Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HORVÁTORSZÁGI HADSZINTEREK -DALMÁCIA (Dél-Dalmácia 1991 )2.RÉSZ

Horvát védelmi erők Dél-Dalmácia

 

Dél-Dalmácia területét a Horvát Hadsereg Mate Viduka által irányított 6. Operatív Zóna Split főparancsnoksága koordinálta. A 6. OZ Split Dél-Dalmácia területén létrehozta 1991. augusztusban a „Juzno Bojiste” az az Déli Hadszíntér parancsnokságát, Ploce tengerparti (Neretva folyó deltavidéke) városkában. A Déli Hadszítér Parancsnoksághoz tartozott a Védelmi Járási Parancsnokság Dubrovnik” ZOOD” Nojko Marinovic vezetésével, a Védelmi járási Parancsnokság Ston „ZOOS” Ante Bilic vezetésével, valamint Védelmi járási Parancsnokság Korcula „ZOOK” Zdravko Zuvela vezetésével. A Déli Hadszíntér parancsnokságát kezdetben 1991. októberig Mate Sarlije-Daide, majd Luka Dzanko parancsnok vette át, akit 1992. áprilisban Janko Bobetko tábornok váltott .

A Déli Hadszíntér parancsnokság alá tartozott 1991.szeptember 24-én működését megkezdő  az „Dubrovnik Szektor” és az abban harci védelmi feladatot ellátó Operatív Csoport (OG) műveleti zóna, melynek parancsnokságát Metkovic városban hozták létre. A szektor vezetőjének november 6-tól  Mate Sarlija Daizda nevezik ki, aki korábban  a Dubrovnik, majd dél-dalmáciai „nyugati” harcvonal Peljesac Védelmi Parancsnokság (műveleti terület: Konstari- Zamaslina- Bistrina híd védvonal ) parancsnoka volt. Daizda-át november 10-től váltotta Petar Stimac (Simac).  A HRM novemberben létrehozta Ploce városban kihelyezett parancsnokságát Petar Simac tábornok vezetésével, aki felelős volt a Peljesac félsziget védelméért (Peljesac Védelmi Parancsnokság). A HRM prominens parancsnoka ellátta Peljesac félsziget védelmi irányítását egészen december 07-ig. Őt Peljesac védelmi parancsnokaként Ante Bilic parancsnok követett.  

 

 Kelet-Hercegovinai horvát katonai műveletek koordinálására a Ploce horvát tengerpart városban lévő Déli Hadszíntér parancsnokság, kihelyezett parancsnokságot (IZM) alakított ki a hercegovinai Grude városkában.

 

 Dubrovnik város horvát védelmi parancsnokságát ( ZOOD) Nojko Marinovic vezette.

Peljesac félszigeten két járás osztozkodott Duba Peljesacka- Stankovici vonaltól észak nyugati irányba ( Stankovici, Orebic, Viganj, Loviste) lévő területek Korcula járáshoz tartoztak, mely magába foglalta Korcula szigetet. Ezen járásban a védelmet a horvát járási Védelmi Parancsnokság –Korcula (ZOOK) látta el erőivel, Zdravko Zuvela vezetésével. Peljesac félsziget Duba Peljesacka- Stankovici vonalától délkeletre húzódó terület a Dubrovnik járáshoz ( később 1992-ben megalakuló Ston járáshoz)  tartozott ( Ston, Žuljana, Dubrava, Tomislavovac, Putnikovići, Brijesta, Zabrđe, Dančanje, Sparagovići, Duba Stonska, Boljenovići, Česvinica, Metohija, Luka, Hodilje, Mali Ston, Ston, Broce, Zamaslina, Zaton Doli ). Ezen a területen a Ston városban megalakult járási Védelmi Parancsnokság (ZOOS) kontrolálta a védelmet erőivel, Ante Bilic vezetésével. A Korcula járás és Ston járás Védelmi Parancsnokságai közösen erőikkel vették fel a harcot a jóval szervezettebb, haditechnikailag fejlettebb és képzettebb Jugoszláv Néphadsereg erőivel szemben, mely erők Slano és Rudine irányából megkezdték hadműveletüket Peljesac félsziget elfoglalására.  

 

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

„Dubrovacko primorje és Konavle” tájrész

történések

 

Szeptemberi harcok

 

A JNA a dél-dalmáciai hadműveletét azzal az indokkal kezdeményezte, hogy a „horvát felkelő usztasák 30 000 fős hada és 7000 fős terrorista egysége kurd önkéntesekkel együtt veszélyezteti a szerbeket és az alkotmányos rendet” és támadást akarnak indítani a montenegroi Herceg-Novi ellen. A JNA számított a Dubrovnik várostól délre eső településeken élő és Popovo mező (BiH) településein elő szerb helyi lakosság ,valamint a crna gorai önkéntesek támogatására, ezért elkezdődtek a sorozások. Az október eleji sorozásokban a szerb különleges rendőri erők mellett támogatást nyújtottak a helyi Crna Gora-i Titograd-i, Bar-i, Niksic-i speciális rendőri erők.

 Dubrovnik-nál Ivanica településen alakult meg a Kelet-Hercegovina Területvédelmi Erő (TO), melynek vezetője Bozidar Vucurevic volt, akkori Trebinje járás vezetője. A megalakult TO szerb erők provokációja nem sokáig váratott magára, szeptember közepén Brgat területén „Maljutka” rakétákkal lőtték a horvát települések házait.

1991.nyarán mind a horvátok mind a szerbek folyamatos önkéntesek toborzásával, sorozásokkal töltik fel területvédelmi erőiket. A horvátok a montenegroi határ közeli Dubravka és Bani területén, Konavle tájegységben, Hercegovinában, Rijeka Dubrovacka , Brgat és Mokosica településeken hajtják végre a főbb sorozásokat.

