Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HORVÁT FEGYVERES ERŐK 1993 STRUKTÚRÁJA

 A HORVÁT HADSEREG STRUKTÚRÁJA 1993.ÉV

 
A horvát hadsereg struktúrája 1993-ban.
 
Legmagasabb szintű vezető: elnök Franjo Tuđman
Fegyveres erők főparancsnoksága:
(Glavni Stozer Oružanih Snaga Republike Hrvatske – Zagreb GS OS RH –1.,2.,3.,4.,5.,6.Operatív Zónák.
 
-66. VP katonai rendész század 'The Cobras' (Jakusevac)
-1 sz. harcijármű haderő
-Független Logisztikai haderő
-Kiképző iskola (Zagreb)
-Kiképző és tanulmányi tiszti központ (Crnomerec)
-Tiszti kiképző központ (Varazdin)
-Kiképző és tanulmányi központ – katonák számára- 
COOV (Muzil/Pula, Koprivnica, Pozega, Jastrebarsko, Sinj)
-Speciális kiképző központ (Delnice,Sinj)
-Kiképző és tanulmányi centrum a logisztikai erők számára COOVL (Zagreb)
 
GSHV-vezérkari törzs:
 
-62. önálló haderő
-11. ágyús divízió
-36. független utász egység 'Dabrovi' (Sisak)
-38. utász –hídépítő -'Vidre'
-33. önálló utász haderő
-Logisztikai és kommunikációs egység (Samobor)
-Fő hátországi bázis(Borongaj)
 
Haditengerészet-HRM
 
 Operatív Zónák 1993.áprilistól:
 
1993.évre az 1991.októberében megalakult Operatív Zónákat (OZ) felváltják a területi parancsnokságok (Zbornog Podrucje-ZP) . ZP Osijek, ZP Bjelovar, ZP Zagreb, ZP Karlovac, ZP Gospic (korábbi OZ Rijeka), ZP Split.
 
 
 
 
 
 
ZP OSIJEK
(korábbi 1.OZ Osijek)
 
 
parancsnok:  Ante Kokeza
 
Dandár szintű főerők :
- 3. gépesített gárdista brigád 'Kune' - (Osijek)
- 5. gépesített gárdista brigád 'Slavonski sokolovi' (Vinkovci)
 
Brigádok:
-103. brigád
-106. brigád(Osijek)
-107. brigád (Valpovo)
-109. brigád (Vinkovci)
-122. brigád (Đakovo)
-124. brigád (Ivankovo)
-131. brigád (Županja)
-132. brigád (Nasice)
-135. brigád (Osijek)
-160. brigád/ZNG (Osijek)
-204. brigád (Vukovar)
 
Honvédő egységek/Domobranske postrojbe: 4 500 fő körül 
-11. honvédő ezred (Vinkovci)
 
ZP BJELOVAR
(korábbi 2.OZ Bjelovar)
 
parancsnok: Josip Tomšić
 
Brigádok:
-104. brigád (Varaždin)
-105. brigád (Bjelovar)
-108. brigád (Požega)
-117. brigád (Koprivnica)
-123. brigád (Požega)
-125. brigád (Novska)
-127. brigád (Virovitica)
-140. brigád
-148. brigád
5.Önálló/ Samostalna bojna (Čakovec)
 
ZP ZAGREB
(korábbi 3.OZ Zagreb és 5.OZ Rijeka)
 
 
Dandár szintű főerők:
-1. gépesített gárdista brigád 'Tigrovi' - Zagreb
-2. gépesített gárdista brigád 'Gromovi' - Dugo Selo
-7. gépesített gárdista brigád 'Pume' (Varaždin)
 
Brigádok:
-101. brigád (Zagreb)
-102. brigád'Stuke' (Novi Zagreb)
-103. brigád (Zabok)
-137. brigád (Duga Resa)
-140. brigád/tartalék „R”(Jastrebarsko)
-145. brigád (Dubrava)
-149. brigád (Trešnjevka, Zagreb)
-151. brigád Prikati 'Andjeli Cuvari' (Samobor)
-153. brigád 'Sove' (Velika Gorica)
-158. brigád (Velika Gorica)

-antiterrorista szolgálat ATJ-Lucko reptér
-1. brigád (Zagreb)
-17. honvédő ezred/domobranska pukovnija (Sunja)
 
ZP SPLIT
(korábbi 6.OZ Split)
 
 
Dandár szintű főerők:
-4.gépesített gárdista brigád 'Pauci' (Split)
Brigádok:
-112. brigád (Zadar)
-113. brigád
-116. brigád (Metković)
-126. brigád/tartalék „R” (Sinj)
-134. brigád (Biograd)
-141. brigád (Šibenik)
-142. brigád (Unisic)
-163. brigád 'Lavovi' (Dubrovnik)
 
ZP KARLOVAC
(korábbi 4.OZ Karlovac)
 
 
Brigádok:
-110. brigád (Karlovac)
-120. brigád (Sisak)
-121. brigád (Nova Gradiška)
-129. brigád
-137. brigád
-161. brigád (Komarevo)
 
