Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HORVÁTORSZÁGI HADSZINTEREK -DALMÁCIA és KRAJINA (Bevezető anyag 1991-1995 2.RÉSZ)

Átfogó JNA offenzíva

Dalmáciában

 

 

 

1991. júliustól a JNA intézkedett a dalmáciai zóna elleni offenzíva megtervezéséről. A művelet érintette a boszniai hercegovinai területeketis. A hadművelet célja volt elfoglalni és ellenőrzés alá vonni a horvátországi dalmát tengerpartot Zadar-tól egészen Prevlavka-ig. Az egész Dalmáciát átfogó offenzíva keretén belül több lépcsős régiókra (Észak és Közép Dalmácia ,Neretva folyó völgy-torkolat vidék, Dél-Dalmáciai ) lebontott külön hadműveleteket (Obala, Udar, Orkan, RAM - Ajkula) tervezve meg a JNA katona vezetése. 1991.augusztusában-szeptemberében a horvát erők ellenőrzés alá vonják a JNA haditengerészeti 9. VPS erőinek tengerparti bázisait , Pula, Sibenik, Zadar, Split / Divulje, Lora, Ploce. A 9.VPS a bázisaikról az Adrián át észak-dél irányban folyamatosan támadva a horvátokat, kivonja erőit Vis szigetre majd a Crna Gora (Montenegro) Kotor öbölben lévő „Kumbor” és Tivat” bázisaira.

 

A JNA célja volt Dalmáciát leválasztani Horvátország többi részeitől, Isztriától, Likától , majd bekebelezni egész tájegységet Zadar-tól Dubrovnik-ig. .

A dalmáciai műveletek első etapjában szerepelt az észak és közép dalmáciai, Ravni kotar, Zadar, Split és Sibenik ellenőrzés alá vonása Operatív Csoport-4 (OG-4).

Második etap fő támadási irányát képezte Közép-Hercegovina (Neretva folyó kanyon, Mostar-Split) területéről történő OG-2 erők megindítása Horvátország dél-dalmáciai zónája ellen, valamint a közép-dalmáciai zónában Drnis-Split támadási irány. Mindkét irányon való művelet Split teljes megszállására irányult.

 

Az egész dalmáciai műveletre a JNA húsz-huszonöt napot szánt. Az offenzívába bevont erők voltak a VPO-9.hadtest-Knin, az 1.VO-4.hadtest-Sarajevo, 1.VO-37.hadtest-Uzice, 3.VO-2.hadtest-Titograd (Podgorica), VPO-9.VPS-Boka Kotor, TO(területvédelmi) Crna Gora, TO IH (Kelet-Hercegovina) .

 

A haditengerészeti (JRM) erők VPO-Split feladata volt észak –közép-dél dalmáciai objektumaik biztosítása. Mivel a tengerparti zóna teljes mértékben horvátok lakták, így a JNA a tengerészeti objektumaik és szárazföldi tengerészeti objektumaikat védelmező erők támogatására irányította az OG-4 és OG-2  operatív csoportot.

 

1991.szeptember 20-tól a JNA/JRM VPO kihelyezett parancsnokság Vis sziget bázisán parancsot ad a 9.hadtest-Knin, 8.VPS és 9.VPS valamint a haditengerészet hadihajózó flottillájának és a JNA/JRZ légierőnek Split, Sibenik, Zadar, Dubrovnik elleni offenzíva megindítására. A cél a horvát blokád alá vett JNA létesítmények felszabadítása, és az ott lévő erők biztonságos kivonása a hadianyagkészlettel együtt.

A VPO erők részéről az offenzívába bevonták:

 

-9.hadtest megerősítésnek rendelve a 46. partizán divízió az 1.VO-37.hadtest-Uzice erőiből (46.partizán divízió –Cacak /Pozarevac irányított erők nem érkeztek meg a 9.hadtesthez) – támogatva 405.hátorzági bázissal-parancsnokság : Knin

 

-8.VPS (kivéve VPU Vis és Lastovo) és hadihajózó flottilla, támogatva légierővel és légvédelemmel .

 

-8.VPS parancsnokság : Sibenik

 

A fenti erők feladata volt Zadar, Sibenik és Split városokban lévő horvát blokád alá vett katonai objektumok felszabadítása és kivonása.

 

-9. VPS (472.gépesített brigád)

 

-támogatva hadihajózó flottillával Split-Ploce vonalon

    

       -9.VPS parancsnokság Boka Kotor (Montenegro)

 

Feladatuk volt Dubrovnik blokkolása és az adriai főút ellenőrzés alá vonása, „Kupari” katonai objektum kontrolja és védelme, Dubrovnik feletti magaslaton lévő „Srd” erőd ellenőrzés alá vonása. 

 

A hadihajózó flottilla biztosította a tengeri blokádot Zadar-tól Dubrovnik-ig. 