 1991.06.24. megalakult a horvát területvédelmi csoport -TO Dubrovnik Zeljko Pavlovic vezetésével. Ezt követte 1991. augusztusában a Nemzeti Gárda (Zbor Narodna Garda-ZNG) 116.brigád létrejötte, Ivan Varenin parancsnoklatával. Már 1991. júniusában a Nemzeti Gárda (Zbor Narodna Garda-ZNG) horvátországi felállításával, létrejött Dubrovnik-ban a 2.„Dubrovacka” egység. Ezen egység egy része csatlakozott a Split-i 4. brigádhoz másik részéből pedig létrejött 87 fővel a 116. brigád Dubrovnik. Valamint 1991.májusában Dubrovnik-i Gruz városrészében létrejött vegyes egység (MZ) önkéntesei is csatlakoztak a 116.brigádhoz. 1991.őszére hétszáz főre duzzadt 116. brigád (1.gyalogos egység, 2.gyalogos egység, tüzér csoport, légvédelem, műszakisták, egészségügyi szolgálat, logisztikai egység később kiegészülve a rakétás-tüzér divízióval -TRD ) erői megkezdték a védelmi feladatok ellátását az esetleges JNA agresszióval szemben. A tüzérség a JNA erőihez képest gyengén volt felszerelve, hét 82mm. aknavetővel, két 120mm. aknavetővel, két ZIS-76mm légvédelmi ágyúval rendelkeztek.

Az Eduard Cengija vezette 1.egység a Hotel Belvedere-keleti bejárata Dubrovnik-nak és a Srd erőd látta el a védelmet, Kreso Klaric vezette 2. egység pedig Sustjepan- Nuncijata-Gruz vonalon. A 9.HOS erők Srd magaslaton az Imperial erődnél foglaltak el védállást.

1991. június –július hónapban megalakult 27 fővel a Dubrovnik város 11. számú önálló zászlóalj (SB) ZNG Nemzeti Gárdája. Dubrovnik környéki tengerparti zóna védelmét a horvát erők részéről négy önálló szakasz látta el a helyi erőkből, javarészük HOS egység volt.

1991. szeptember 15. a JNA megtámadja a BiH területén lévő Ravno-t , a harcok október 06-ig tartanak a térségben.

Megjegyzés: BiH tagköztársaság elnöke későbbiekben függetlenedő BiH Köztársaság elnöke , Alija Izetbegovic nem tekinti a Bosznia elleni agressziónak a szerb támadást, mivel az a horvátok ellen irányul és nem a muszlim/bosnyák nép ellen.

Ravno elfoglalása után a JNA erők megindultak a tengerpart felé.

JNA szeptember 16-án Crna Gora-ban összevonta montenegrói erőit és a Dél-Boszniában (BiH) állomásozó Sarajevo-i dandárral megkezdi a bevonulást a déldalmát területekre "RAM" , "Ajkula" művelet. A hadművelet JNA támadási irányai:

 

-Crna Gora felől: Prevlaka - Vitaljina, Žvinje - Vitaljina, Sutorina - Debeli brijeg és Malta - Bani .

 -Trebinje felől: Grab - Dubravka, Poljice - Ivanov križ, Ivanica - Brgat, Zaplanik - Osojnik,

- Zavala –Popovo polje felől:Slano és Ravno - Čepikuće kelet-hercegovinai erők .

Mostar és Golubovac repterekről felszálló JNA repülőgépek és a JRM haditengerészet kb. 25 hadihajóval megkezdte Dubrovnik és a tengerparti rész támadást. Brgad - Ćilipi - Dubravka - Gruda - Slano - Popovići - Donja Luta - Mihanići - Drvenik – a szerb támadásban a települések házai megsemmisülnek jelentős számban.

 Szeptember 17- 24. Dubrovnik-tól délre a JRM és JNA blokád alá veszi a tengerpartot.

 Szeptember 19-én a horvát Nojko Marinovic elhagyja korábbi szolgálati helyét a JNA 472. gépesített brigád tiszti karából és csatlakozik Dubrovnik horvát védőihez ,mint katonai tapasztalattal rendelkező parancsnok.

Szeptember 23-én a JNA gránáttűz alá vette Vitaljina települést. Ez volt a Dubrovnik elleni támadás kezdete. Szeptember 30-án a JNA megkezdi Dubrovnik blokád alá vételét.

 

Miután a TG-2 JNA erők sikeresen elfoglalták a szerb többségben lakott Popovo polje (mezőt), a parancsnokságukat áthelyezték Trebinje (BiH) városkába. A taktikai csoport műveleteit természetes a szerb légierő JRZ és tüzérség (több mint 120 db. különböző ágyú, löveg, 100 db. harckocsi, 50 páncélozott harci jármű „transzporter”), légvédelem PZO támogatta. Popovo mező ellenőrzés alá vonása után a TG-2 erői megkezdték Konavle, Dubrovnik, és a dél-dalmát tengerpart elleni műveletüket.

  

A horvát erők Dubrovnik védelmében

 

 1991. októberében a szerbek blokkolták Dubrovnik telekommunikációját. Ebből adódó kommunikációs kapcsolattartó problémák kiküszöbölésére a horvát posta (HPT) felállított több rádió relé állomást. Ezzel lehetőség nyílt kapcsolatot tartani a Dubrovnik városba szorult horvát véderőknek a „külvilággal”, az az a ZP Split parancsnoksággal, a parancsnokság 4. brigád vezetésével. Fontos volt a kapcsolat, hiszen a Dubrovnik-ot védő négy önálló szakasz folyamatosan közvetíthette a harci helyzetet a város és környékén. Október elején Dubrovnik védelmét 410 fős aktív önkéntes és hetven fős tartalékos látta el. Dubrovnik védelmét októberben négy önálló szakasz látta el:

 

- 1. önálló szakasz. A szakaszt Nediljko Grubisic vezette- későbbi 2, önálló századvezetője- a csapat harminc hét fős volt. A szakasz október 23-24-én áttörve a szerb gyűrűt érkezett meg a város védelmére és csatlakozott a várost védő parancsnokok Nojko Marinovic, Ivan Varenin által létrehozott vegyes csoporthoz.

