Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HORVÁTORSZÁGI HADSZINTEREK - Északnyugat-Horvátország( Medimurje,Podravina)Nyugat –Szlavónia 5.RÉSZ

 

Horvátországi helyi szerb

 

fegyveres erők

 

Nyugat-Szlavónia

 

tekintetében

 

 

1990. december 21-én a szerbek megalakítják a Krajinai Szerb Autonóm Körzetet SAO Krajina . 1991. szeptembertől a TO SAO Krajina már a Jugoszláv Szocialista Föderációs Köztársaság fegyveres erői közé tartozott (SFRJ) , a JNA felügyelete alatt. A SAO Krajina TO erőket (szlavóniai szerbeket kivéve) 24 410 főt számolt 1991. őszére.

 

1991. augusztus 12-én megalakult a Nyugat –Szlavón Szerb Autonóm Tartomány –SAO ZS .A Szerb Autonóm Tartomány (SAO) Krajina-tól független SAO Zapadna Slavonia (ZS) területvédelmi (TO) erőit a nyugat-szlavóniai Papuk, Bilogora, Psunj hegységben , Okucani, Pakrac élő szerbek és a kelet-szlavóniai, szerémségi, baranyai szerbek alkották 1991.évben. A SAO ZS létrehozta 1991.nyár végén és őszén a saját rendőri és területvédelmi erőit ( TO Pakrac, TO Grubisno Polje, TO Daruvar, TO Podravska Slatina, TO Okucani, TO Slavonski Pozega). A Knin-i központú SAO Krajina mintájára a nyugat-szlavóniai szerbek létrehozták a saját zóna rendszerű katonai stábjukat, mely a Kelet és Nyugat-Szlavónia, Szerémség és Baranya tájegységeket foglalta magába (ZnSTO). Szlavónia területén az ottani szerb kisebbség által létrehozott SAO Zapadna Slavonia, önálló Zóna Stáb TO, 1991. decemberében csatlakozik a SAO Krajinához ( 1. Zóna Stáb Dalmácia, 2.Zóna Stáb Lika, 3. Zóna Stáb Kordun-Bánság), 4.Zóna Stábként. A horvátországi szerbek még 1990. évben létrehozott Szerb Autonóm Tartomány (SAO) Krajina és az 1991. év augusztusában létrehozott SAO Nyugat –Szlavónia 1991. decemberében egyesült .

 

1992.januában-februárban a SAO Krajina Zóna Stáb Terület Védelem (ZnSTO ) struktúrájában változás történt. Ennek során megalakult az 1. ZnSTO Dalmácia stábból az 1. ZnSTO Észak-Dalmácia , a 2. ZnSTO Lika nem változott, a 3. ZnSTO Kordun-Bánság szétvált és külön 3. ZnSTO Kordun és 4. ZnSTO Bánság jön létre. A 4. ZnSTO Nyugat-Szlavóniából kivált Kelet-Szlavónia-Nyugat-Szeremség/Baranya mint 5. ZnSTO, a 4. ZnSTO Ny-Szlavóniából pedig 6. ZnSTO Ny-Szlavónia stáb alakult meg.

 

 Még ezen év kora tavaszán létrehozza a SAO Krajina a ZnSTO zóna stábok területén az Operatív Zónákat ( OZ) (OZ Észak-Dalmácia, OZ Lika, OZKordun, OZ Bánság, OZ Nyugat-Szlavónia, OZ Kelet-Szlavónia/Ny-Szeremség/Baranya).

 

1992.márciusában a Beograd-i Nemzet Védelmi katonai szolgálat megkezdi a horvátországi SAO Krajina erőinek átszervezésére irányuló szerkezeti átalakítást, annak céljából, hogy 1992. májusára létrehozzák a horvátországi szerb köztársaságot (Republika Srpska Krajina) . Ezen TO RSK haderő képezni a katonai szárnyát a horvátországi szerbeket képviselő önálló szerb köztársaság Republika Srpska Krajina (RSK) politikai hatalmának. A JNA 1992.májusi-júniusi ( a nemzetközi tűzszüneti megállapodás értelmében) horvátországi kivonulásával maga mögött hagyta ezáltal a haditechnikai parkjából felszerelt RSK TO, mely erő biztosította továbbra is a RSK meglétét Horvátország területén.