 
ZP GOSPIC
(korábbi 4.OZ Karlovac és 5.OZ Rijeka)
 
 
Dandár szintű főerők:
-6. gépesített gárdista brigád 'Lički Vukovi' (Gospić)/később 9.gárdista brgád
 
Brigádok:
-111. brigád/tartalék „R” (Rijeka)
-118. brigád (Gospić)
-119. brigád (Pula, Rovinj, Labin)
-128. brigád (Rijeka) - Gospić
-133. brigád (Otočac)
-138. brigád/tartalék „R” (Delnice)
-154. brigád (Pazin, Buzet, Buje)
-155. brigád (Crikvenica)
-203. ágyus-rakétás brigád(trbr)légvédelem- PZO (Gospić/Kraljevica, Rijeka, Pula)/légvédelmi brigád-parancsnok: ezredes Zvonimir Lulić
 
 
ZP VELEBIT
 
 
A Velebit hegység geográfiai adottságai révén komoly  hegymászó képzetséget és hegyvidéki speciális hadiviselést alkalmazó taktikai képességet igényelt. A horvát haderő miután az 1991. évek nyár-ősz periódusában erős védelmi vonalat alakított ki Lika tájegységben, Glibodol-Dabar-Otocac-Ramljani-Canak-Licki Osik-Gospic-Ribnik-Licki Novi vonalon, fontosnak tartotta a Velebit vonulat védelmének kialakítását.
A hegység likai oldala Gracac-Medak-Divoselo vonalon szerb kontrol alatt állt, de a horvátoknak sikerült a vonulat magaslati stratégiai pontjait megőriznie (Visocica 1615m.-Badanj 1638m.-Vaganjski vrh 1757m-Sveto brdo 1753m-….  ) és ezzel biztosították a vonulat tengerpart felé eső oldalának területét és Senj-Starigrad Paklenica- Seline útvonalat.
Mivel a szerb erők birtokba vették a Medak-Gracac –Obrovac-Jasenica –Rovanjska-Maslenica útvonalat,  a horvátok közép-horvátországi, kvarner és isztriai valamint likai erőik egyedüli összeköttetését dalmáciai erőikkel  a Rijeka-Crkvenica-Senj-Starigrad tengerparti közút és a tengerparti zóna és Pag sziget közt létesített tengerparti hajózóút jelentette. Ezen tengerparti út  biztonságos használatához elengedhetetlen volt a Velebit vonulat stratégiai magaslatainak és a tengerparti oldalának teljes kontrolja. A horvát erők a vonulat déli részein (Tulove grede, Rupisce, Alanac) ellenőrző megfigyelő pontokat létesített, ahonnan szemmel tartották a Gracac- Medak, Gracac-Sveti Rok  és Gracac- Obrovac közti szerb erők mozgását. A Tulove grede –Mali Alan hágóterületen lévő horvát pontok és aknamezők akadályt és veszélyt jelentettek a szerb erők részére a Sveti Rok katonai bázis és Mali Alan hágó- Tulove grede-   Obrovac hegyi út kihasználásához. Így ezt az utánpótlási útvonalat nem tudták igénybe venni, csak Gracac- Golubic- Obrovac útvonalat használhatták biztonságosan. Obrovac stratégiailag fontos ellátó parancsnoksága volt a Rovanjska-Jasenica-Maslenica területén lévő szerb erőknek. 
A szerb erők természetesen szintén fontosnak tartották a Velebit birtoklását, mivel a Karlobag- Karlovac erővonal eléréséhez, a vonulat ellenőrzése szükséges. A hegység birtokba vételét a Gracac- Obrovac vonalon kezdték meg, ahol elfoglalták a Velebit déli részét Sveti Rok- Mali Alan hágó –Oscenica magaslat-Bobija magaslat- Jasenice vonalon. A magaslatokon könnyű tüzérségi és géppuska állásokat létesítettek, biztosítva ezzel a Gracac- Prezid hágó –Obrovac útvonalat.
 