 

A vegyes önkéntes csoportot jórészt a Split környéki önkéntesek- többek közt húsz fő a 114. brigádból- alkották. Az 1. önálló szakasz október 26-án elfoglalta védállását a Dubrovnik feletti magaslaton lévő Srd tévétoronynál. Miután a szakasz megerősített védelmét november 4-én heves szerb tüzérségi, harckocsizó és gyalogsági támadással néztek szembe. A szerbek egész napos gránáttűz alatt tartották a Srd közelében lévő másik fontos horvát védállást, Strinjceri-t. A szakasz elszenvedi a gránáttámadásban első halálos áldozatát.

A szerb támadás november 7-én tovább folytatódtak. Novenber 8-9. nem csillapodtak a harcok. 10-én a szerb erők páncélosokkal támadták az Imperial erődöt a Srd magaslaton, mely során elfoglalták Bosanka települést. A Srd magaslatot sikerült megtartani a horvátoknak.

 

- 2. önálló szakasz. A szakaszt Slaven Zeca vezette, mely csoport részt vett Srd magaslat védelmében. A szakasz jórészt HOS harcosok alkották.

 

- 3. önálló szakasz. A szakaszt Drago Grabovac vezette, mely csoport húsz katonából állt. Tevékenységüket november 10-11-én kezdték meg Dubrovnik-Mokosica területén.

A szerb erők ezen városrészt az Osojnik magaslat felől támadták. November 12-én a szerb erők erős támadást indítottak Mokosica bevételére, mely taktikailag arra kényszerítette a horvát erőket, hogy Mokosica területéről evakuálják a civileket és egységüket keresztül a tenger szoroson (Rijeka Dubrovacka) Sustjepan városrészbe.

 

- 4. önálló szakasz. A szakaszt Ivan Perkusic „Barba” vezette, mely csoport a HOS harcosokból állt össze. November 22-23. kezdték meg tevékenységüket Dubrovnik városban. November 26-án a Srd magaslat és Strinjceri véd-állásokban kezdték meg a harci feladatok ellátását.

Polgárvédelem (Civilna Zastita-CZ) Dubrovnik. A CZ Dubrovnik védelme érdekében összefogta a polgár védelmi feladatok elvégzésére a városban működő erőket.

 

Ezek közt intézkedtek tűzoltóság koordinálásáról, felszerelések biztosításáról (rádiók, tűzoltó készülékek…), önkéntesek mozgósításáról ( 1442 fő a vegyes egységekből, 1050 további munkás ), az óvóhelyek és fedezékek biztosításáról, az evakuációs feladatok végrehajtásáról, vízellátásról . 1991.10.07-től a tűzoltóság több mint 200 000 hektáros területen végzett oltómunkákat. Csak az 1991. december 06-i JNA támadásban több mint 20 polgári objektumot, hotelt , a tengeri kikötőrészen és 180 kisebb csónakot, hajót, 17. nagyobb hajót, 2000 autót. A hotel Libertas épületének oltása közben három tűzoltó életét vesztette.

A horvátok az első védvonalat Dubrovnik körül Sustjepan (nyugati bejárata a városnak)- Nuncijata- adriai főút (Jadranska magistrala)-Srd (Imperial erőd)-Orkanski vrh magaslat-Belvedere Hotel (keleti bejárata a városnak) vonalon alakították ki. Aknavetőket telepítettek a Solitudo kempingbe Babin kuk területén, a Bogisicev parkba, és az Ilijina glavica magaslatra.

 

Októberi harcok

 

 Október elején Zavala (BiH) irányából érkező JNA erők támadják Ston körzetét. A JNA erők hatszáz fős gépesített egysége támadást intézett Cepikuce ellen, melyet a horvát erők száz fős egysége védett, a 116. brigádból. Ezen horvát erőket Mate Sarlije Daidze (Nijaz Batlak) vezette. 1991.november 24-ig a JNA ellenőrzés alá vonta a települést.

 

Október 1-én JNA légierejének (JRZ) két harci gépe támadást intézet a Dubrovnik város feletti horvát ellenőrzés alatt lévő Srd magaslat (Imperial erőd) ellen. A légitámadást a JNA haditengerészetének hadihajó támadási követte, mely során a JRM tüzérségi tüzet nyitott Lokrum és Bosanka részekre. A JNA és TO Crna Gora erők Debelo brijeg-nél átlépik Horvátország-Bosznia és Hercegovina geográfiai határát és elfoglalják Rijeka Dubrovacka területét. Ugyanekkor a 9.VPS két hadihajója Mljet szigeti őrjáratából Lapad sziget közelébe vonult ,ahonnan kontroll alatt tartották a Dubrovnik- Slano közti adriai főutat , tűzet nyitva mindennemű ellenséges gépjárműre. Ezzel Slano települést blokkolták Dubrovnik irányából

 

Október 2-án a JNA elfoglalja Dubravka települést.

Súlyos a helyzet Dubrovnik ahol áram és vízellátás szünetel. A városban horvát önkéntesek alakítanak ki védelmi állásokat. A horvátok a város feletti Srd magaslaton lévő TV toronynál -Imperial Fort erőd- foglalják el állásaikat, valamit a városban Zarkovica magaslaton és Ploče körzetben. Október 3-án a Hotel Belvedere egyik fő horvát pozícióhely, irányítási központ.

 

Október 4-én a JNA elfoglalja a Konavle tájegységében lévő Gruda települést. Még ezen a napon a szerb erők megtámadják Slano települést.

A JNA légiereje folyamatosan bombázza a várost, támadás éri a” Hotel Argentina” épületét.

 

Október 5-én légitámadás éri Ploče körzetét, 6-án pedig a TV toronynál Imperial Fort erődöt a Srd magaslati horvát állásokat.

1991.10.05-én a JNA elfoglalta a tengerparti Slano települést. Ezzel elvágta a Dubrovnik-ot védő horvát erők és a Ploce-Neretva delta- horvát erők közti szárazföldi kommunikációt, kapcsolatot.

 

A JNA erők október elején elfoglalták a Dubrovnik feletti stratégiai magaslatnak számító Golubov kamen-t . Ezzel ellenőrizték Mokosica-Dubrovnik területét, a Rijeka Dubrovacka öblöt.

