rendelkezett főparancsnoksággal, központi irányító parancsnoksággal, és hajózó csoporttal. A hajók többségét tonhalászhajók alkották , Kali II,(NB-1), Jelofini (NB-11) és a Ždrilo (NB-17). A hajók az „ Adria” Zadar vállalaté voltak , melynek székhelye Kali településen volt. Szeptember 28-ig a hajókat a NB-1,NB-11, NB-17 jelzésekkel látják el és folyamatosan szerelik fel radarral, tűzoltó készülékekkel, szivattyúkkal , VHF rádiókkal, és szerkezeti megerősítésekkel. Ezzel megkezdték a horvátok a halászhajók, harcászati feladatok ellátására szolgáló átalakítását.
 
A hajókat felszerelték haditechnikával, mely során egy 40mm-es Bofors D60-as ágyúval és egy 7.9 mm-es M53-as géppuskával látták el a bárkákat. November elejére további technikával látták el a hajókat, egy 20 mm-es Orlikon tüzérségi fegyverrel, valamint tengeralattjáró elleni és diverzáns akciók elleni aknákkal.
Az első felszerelt hajó 1991. október 08-án érkezett meg az ONB –hez.
A hajókat folyamatosan alakították át ,hogy alkalmasak legyenek a JRM elleni fegyveres ellenállásra. Felfegyverezték M-57 vállról indítható gránátvetőkkel, majd október végére 9M14-es Maljutka irányítható rakétavetővel.
 
November végén az ONB három újabb hajóval bővül, a Maša, ZD2666 és a Nirvana nevezetű halászhajókkal. Az összes fel volt fegyverezve és ellátva diverzáns akciók elleni (PDRBM61) és tengeralattjáró elleni (M73) bombákkal.
 
A hajók felfegyverzében nagy szerepet játszottak az anyagi és technikai támogató üzemek és vállalatok : Adira, Tankerska plovidba, Tvornica dohány, Zadranka, Croatia biztosító, d.D.HPT, SAS, Brodopromet-Zadar Kali PZ oliva olaj üzem Kali és mechanikai üzem Kali.
 
Az 1991. októberében létrejövő kapcsolat az ONB és a Horvát Haditengerészet közt (HRM) nem hozta meg a kellő sikereket, eredményeket. Ezért az ONB továbbra is maradt a HRM –en kívül. Az ONB feladatát képezte egy Zadar környéki tengeri védelmi zóna kialakítása, fenntartása, mely során fontos volt felderítés ,a tengeri kommunikáció biztosítása, a humanitárius segélyszállítmányok biztosítása, a katonai feladatok eredményes végrehajtása, egy esetleges szerb tengeri blokád és partraszállás megakadályozása. Az ONB műveleti zónája Premuda szigettől egészen Murter szigetig húzódott..
 
1991.szeptember 19-én a Zadar-i parancsnokság, a város tenger felőli védelme érdekében az ONB egységét , hajókat a Zadar-i tengeri bejárat déli területére , a Pašman tengerszorosba (Pašmanski kanai) irányítják . A tengeri csatornában a Planac szigetek és a Čavatul szigetek ( Biograd település közeli tenger rész) , valamint a szárazföld között, a hajók védvonalat alkottak , ezzel védekezve egy esetleges déli irányból érkező szerb tengeri intervenciós támadás ellen.
 
1991.november 10-én a szerbek Premuda szigettől dél-keletre lévő tengeri blokádja ellen a Škarda szigeten lévő ONB horvát egység két hajóval, motorcsónakkal sikeres diverzáns akciót hajtott végre a szerbek ellen. Ennek során a ONB két hajója megtámadta a JRM ,M141 és PČ171 aknavadász hadihajóit. A PČ171 szerb aknavadászt a horvátok egy Maljutka 9M14-es rakétával megrongálták . A sérült aknaszedőnek a M141 aknavadász járőrtárs hajó nyújtott segítséget , mely során visszavontatta a Maloi Lošinj szigeten lévő bázisra.
Ezt követően a JRM Lošinj szigettől egészen a Sibenik közeli Žirje szigetig nem merészkedett be a szigetek közti tengerszorosokba, Zadar-i védelmi tengeri szektorba .
 
Az ONB első parancsnoka Zdenko Vidov volt , akit 1991. december 20-án Slobodan Gauta követett.
 
Az 1991-es és 1992-es években az ONB Kali több humanitárius akcióban vett részt, mely során sérülteket, betegeket, menekülteket szállítottak, gyógyszereket és élelmiszert vittek az arra szükséges helyekre. Az egyik ilyen leghíresebb akció 1992. február 16-án zajlott le, mikor az ONB erők a Preko elleni szerb aknavető támadásban megsérült tizenkét civilt láttak el, akik közül nyolcat a Zadar-i kórházba szállítottak el.
 