 

Az alábbi formációk képezték 1992. tavasz végéről és nyár elejétől a RSK katonai és rend fenntartó erői. A központi vezérkari stáb Knin városban állomásozott. Területileg több területvédelmi Zóna Stáb (Z STO) tartozott (1992.februártól) a központ alá, melyek önálló parancsnokságokkal rendelkeztek:

1. Zóna Stáb Észak-Dalmácia (parancsnokság –Knin):

2. Zóna Stáb Lika (parancsnokság-Korenica):

3.Zóna Stáb Kordun (parancsnokság-Vojnic)

4.Zóna Stáb Bánság (parancsnokság-Glina)

5.Zóna Stáb Kelet-Szlavónia és Nyugat-Szeremség és Baranya

(parancsnokság-Vukovar)

 6.Zóna Stáb Nyugat-Szlavónia (parancsnokság-Okucani)

 

-54.brigád TO-Okucani

-51.osztag TO-Pakrac

-59.osztag TO-Daruvar

-63.osztag TO-Podravska Slatina

-98.osztag TO –Jasenovac

Járás parancsnokságok OSTO-Pakrac, Okucani, Daruvar, Podravska Slatina

 

1992. márciusban a SAO Krajina főparancsnoksága (GSTO) Knin városban lévő bázison intézkedést hoz a ZnSTO erők műveleti területén történő operatív zónák (OZ) kialakításáról:

 

1.OZ Észak -Dalmácia,

2.OZ -Lika, 

3.OZ -Kordun,

 4.OZ-Bánság,

5.OZ-Nyugat –Szlavónia:

-parancsnok: Jovo Cubrilo

OpSTO , 54. brigád TO Okucani, 51.br. TO Pakrac,milícia

 

6.OZ-Kelet –Szlavónia

 

A RSK struktúrájában jelentős szerepet képviselt a milícia. A szerbek nyolc milicista brigádok hoztak létre:

 

- milicista brigád Knin

-milicista brigád Benkovac

-milicista brigád Korenica-Plitvice

-milicista brigád Vojnic

-milicista brigád Petrinja

- milicista brigád Okucani

- milicista brigád Vukovar

-milicista brigád Beli Manastir

 

1992. októberben a Krajina-i Szerb Köztársaság megalakítja saját hadseregét a Vojska Republika Srpske Krajina (Krajina Force) hadtestjét.1992. novemberre a horvátországi Szerb Köztársaság Krajina (RSK) Terület Védelem (TO) katonai struktúráját felváltja a már nyár elején előkészített VRSK Hadsereg (Vojska Republika Srpska Krajina) .

A Zóna Stábokat megszüntetik és helyüket átveszik a hadtesti parancsnokságok , 1.ZnSTO-Észak –Dalmácia helyét a 7. Hadtest –Knin, a 2. ZnSTO Lika helyét a 15. hadtest-Korenica, a 3.ZnSTO Kordun helyét a 21. hadtest-Vojnic, a 4. ZnSTO Bánság helyét a 39. hadtest –Glina, a ZnSTO Nyugat-Szlavónai helyét a 18. hadtest-Okucani, a ZnSTO kelet –Szlavónia és Nyugat –Szeremség /Baranya helyét pedig a 11. hadtest Dalj-Vukovar.A haderő a Vojska Srpska Krajina Republika ,az az a Szerb Krajinai Köztársaság hadserege .Hat főbb területi hadtest alkotja a Kelet-Szlavónia-i és Nyugat-Szeremség-i 11. hadtest, a Nyugat –Szlavón (Okucani) 18. hadtest, a Bánsági 39.hadtest,a Kordun-i 21.hadtest, a Lika-i 15.hadtest, és a Dalmát 7. hadtest.

 

VRS

18. zapadnoslavonski korpus

 

 

parancsnok: ezredes Lazo Babic

1.Taktikai Csoport (TG-1)-                                                                                               

Jasenovac,parancsnok:alezredes Borivoje Pavlovic

-98.gyalogos brigád-Novska, parancsnok:alezredes Milan Babic

-51.gyalogos brigád –Pakrac, parancsnok:alezredes Stevan Harambasic

-54.gyalogos brigád –Okucani, parancsnok:alezredes Stevo Babic

-59. egység -Daruvar

-63.egység-Podravska Slatina

-18.vegyes tüzér egység-Stara Gradiska

-91.pozb -

hátországi támogató bázis                                                                                                                             

1993. évben megerősítő tüzérségi erők 18. MAP-vegyes tüzér ezred, MPOAD-vegyes páncél elhárító tüzér divízió , LAD PVO- könnyű tüzér divízió -légvédelem , Taktikai Csoport TG -1

1995.májusig létezik a hadtest .A horvát Bljesak hadművelt során megsemmisül. A megmaradt erőket átcsoportosítják a boszniai VRS erőihez és támadó műveletekkel segítették a bánsági és likai VRSK erőit Ratomira Rapaica generális vezetésével. A egység a Bihac-i enklávé 5.ARBIH ellen folytatott harcokban vett részt.

 

LINK: VRSK https://wolfline.eoldal.hu/cikkek/a-jna-utodhadserege--vojska-republika-srpska-krajina-1.resz--horvatorszag-.html

https://wolfline.eoldal.hu/cikkek/a-jna-utodhadserege--vojska-republika-srpska-krajina-2.resz--horvatorszag-.html

 

FOLYTATÁS A TOVÁBBI RÉSZEKBEN

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.