 

A JNA 15 km-re kelet és dél irányba megközelítette Dubrovnik-ot.

 

Október 6-án a JNA elfoglalta Mocici települést. A horvát lakosság elmenekül Dubrovnik-ba a harcok elől.

 

 Következő két hétben a JNA észak-nyugat irányba végzett hadmozgást Cavtat, Plat, Zupa Dubrovacka irányába.

 

A horvát területvédő erők Prevlaka, Konavle, Cavtat és Dubrovnik környékén összecsapnak a benyomuló JNA erőkkel. Könnyű kézi fegyverzetükkel sikertelenül vívják hősies harcukat.

 

A JNA ellenőrzés alá vonja a Cilipi nemzetközi repteret, ahol megrongálják az ott lévő légi irányító központot és reptéri épületet.

 

Október 6-án a szerb erők támadják Cavtat települést.

 

Október 7-én a JNA elfoglalja Zvekovica települést.

 

Október 15-én a 3. zászlóalj 472 gépesített brigád( 3/472 mtbr) műveletekbe kezd Brgat-Bosanka területén.

 A szerbek ellenőrzés alatt tartották Ivanica települést, a horvátok pedig Brgat települést.

A horvátok tűz alatt tartották a JNA erőket Donji és Gornji Brgat,valamint Marinovici irányából .

 

Október 15-16-án a JNA elfoglalta Cavtat-ot. A szerb előretörés lelassítására 16-án a horvátok Cavtat és Mlina közt aláaknázzák a főutat.

 

Október 17-én a JNA tovább nyomul Dubrovnik irányába. Osojnik területén 21 horvát katona esik szerb fogságba. Slano és Ravno lángokban állt.

 

Október 18. szerb légitámadás éri Ploče körzetét ,majd két nappal később a Srd magaslatot (Imperial erőd-TV. tornyot) .

 

Október 18-án a JNA elfoglalta Osojnik települést.

 

Október 20. súlyos harcok folytak Kupari településnél.

 

Október 21. a JNA elfoglalta Mlina és Plat településeket.

 

A horvát erők a tengerparttal párhuzamos szigeteken ( Kolocep-Lopud- Sipan- Jakljan- ) és Peljesac félszigeten keresztül, hajózó egységek kialakítása révén tarthatták a kapcsolatot. A szigeteken erős partvédelmi tüzérségi csoportokkal „zavarták” a tengerparti országutat használni akaró szerb erőket, konvojokat. Ezzel próbálták megakadályozni a kommunikációs kapcsolatot a szerb műveleti erők közt Bistrina tengeröböl, Zaton Doli- Slano- Orasac vonalon.

 

1991.október közepén hét motoros csónakkal, hajóval megalakult Aljosa Nikolic ( Solitudo búvárklub vezetője, a Dubrovnik környékén lévő II.világháborús robbanótöltetek, tengeri aknák semlegesítését, mentesítését végző tűzszerész csoport vezetője) parancsnok vezetésével a Fegyveres Hajózó Osztag ( Odred Naoruzni Brodvi) .

Az osztag aknazár telepítést, diverziót és a Kolocep tengeri csatornán ( elsősorban az éjszakai időszakban tekintettel a szárazföldi részt ellenőrző JNA erőkre) történő haditechnika , személy, és egyéb felszerelés szállítását látja el.

A hét motoros hajó mellett érkező további hajók révén a mobil egység 22 motoros csónakra, hajóra bővül ki. A 22 hajóval 35 ezer tonna tengeri mérföldet tesznek meg a háború során, 5000 főt (katonát, civilt) , 4000 tonna hadianyagot és egyéb felszerelést szállítanak. Az 1992. harci időszakban részt vesznek Slano település, HE Plat vízmű és Konavle tájegység felszabadításában.

Az osztag parancsnoki hajója volt a "Roby" motoros hajó, melyet az Atlas horvát búvárklub felszerelt elektronikával, valamint kapott egy "Bren" géppuskát és 6.mm-es páncélzatot. A hajót átkeresztelték "Sv Vlaho" névre. További motoros hajók voltak az egységnél: Boma, Ti (később Gonzales), Vedrana, Svercer, Formula. A hét hajó után további moitoros hajókkal bővült az egység Fucker no 1, Luda Guda, Skituljko gumicsónak, Dezerter, Jim, Litrica, Politre, Rado Beg .......  .  

 

A Korčula járásban megalakuló horvát területvédelmi parancsnokság élére (STO) kinevezték Marko Mujan-t. 1991. októberében megalakul az első Korčula-i katonai egység, mely a sziget önkéntes, Stanko Šutalo vezette rendőri szakasszal együtt vesz rész a JNA elleni harcokban.

 

A JNA erői Konavle tájegységet ellenőrzés alá vonták. A horvátok nem tudták megállítani a JNA egységeit, melyek „szétverték” az ellenálló csoportokat, köztük az önkéntes Korčula-i rendőri szakaszt .A rosszul felszerelt, és jórészt képzetlen horvát erők összevont egységei megpróbálták megakadályozni a JNA betörését a tengerparti zónába, de a haditechnikai fölényben lévő JNA jelentős veszteséget okozott a horvát védők körében, melyek végül erőiket október 5-10. kivonták Slano –Trsteno területéről Šipan szigeten keresztül Korčula szigetére. Több horvát katona esett hadifogságba, és többen megsebesültek.

 

Október 22. Lapad körzetét éri rakétatámadás a JRM részéről.A JNA behatolt Srebno és Kupari településekre , ahol több horvát katonát foglyul ejtettek.

 

Október 22-én Jugoszlávia dán nagykövete, Johannes H W. Fietelaars találkozik a jugoszláviai védelmi minisztérium admirálisával. A találkozó célja a harcok beszüntetése Dubrovnik területén, az az a JNA tüzérségi és légi támadásainak felfüggesztése. Továbbá a JNA erők Dubrovnik környéki visszavonása.