1992.március 31-én az ONB egységét alacsonyabb készültségi fokozatba helyeztek, és megkezdték a teljes átszervezését .1992.április 21-től az ONB-t a HV főparancsnoksága a MOMP Ugljan-Dugi otok erőkbe integrálták. Június 30-án az ONB Kali megszűnt , állománya a MOMP erőkbe illetve más egységekhez csatolták.
 
MOMP Ugljan-Dugi otok egység a Maslenica hadműveletben.
 
1993. januárjában a horvát hadsereg ,Észak-Dalmácia , Zadarski zaled és a Velebit déli részén nagyszabású hadműveletbe kezdett. A műveletben fontos feladatot kapott a MOMP Ugljan-Dugi otok egysége. 1993. január 21-én 19.00 és 23.00 óra közti időszakban az egység 105 és 106-os számú rohamcsónakjai a Lukoran-i bázisról elindultak Ražanac -ba. Január 22-én 00.30 órakor az egység a ZP Split főparancsnokság, IZM Zadar kihelyezett parancsnokság irányítása alatt megkapta harci feladatait. A feladat során az egységnek Novigrad irányába kellett támadnia a szerb vonalakat.
 
1993.január 22. 16.15 órakor MOMP Ugljan-Dugi otok egységet Ražanac településről átcsoportosították a Zadar-tól délre lévő Sukošan tengerparti településre, ahol 18.00 órakor az ottani általános iskolában rendezkedtek be. Az egységet a 4. szektort parancsnokoló Radoša ezredes irányítása alá rendelik, majd pedig megkezdik az előkészületeket a harci feladatok végrehajtására. A feladat a Zemunik légi bázis felszabadítása és ellenőrzés alá vonása.
1993.január 23-án a kora reggeli órákban az egység a Ploča-Dračevac-Sokin brijeg-Smrdelj vonalon foglalja el rohamállásait ,egy 82mm-es aknavetős szakasz (Sv Martin magaslat), és egy légvédelmi (PZO) egység (Gradina település .110m. magaslat) támogatásával.
 
Egész napos harci tevékenység során az egység behatolt Babindub településre, amit gyorsan ellenőrzés alá vontak, miközben a támogató erők folyamatos tűz alatt tartották Smrdelj és Gradina irányából a szerb állásokat Smoković településen. Az aknavetős tüzérségi támogató egység a Crno-i részen lévő szerb állásokat lőtte.
Az esti órákban elhunyt az egység egyik katonája ,Miljenko Zorić aki a harctéren lévő rossz időjárási, látási viszonyok miatt ellenséges területre került Lišane Tinjske településnél. A szerbek légvédelmi ágyúval tüzet nyitottak ,mely során a horvát katona életét vesztette.
 
1993.január 24-én a MOMP egység egy része ,két légvédelmi ágyúval felszerelt harci járművel St. Karaula –ba csoportosítják át , ahol támogatást adnak Smrdelj irányába , a Miljenko Filipović ezredes vezette egységnek, mely elfoglalta Smokovića települést.
 
A horvátok Gradina irányából két ágyúval lőtték a Goleš településnél lévő szerb erőket, valamint aknavetővel Ploča településről a Crno-ban lévő szerb erőket. Egész nap folytak a harci tevékenységek, mely során a MOMP erők folyamatosan szabadították fel a területeket és foglalták el a szerb erőktől korábbi állásaikat.
 
16.20 órakor a Split-i parancsnokság 1. század tengerészgyalogos egységét /1. satnija bojne mornaričko-desantnog pješaštva (későbbiekben 53.bMDP Split) a MOMP erőkhöz csatolják.
Ezt követően a MOMP Ugljan-Dugi otok és a 1. sMDP Split erők alkotta műveleti harci egységet a Babindub-Prkos, Senj-Škabrnja-Gornji Zemunik vonalra helyezik ki, más horvát katonai alakulatokkal együtt.
 
1993.január 25. A szerb erők aknavetőkkel és ágyukkal tűz alá vették a Gradina területén lévő horvát légvédelmi PZO állást. 17.30 körüli időben a MOMP század harmadik szakaszát Đanija Tomana parancsnok vezetésével kivonják Gradina településről és a 110 m-es magaslatról a közeli Senj faluba.
 
MOMP 1.szakaszát megerősítették a bMDP 1. századból egy tankelhárító-páncélelhárító egységgel, majd Prkos településről tűz alá vették a Ražovljeva Glavica 165m. Magaslaton lévő szerb állásokat. Az MDP(tengerészgyalogos) egységének egyik szakasza elfoglalta állásait Babindub településen.
 