A horvát erőknek azonban a hegyvidéki zónában történő védelmi feladatok ellátása nehéz dolgot jelentett, főleg a késő őszi, téli, kora tavaszi időszakban. Az időjárási viszonyok ezen periódusban igencsak zordak a hegyvidéken. Magas hó, zord szeles idő , hófúvások, -20 fokos tartós hidegek és jeges, havas járhatatlan utánpótlási útvonalak  jellemezték. A melegebb időszakokban pedig a hegyvidék sziklás, szakadékos, szűk szorosakkal és völgyekkel tagolt terepadottságai jelentettek nehézséget. Kiemelkedő jártasságot igényelt a Paklenica  „sziklamászó paradicsom” .
1991. évben lényegében a hegyvidéki speciális jártassággal rendelkező hegymászó és barlangász önkéntesekre várt a vonulaton húzódó védelmi vonal elsődleges létesítése. A hegymászó és barlangász fegyveres szolgálatra jelentkező önkénteseket a speciális rendőri erők kiképezték a fegyveres szolgálatra, melyek kiválóan párosíthattak a hegymászó szaktudásukkal.
A Velebit hegyvonulat védelmében a helyi hegymászó csoportból és a helyi barlangász csoportból létrejött fegyveres önkéntesekből megalakult a „Planinske Satnija Velebit” (PSV) –hegyi század -katonai formáció Jerko Kirigin százados vezetésével. A század 95 fővel kezdte meg működését 1991. őszétől. Az 18-60 közti önkéntesek,barlangászok és alpinisták magas képzetséggel rendelkeztek, többen doktorátusok és egészségügyi szakemberek voltak. Voltak akik az ejtőernyőzésben is jártasak voltak és az egységhez csatlakozott  a Horvát Alpinista Szolgálat  Himalája expedició tagjai közül is.
A században 38 alpinista, 28 barlangász, 20 hegyimentő és más hegymászásban jártas önkéntes szolgált. 
A létszám a folyamatosan csatlakozó hegymászóknak köszönhetőleg nőt. A században 16 tiszt és 15 tiszthelyettes szolgált.
Az 1991. év őszi harcokban négyen vesztették életüket a századból.
 
 A PSV már 1991. október-novemberben védelmi állásokat létesített a dél- velebiti szerb erők további előre törése érdekében Paklenica-Tulove grede, Modric-Libinje-Bukva- Tulove grede-Sveto brdo-Visocica vonalon.
 
November hónap hideg, jeges esővel és nulla fokkal érkezett a hegységbe, ahonnan a szerb erők jó része a Medak településen és Gracac városban lévő központi bázisaiba tért vissza.
A horvát rendőri alakulatok MUP Lovinac ( dél likai szerb ellenőrzés alá kerülő területekről) és a PSV elkezdték védelmi állásaikat elfoglalni, és a felderítő feladatokat végrehajtani a Velebitben.
A PSV Sveto brdo- Badanj és később Golovrh magaslatoknál kezdte meg tevékenységét. Nagy problémát az jelentette, hogy bár a MUP mint logisztikai ellátók támogatták a PSV-t, a katonai ruházat, és fegyverzet területén igencsak hiányban szenvedett a század.
A hadtáp ellátást Starigrad városból volt biztosítva Paklenica menedékházhoz, de gyakran szamárháton és lóháton a Paklenica sziklás szurdokain át a kialakított sátortáborokhoz (Bukve), bivak pontokhoz (Bulje) óvóhelyekhez (Ivana vidica).   
 
1992. nyár végén a PSV egység tartalékba vonult és helyüket, védállásaikat átvették a speciális  rendőri erők SP-MUP.
 
 
A speciális rendőri erők (SP-MUP) a Velebit gerincét kontrolálták Visocica magaslattól egészen Mali Alan hágóig. A speciális rendőri erők SP MUP miután átvette a Velebit vonulat harcvonalának védelmét 1993.év elején végrehajtja vonalai stabilizálására a Poskok-1 és Poskok-2 (Kocka) akciókat. Ennek során
 
Poskok-1:
Az akció a Visocica magaslattól keletre a magaslat alatt húzódó erdészeti út szerpentines részén (MIR-4, MIR-5, Z-3 műveleti erők) lévő területet és környékét érintette. 
 
 
Poskok-2 (Kocka):
Az akció a Vaganski vrh magaslat (Velebit)- Segestin magaslat- Malovan magaslat- Sveto brdo magaslat- Mali Brdo magaslat- Veliki és Mali Vrjsina magaslat- Opaljenik hegyrész- Mali Golic magaslat –Ruje hegyrész területére terjedt ki.
 
 
Az SP-MUP megerősítette védőállásait többek közt Vaganski vrh magaslaton, Ivine vodice forrásnál (Badalj magaslat és 1654.m. és 1657.m. magaslatok közt), Dusice hegyrésznél (Veliki és Mali Bilo magaslatoknál), Veliko Libinje hegyrésznél és Gornja bukva területén.
 
 
 
 
1993. évben a PSV hegymászó és katonai képességeit a Velebitben a „Maslenica” akcióra felkészülő és végrehajtó HV és MUP erők logisztikai támogatására vették igénybe. A hadművelet során a PSV Seline településen létrehozott bázisáról kezdte meg az újabb állásokat elfoglaló horvát támadó alakulatok támogatását, valamint hajtottak végre felderítő feladatokat a Tulove grede magaslatnál.
Az 1994.években a PSV aktívan részt vett a speciális katonai és rendőri alakulatok hegy és sziklamászó oktatásában. A barlangász, alpinista kiképzések fontos részét jelentette a különleges alakulatok  hegyvidéki harcászati feladat végrehajtásának.
 
Speciális rendőri erők SJP MUP Velebit hegység belső részében az időjárási elemekkel dacolva tartották a Velebit hegység gerincén húzódó védvonalat.
 
 
 
 
 
FOLYTATÁS A TOVÁBBI RÉSZEKBEN
 

A mappában található képek előnézete A Horvát Hadsereg

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.