 

Október 24-én a 9. VPS elfoglalta Kupari települést, ahol megrongálják az ott lévő hotel épülteket és Srebreno-t. Ezt követően pedig Zupa Dubrovacka részt.

 

Október 23-24-én a JNA 472. gépesített brigádjának 3.és 4. egységei teljes mértékben ellenőrzés alá vonták a Trebinje-Dubrovnik főutat, elfoglalva Brgat települést.

 

Október 23. az óvárosba becsapódnak az első rakéták, nem kímélve a civil lakosságot és UNESCO által védett objektumokat épületeket (Sponza palota, Szent-Ignác templom). A gránát és ágyútűzben különböző 120 mm. 82 mm. lövedékek csapódnak be a Boskoviceva utcára. Október 23-án a szerb erők megtámadják Brgat és Vitaljina településeket.

 

Október 24-én a JRM-szerb haditengerészet- rakétatámadást intéz a Hotel Belvedere és Lokrum sziget ellen. Következő napon a JNA ultimátumot intéz Dubrovnik horvát védői felé .

 

A JNA betört Ivanica, Brgat és Osojnik területére. A harcokban a szerbek öt katonát vesztenek el és 24 katona megsebesült. Emellett több (150 fő) horvát katonát és rendőrt foglyul ejtettek.

 

A JNA 9. VPS és 472 gépesített brigád erői Dubac és Čibača települések közt végez műveleteket Čelopeci, Zagrada, Bujić, Grbavac, Martinovići, Makoš településeken, előkészülve Dubac, Bosanka, Gornji Brgat és Podgaj elfoglalására.

 

Október 25-én a JNA öt kilométerre megközelítette Dubrovnik-ot.

 

A taktikai erők 5. gépesített brigádjának 3.egysége elfoglalta Dubac települést . A 472. gépesített brigád 4.egysége 25-26-án pedig elfoglalta Zarkovica magaslatot ,ahonnan teljes volt a rálátás Dubrovnik óvárosára.

 

Október 26-én Európai Tanács és JNA közti levélváltás során a JNA 11.pontos meghatározza feltételeit erőinek kivonása illetve az ideiglenes tűzszünet fejébe. A JNA akkor volt hajlandó kivonni erőit Dubrovnik körzetéből , az az a horvátországi területekről , ha a horvát rendőri és katonai erők , valamint őket támogató külföldi önkéntesek leteszik a fegyvert október 27-én.

A JNA a feltételeiről tájékoztatja Dubrovnik horvát vezetését is.

 

Október 27-én Dubrovnik-ba érkeznek az Európai Tanács (EC) megfigyelői (ECMM).

Október 29-én a montenegroi Tivat JRM haditengerészeti bázison találkozóra kerül sor Jevrem Jokic admirális és Olaszország, Görögország, Hollandia, Egyesült Királyság (UK) és Egyesült Államok (USA) külképviseleti delegációja közt. Jokic a JNA műveleteit a horvát provokációkra való válaszul indokolta . A külügyi delegáció találkozott a horvát erők vezetőivel is. Jokic garantálta, hogy Dubrovnik város támadására nem kerül sor részükről, főleg nem az óváros ,mely UNESCO védelem alatt áll.

A megfigyelők október 30-án jelentik az aznapi szerb támadás a városban civil áldozatokat követelt.

Másnap 31-én megérkezett Dubrovnik Gruz városrész kikötőjébe a humanitárius „Libertas” konvoj a „Jadrolinija” horvát tengerhajózási társaság „Slavija” nevezetű tengerjárójával. A hajóval november 14-én több mint 4000 főt (gyermeket, öreget, magatehetetlent, nőt ) menekítenek ki a szerb ostrom  alatt álló Dubrovnik-ból.

 

Novemberi harcok

 

November .A harcok tovább folytatódnak .A JNA műveleteit Dubac, Brgat, Gonji Brgat, Donji Brgat és Zarkovica területére fókuszálta.

A nemzetközi megfigyelők, vörös kereszt, UNICEF és egyéb segélyszervezetek megfigyelői súlyosnak ítélik a helyzetet .

 

November elején a horvát  9. Horvát Felszabadító Erők (HOS) egy szakasza beintegrálódott a 4. gárdista brigádba. Novemberre Dubrovnik védelmét 923 fős erő látta el, ez a harcokban elszenvedett veszteség révén 881 főre csökkent december elejére.

A szerb erők tüzérséggel támadták Dubrovnik területén Sustjepan, Lapad, Babin Kuk részeket. November 1-29. közt a szerb támadásban 29 horvát katona veszti életét és 27 civil polgár.

 

November 1-én a szerb erők elfoglalták Orasac, Zaton településeket és megkezdték a támadást a már JNA ellenőrzés alatt álló Slano irányába.

 

November 7-8. A horvát erők 6. OZP Split főparancsnoksága a Dubrovnik-i helyi erőket ( HOS, 116.brigád, MUP-Rendőrség, Speciális Rendőrség SP-MUP „Grofovi”, Sv. Vlaho önkéntes egység, helyi vegyes erők –„MZ” ) a Split-i 4. hadtest 2.egységével, önálló 1. számú Nedeljko Grubisica vezette szakaszával valamint a 114. brigád –Omis- Nenad Tomic parancsnok vezette egységével 111 fővel támogatta.

A horvát védők november elején kialakítják védvonalukat Dubrovnik területén Mokosica-Komolac-Nuncijata vonalon és Strinjera, Srd ,Bosanka részeken. Parancsnokságot a városban lévő Hotel Belvedere –ben alakították ki.

A 116. brigád , rendőri erők –MUP, TO –területvédelmisek Dubrovnik egységek Stricjera és Bosanska vonalra vonultak .

 

1991.november 7-10.közti időszakban a JNA 472.gépesített brigád 3.egységének páncél-elhárító csoportja, „Nesic” kapitány vezetésével megkezdte a támadó műveleteket Bosanka település és környező magaslatok elfoglalására.

A gépesített erőt a JNA 107. parti tüzér csoport (107 OAG) biztosította. A harcok pár napig tartottak . A TO Herceg Novi szerb területvédelmisek november 8-án jelentős veszteségeket szenvedtek .