1993.január 26. a Filipović ezredes ,parancsnok irányításával a MOMP és a Split-i MDP egység speciális feladatot hajtott végre. A Denis Špika MOMP századosa által vezetett akcióban a szerb ellenőrzés alatt lévő Ražovljeva Glavica és Ambara (Škabrnje része) részeket kellett felszabadítaniuk. A feladatot a heves szerb tüzérségi aknavető és VBR ( rakétavető) támadás közepette sikeresen teljesítették. A horvátok ellenőrzés alá vonták Ražovljeva Glavica magaslatot , Škabrnje, Ambara, Prkos és Senj településeket .
Az Ambar településen , Ražovljeva Glavica magaslaton , és Škabrnja településen lévő állásokat a MDP katonai foglalták el , helyüket Babibdub-ban pedig átvette a helyi honvédő erő. Senj településen maradtak a MDP erői.
 
Január 27. 08.00 órakor a ZP Split-i főparancsnokság IZM Zadar kihelyezett parancsnokság utasítása értelmében, a MOMP erőket a Split-i MDP századának egységével Novigrad-i harcmezőkre vezényelték . Novigrad-i vonalon a 2.,3. és 7., honvédő ezredtől átvették a védelmi állásokat.
 
Január 27-én a kora reggeli óráktól a szerb erők tűz alá vették a MDP állásait a Ražovljeva Glavica magaslaton. A horvát tüzérség szektoraikból választüzet nyitott a támadó szerbekre. Az MDP erői Denis Špika százados vezette MOMP 1. szakasz sikeresen tartották a Ražovljeva Glavica –i állást. Később a heves aknavető tűzben Spika életét veszette . Megsebesült a helyettese Nikola Žuvić, valamint 1. szakasz parancsnoka Vojmil Stamić. Továbbá megsebesült hat katona a MDP Split-i egységéből (Ivan Opuhač, Mario Domazet, Mladen Marović, Mirko Ostojić,Jozo Matić és Boris Oman).
 
A horvátok megkezdték a katonák kivonását a sebesültekkel együtt a magaslatról Škabrnje felé. A sebesülteket a Sukošan-ban majd a Zadar-i kórházba szállították. A szerb erők az erős tüzérségi támadást követően elfoglalták (visszafoglalták) Škabrnje környékét .
Január 27-én a horvátok befejezték a Maslenica műveletet.
A MOMP Ugljan-Dugi otok egység parancsnoka a Maslenica hadművelet során , Joško Pulja volt.
 
A MOMP Ugljan-Dugi otok egységét és további katonákat a MDP Split egységéből 1993. február 1-én átvezényelték a Karinsko ždrilo-Naranžići-Baturi-Sv.Martin-Pedići védelmi vonalra. Parancsnokságukat Baturi településen alakították ki..A Split-i tengerészgyalogosok Narandžići településnél foglalták el állásaikat.. A védelmi vonalakon az erőiket konszolidáló szerbek folyamatos gyalogsági és tüzérségi támadó presszió alatt tartották a horvát erőket.
 
A Maslenica katonai műveletben a MOMP Ugljan-Dugi otok egység soraiból életét veszettte:Miljenko Zorić (1993.01.23-án) Denis Špika (1993.01.27-én),megsebesültek: 1993.01.27-én. Nikola Žuvić század parancsnok és Vojmil Stamać szakaszparancsnok.
 
 1994.MOMP Ugljan-Dugi otok
 
1994-ben a MOMP egységet a Velebit hegység déli részén lévő harcmezőkre vezényelték, ahol a szerb tüzérség rendszeresen támadta állásaikat.
1994. január 18-án a MOMP- Ugljan-Dugi otok Hvar szigetre vezénylik..
 
 1995.MOMP Ugljan-Dugi otok
Különösebb változás nem áll be az egység feladatának ellátásában. 1995. július 07-október 07. közti időszakban az egység a dél-dalmáciai műveleti zónába vezénylik.
 
 uhdrmzadar.jpg

 

Kapcsolódó link a Jugoszláv Haditengerészet : 

https://wolfline.eoldal.hu/cikkek/jugoszlav-hadero-a-haboruban--jna--3.resz-1990-1991.-a-jugoszlav-haditengereszet--.html

https://wolfline.eoldal.hu/cikkek/jugoszlav-hadero-a-haboruban--jna--4.resz-1990-1991.--a-jugoszlav-haditengereszet-.html

 
felhasznált irodalom: www.domovinskirat.com
                                        www.hrvatski-vojnik.hr
 

A mappában található képek előnézete A Horvát Hadsereg

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.