 

A horvát erők megerősítik védvonalaikat Lapad, Petka, Babin Kuk ,Lazareta vonalon és további bunkereket alakítottak ki Bosanka, Srđ, Strinčijera, Dubrava erdő , Mokošica, Rožat, Komolac, Luncijata területén.

 

A szerb erők november 9-11. közt támadást intéztek a horvát véderők ellen Žarkovica – Srđ – Strinčijera – Gradci – Komolac – Rijeka Dubrovačka vonalakon.A JNA 472. gépesített brigád 1.,2., 3. egysége a 5. gyalogos-gépesített brigád 3. egysége ,kiegészülve más erőkkel a 9. VPS erőktől és megerősítve a területvédelmi egységekkel TO támadást intéztek Bosanka – Mulin do 334m. magaslat-Strinčijera 412.magaslat vonalon. A cél elfoglalni a Srd magaslatot , a Dubrava erdőt .

 

November 9-11. a 9.VPS és a 472. gépesített brigád támadást intézett Rožat-Prijevor-Dračevo selo vonalon és gránátokkal lőtték a horvát állásokat Srđ és Komolac területén.

 

A JNA 472 gépesített brigád 3.egysége Gruška Glava – Srđ vonalon támadott a 5. gépesített brigád 3.egysége pedig blokkolta Novi és Stari Mokošica-t. A 472. brigád 3.egysége 120mm-es aknavetőkkel lőtte a horvát védállásokat Luncijate és Srd területén.A 472. gépesített brigád 1.és 2. egységei TO erőkkel támogatva november 9-én Bosanska-Kapela-Ivanica vonalról támadást intéztek Bosanka-Mulin do magaslat-Strincijera magaslat irányba, ahol délután négy órára áttörték a Srd magaslat-Strincijera magaslat- Gradci magaslat horvát védvonalat.

 

November 10-én reggel hat órára befejezték a műveletet. Srd magaslatot a horvát erők megvédték.

 

November 10. A JNA 3/472.gépesített brigád, TO-Herceg Novi, 16. MUP erői Zarkovica- Brgat területéről támadást intéztek a horvát védvonalak ellen Srd, Stricjera és Bosanska, valamint Komolac és Mokosica ellen.

 

November 13-án a 9.számú HOS erők ( Slaven Zec szakasz, Drage Grabovac szakasz) Srd magaslat-erődnél feltartóztatják a szerb erőket. Heves harcok alakultak ki, mely során több HOS harcos életét vesztette ( november 9. Bosanka-i harcokban hat katona vesztette életét, november 10. Srd erődnél egy katona vesztette életét, Strincjera-nél szintén egy katona, november hét katona vesztette életét).

A harcokban megsérült és megsebesült polgárokat és katonákat a horvátok a „Medical Center” egészségügyi központban kezdték meg ellátni.

 

A szerb támadás célja volt elérni a Zarkovica-Srd-Strincjera és Graci-Komolac-Rijeka-Dubrovnik vonalat. A JNA 472 gépesítette erő tovább folytatta a támadást Rozat-Prijevor- Dracevo irányába.

 

1991. november végére a horvát erők Dubrovnik területén erős védvonalat alakítanak ki:

 

-1. Stara Mokosica :Stipe Coso parancsnok vezetésével 114. ZNG brigád ( 25 fő Omis-ból,22.fő Zagreb-ból, 5 fő katona, 84 fő önkéntes, 1.fő rendőr MUP, 31.fő területvédelem PS)- zóna Rozata-Draceva –Obuljena „Rijeka Dubrovacka öböl”

 

-2. Nuncijata –Strinjera-Gradac :1. önálló század ZNG 4. brigád Split -38. fő Kastela –ból)

 

-3. Srd (erőd-magaslat): HOS ,31. fő gárdista, 10 fő területvédelmi –

 

-4. Bosanka -305m. Sumet magaslat: MUP 44 fő, 12. fő területvédelem PS-„prostorna struktura”,46 fő Omis-ból,12. fő katona-

 

-5. Nuncijata-Akadémia (Akademija K.Klaric) : 16 fő gárdista,140 fő területvédelmi-

 

-6. Hotel President :4 fő Omis-ból-

 

-7. Hotel Komondor-Hotel Vis: 80 fő tengerész gyalogos -

 

-8.Hotel Stadion: intendáns szakasz 23 fő, 13 fő technikai szakasz, 30 fő tűzszerész –

 

-9. Akademija –Ilijina glavica magaslat :71 fő rendőr MUP-

-10. Ilijina glavica- Orsula :26 fő gárdista ,28 fő MUP tartalékos, biztosító század 63 fő, 13 fő területvédelmi PS , 15 fő önkéntes, Hotel Belvedere dolgozói 6 fő.

 

A fenti erőket támogatta a speciális rendőri egység –SJP-MUP „Grofovi”, katonai rendészet VP, légvédelem PZO, logisztikai szakasz , irányítás –vezetés, fegyveres –hajózó egység- ONB, COB-információs tájékoztató központ , HOS  erők , 76mm-es ZIS légvédelmi ágyú, 82mm-es és 120mm-es aknavetős szakasz .

 

November 23, Cyrus Vance (UN Secretary General's ) a svájci Genfben (Geneva) találkozóra hívja Franjo Tudjman és Slobodan Milosevic vezetőket a béke érdekében, mely persze nem vezetett eredményre. Az ENSZ megpróbálta elérni a szerb vezetéstől, hogy Dubrovnik-ot nyilvánítsák demilitarizált (DMZ) zónává, és a JNA kössön tűzszünetet a horvát védőkkel. A szerbek feltétele volt ,hogy a horvátok szolgáltassák be nekik a fegyvereket és szüntesse be az ellenállást. A horvát vezetés nem bízott a szerb vezetés feltételeiben ezért nem történt meg a beszolgáltatás és fegyverletétel.

 

A harcok tovább folytatódtak.

 

November 9.,10.,11., 12-én a szerb erők támadást intéztek Dubrovnik óvárosa ellen a Európai Tanács megfigyelői szeme láttára. A szerb erők a Zarkovica magaslatról JNA 472 gépesített brigád 3.egységének tüzérségi csoportja állásaiból és a tenger felől, hadihajókkal kezdték meg az óváros elleni tüzérségi támadásukat.

Dubrovnik elleni szerb tüzérségi támadást a szerbek azzal indokolták, hogy a horvátok az óvárosban ( kikötő és Pile kapu) tüzérségi állásokat hoztak létre. Ezen állásokból pedig folyamatosan provokálva ,támadták a szerb erőket. Ezek semlegesítése miatt a JNA „kénytelen volt” tüzérséggel lőni az óvárosi feltételezett horvát tüzérségi állásokat.

 

A nemzetközi vizsgálat viszont rámutatott arra, hogy a horvát erők nem rendelkeztek az óvárosban tüzérségi erőkkel . Mobil könnyű tüzérségi csoporttal hajtották végre a horvátok a tüzérségi támadásukat Zarkovica magaslaton lévő JNA 427 gépesített erő 3. egysége ellen. Ezen mobil –gépesített erők miután a támadást végrehajtották azonnal pozíciót váltottak ,mielőtt a szerb válasz csapás bekövetkezett volna. Ilyen mobil egység volt a „Charlies” ,mely csoport egy aknavetővel ellátott és kisebb kaliberű ágyúval felszerelt gépjárművel folyamatos pozíció váltás taktikáját alkalmazva támadták a Zarkovica magaslati szerb állást. A „Charlies” csoport Libertas hotel-Ivica Vojnovica utca-Lenjinovo utca közti zónában tevékenykedett.

 

Fix tüzérségi és légvédelmi állásokat a Dubrovnik-i ,Negotic parancsnok vezette horvát tüzérségi erők csak az óvároson kívül hoztak létre.Ilyen állás volt például Lazareti területén (két 82 mm-es aknavető) -100-120 méterre keletre az óvárostól, Bogisica park (négy 82 mm-es aknavető)- nyugatra az óvárostól ,SDK épülete (két 82 mm-es aknavető) - északnyugatra az óvárostól, Gradac park (egy 120mm-es aknavető) ,valamint Lapad és Solitudo területén-nyugatra az óvárostól, légvédelmi állásokat alakítottak ki Ploca , Zlatni Potok , Gradac , hotel Lapad (20mm-es) területén, 128mm-es rakétavetőt helyeztek el 150 méterre a hotel Libertas –tól, 76mm-es ZIS volt elhelyezve Mala Petka területén , „Maljutka” rakéta létesítettek a hotel President közelében, hátrasiklás nélküli agyút helyeztek el Solitudo-nál, aknavető állást létesítettek hotel Excelsior közelében,.A horvátok sikeresen birtokolták Srd magaslatot ,Gruz városrészt, Belvedere hotelt és Argentina hotelt.

 

Decemberi harcok

 

 

Decemberben a harcok nem csillapodnak. Megalakult a Dubrovnik –i járás védelmi parancsnoksága (Zapovjednik Obrane Opcine Dubrovnik –ZOOD) december 2-án. A ZOOD parancsnokának a 116.brigád parancsnokát nevezik ki, Ivan Varenina-t. Ivan Varenina helyét a 116. brigád élén Veseljko Gabricevic veszi át. A ZOOD erői több mint 1149 fő-ebből 1069 közkatona, 58 tiszt,22. altiszt- harcossal megkezdték a város védelmének megerősítését. Az véderő gyalogos egységekből, tüzérségből (harcoló katonai csoport -BVG-I : 3x82mm aknavető, BVG-II: 2x120mm aknavető, ZIS-76mm légvédelmi ágyú, 9K11 Fagot rakétás szakasz) állt, melyet megerősített a Zagreb-i, Split-i, Sinj-i horvát egységek és a horvát haditengerészet HRM.

 

A Dubrovnik-i véderők létrehozták védvonalukat:

 

-egy század –vegyes egység (MZ)- 250 fő- Orsula

-egy század –vegyes egység (MZ)- 130 fő- Gruz-Montovjerne

-egy század –vegyes egység (MZ)- 130 fő- Gruz, Nuncijata, Luka

-egy század –MZ-120 fő –Sustjepan,Kantafiga-Nuncijata

-egy század –Montovjerne

-egy szakasz –Srd

- tengerészgyalogos század

- önkéntes szakasz Zagreb

- vegyes egység-MZ-Lopud 200 fő-Babin kuk,Uvala Solitudo ,Hotel Petka,Hotel Zagreb

- 15 fős csoport –Kolocep

-15 fős csoport Lopud

- 100 fős rendőri erő-MUP- Lopud

- tartalékos rendőri MUP erő

 

December 2.Dubrovnik-ban a szerb támadásban sokan megsérülnek civil lakosok az óvárosban és Ploče körzetben .

 

December 4. az Imperial Fort –ban lévő horvát állásokat aknatűz alá veszik a szerbek. 5:48 .

 

December 5. a JNA 9. VPS Kupari városkában kialakította ideiglenes parancsnokságát (IKM).A JNA 472 gépesített brigád 3.egysége kialakította kihelyezett parancsnokságát Gornji Brgat területén.

 

A JNA 107. tüzér csoport (OAG) ,3/5.gépesítettet brigád (mtbr), és a 3/472. mtbr megkezdte Srd magaslaton lévő horvát erők támadását 6-án.

 

A JNA 3/472 brigád 120mm aknavető üteggel támadta Dubrovnik-ot Uskoplje településen lévő állásaiból. További támogatást jelentett a 82 mm-es aknavetők használata. A 107. tüzér csoport Cilipi területén lévő „haubica-(H-130mm)” ágyúival támogatta a támadást. A 3/5 mtbr erők 120mm-es aknavetőkkel ,bázisukról, Osojnik településről intéztek támadást.

 

December 6. a JNA heves tűz alá vette az óvárost.82 mm. –es gránátok (232 db.) és 120 mm.-es (364 db.) csapódnak be . A COB-információs tájékoztatási központ jelenti, hogy 05.50 órakor a Strincjera és Dubrava területén lévő JNA tüzérsége és harckocsizó erői tűz alá vették Srd magaslat Fort Imperial erődöt.

 

A tüzérségi támadás 06.00-07.15 közt szünetelt, de nem hagyott alább, mert 07.15 után öt gránát csapódott be Dubrovnik területére. Ezt 07.45 órakor rakéta és aknavető támadás követte, majd 09.45 órakor a JNA 5. gépesített brigád erői 21 gránátot lőttek ki Neptun területére, 42 gránátot Lazaret területére, 44 gránátot Nuncijata területére .09.90-09.45 közt tüzérségi támadás éri az óvárost, majd 09.45 és 10.00 közt percenként tíz gránát csapódik be Dubrovnik –ra.11:30 a JRM rakétatámadás intézett az óváros melletti kis-kikötőre (22.db.)és az óváros történelmi épületeire ( Sponza Palace, Rector's Palace, St. Blaise Church , Cathedral…),.6-án 19 személy meghall és 60 megsérül a támadásban.11.35 órakor a tüzérségi támadás következtében kigyulladt a Hotel Libertas, 12.30 órakor pedig a Hotel Lero . A tűzoltás során egy tűzoltó életét vesztette.

 

A szerb erők nem csak a várost támadták, hanem a horvát védvonalakat . 05.50 órakor tüzérséggel ,82mm-es és 120mm-es aknavetővel lőtték a Fort Imperial Srd magaslatnál lévő horvát erőket.

 

A továbbiakban a tüzérség tűz után a JNA 472 gépesített brigád 3. zászlóaljának , egy 25 fős gyalogos csoport Strincjere területén, Zoran Lemal vezetésével, valamint egy másik 12-15 fős csoport ( Pesic csoport) Bosanska területén gyalogos támadást intéz a Srd magaslat birtokba vétele céljából. A gyalogsági támadást a két csoport, Pesic és Lemal csoport kezdte meg, tüzérségi támogatás mellett. A tüzérségi támogatást az Uskoplje, Ivanici és Zarkovici területén lévő JNA erők adták (6x BST hátrasiklás nélküli 82mm-es agyú, 6x POKL. Rakéta ,9K11 Maljutka, 1xaknavető ,ZIS-765mm, egy T-55 tank –Brgat területén- PZO-légvédelem 3x20mm. löveg). További tüzér támogatást adott a JNA 5. gépesített brigád 3. egységének aknavetős ütege Osojnik területén, valamint a JNA 107. tüzér csoport haubica-H-130mm-es agyúval Cilipi területén. 08.00 órakor a Lemal csoport hatszáz méterre volt a Fort Imperial –tól. A harcokban egy főt vesztettek és egy tankot. Pesic csoportot ért horvát tűz során a parancsnok „Pesic kapitány” megsebesült helyét átvette M.Tuka helyettes, majd pedig tőle Stojanovic kapitány.

 

A Srd magaslatot és Imperial erődöt védő 9.HOS egység Ivan Perkusic (Barbe) vezetésével támogatást kap Dubrovnik városból. A városból a magaslat déli oldalán az erődig sikeresen eljutottak a speciális rendőri erők SP-MUP .

 

14.00 órakor a JNA veszteségek mellett (öt halott hét sebesült) beszüntetik a gyalogos támadást, a támadó erőket visszavonják. A horvátok sikeresen védték meg a stratégiailag fontos Srd magaslatot.

 

1991.12.07-én a szerb tüzérség ismételten lőtte Dubrovnik-ot.

 

A JNA támadások év végéig tartanak. Közben Dubrovniki rádió amatőrök folyamatosan jelentik a történéseket a nemzetközi adásaikban. A városban kritikus a helyzet nincs villany és víz. A későbbiekben a JNA -val való egyezkedések során a nemzetközi szervezetek és a horvát vöröskereszt a városba irányít egy kórházhajót a sebesültek ellátására, kimenekítésére.

 

Tekintettel a Metkovic központtal megalakuló 116. brigád novemberi strukturális megalakítására a "116". hadrendi besorolást a Dubrovnik-i brigád már nem birtokolhatta tovább. 1991. december végén a 6.OZ Split dalmáciai hadszíntér főparancsnoksága tervezetet készít a 116. Dubrovnik brigád elnevezésének megváltoztatásáról (75.önálló zászlóalj) illetve strukturális átrendezéséről. A tervezet nem valósult meg, csak "papíron" maradt, a 116. brigád nem vette fel a 75. önálló zászlóalj elnevezést, hanem 1992.február 13-ra átkeresztelkednek 163. brigáddá. , 28-án megalakult a 75. számú önálló horvát zászlóalj 692 fővel.

 

A szerb támadás jelentős károkat okozott Prevlaka-tól Peljesac-ig. Összesen 27 633 épületet ért támadás, ebből 13 900 rongálódott meg, 2071 pedig teljes megsemmisült.

 

Konavle részen 3222 épületet ért támadás ,ebből 2468 teljes megsemmisült. Dubrovnik-ban 23 572 épületet ért támadás ,ebből 11 164 teljesen megsemmisült. Ston településen 839 épületet ért támadás, ebből 268 teljesen megsemmisült. A tengerparti zónában, Gruda,Cilipi, Zvekovica, Brgat, Sustjepan, Osojnik, Slano részen 1396 épület megsemmisült. Zaton területén 48 ház kiégett, Lisac területén 34 hektár leégett, Smokovljani ,Visocani településeken 23 ház megsemmisült, Slano-Komisilje részen 450 ház semmisült meg. Támadás érte ,és jelentős károkat szenvedett a Cilipi repülőtér, a Gruz hajókikötő Dubrovnik-ban, ACI Marina kikötő Dubrovnik Komolac részén, a Hotel Plata, Mlini és Srebrena hotelek, Libertas, Belvedere, Imperial hotelek, Babin kuk Hotel, Hotel Admiral Slano . 

FOLYTATÁS A TOVÁBBI RÉSZBEN

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.