 

 

 

Észak és Közép Dalmácia

 

 

A JNA haditengerészete VPO/Split-9.hadtest-Knin, VPS/Split-8.VPS-Sibenik és 5. VO-katonai körzet JNA –Zagreb már 1991.04.05-től Észak és Közép- Dalmácia megszállására készültek OG-4 operatív csoporttal. 1991. április 5. a JNA végrehajtja „Ravan” műveletét a  9. hadtest erőivel Knin, Obrovac , Benkovac védelmében valamint a  „Kremen” akciót katonai létesítményeik megerősítése céljából.

 

1991.május 6-án Split városban a horvát lakosság körében polgári demonstráció kezdődött el. A JNA katonai erőket vezényel ki helyi laktanyáiból a demonstráció kezelésére. Az intézkedés tragédiába torkollott. A demonstrálók közül rátámadtak a JNA katonákra, mely során több katona megsebesült és egy meghalt. A horvátok a polgári engedetlenség mellett felfegyverkeztek és a horvát többségben lakott dalmáciai területeken saját rendőri erőiket irányították a rendfenntartásra.

A JNA, JRM VPO Split erői megkezdték a „védhetetlen” területvédelmi (TO) haditechnikai raktárak  ( TO Split, TO Brac, TO Trogir, TO Kastela, TO Solin, TO Drnis, TO Imotski, TO Hvar)  tárolt hadianyag bevonását a jól védhető Divulje és Lora bázisaikra.

A horvát erők (MUP, ZNG, HOS, NZ…) 1991. júliusban és augusztusban több kisebb akciót hajtanak végre annak érdekében, hogy a JNA erők kivonják haditechnikájukat bázisaikról, illetve a blokád alá vett JNA erőkhöz utánpótlás, erősítés érkezzen meg.

 

A horvát katonaság és rendőri erők 1991. júliusában végrehajtanak több hadianyag megszerzésére irányuló sikeres fegyveres akciót a JNA TO fegyverzeti raktárak ellen, („Zbrojovka” , „Raselja –Dolac”). A megszerzett hadianyagból azonnal megkezdték saját fegyveres erőik felfegyverzését. Augusztusra már képesek voltak a horvátok komolyabb akciók végrehajtására, többek közt a Split-i JRM/JNA hadikikötő és városban lévő katonai objektumok blokád alá vételére, valamint szeptemberben  a „ Zelena tabla –Mala Bara „ elnevezésű akció sikeres katonai akció végrehajtására, és Split környéki védzónák kialakítására.

 

A horvátok az álltaluk többségben lakott dalmáciai, főképpen tengerparti zónákban Zadar-tól Biograd na Moru, Vodice, Sibenik, Split- Ploce-én át ellenőrzés alatt tartották a területet, valamint blokád alá vették a JNA és JRM erők bázisait.

 

Észak ás Közép -Dalmácia megszállását a JNA a szerb kisebbségek lakta „véd zónákból” Krajina, Zagorje tájegység ( Gracac-Benkovac-Obrovac- Knin vonal) részéről irányította. Központi bázist Knin városban a Haditengerészeti Körzet Főparancsnokság VPO Split haditengerészeti bázis 9. hadtest állomáshelyén alakították ki, kapcsolatban a kihelyezett műveleti parancsnokságokkal.

Észak és Közép -Dalmácia elfoglalására a JNA több fő támadási irányt alakított ki.

 

Egyik volt a Zadarski zaled (Zadar város) offenzíva ,mely során Knin –Benkovac –Obrovac- Maslenica- Zadar, másik a Knin-Drnis-Sibenik (Sibenik város) offenzíva. A művelet célja volt, hogy a JNA és JRM horvát blokád alól felszabadítsák és ellenőrzés alá vonják Észak és Közép-Dalmáciát.

 

Dalmácia déli része sem marad ki a JNA területszerző offenzívájából, bár ott lényegesen kevesebb katonai bázist tartott fenn.

 

Dalmácia északi részét érintő JNA  művelet célja volt továbbá, hogy  elszigeteljék a közép-dalmáciai régiót északtól. Az Észak és Közép –Dalmácia offenzíva végrehajtására a JNA vezérkara létrehozta Operatív Csoport – 4 (OG) műveleti erőt.

 

1991.augusztusában a 9.hadtest-Knin megkezdi észak-közép dalmáciai offenzíváját. Elsőként a „Perucko tó”, Dinár hegység vonalán kezdte meg a JNA az offenzívát Sinj város irányába. A cél Sinj város elfoglalása, ahol a Dinári 1173.m. magas Vaganj hágón át egyesülhetnek a tervek szerint a hercegovinai Sipovo- Kupres- Livno és Glamoc – Livno, Bosansko Grahovo- Livno vonalon előrenyomuló JNA erőkkel. Persze ez nem valósult meg, a hercegovina erőket a horvátok feltartóztatták, így nem tudtak betörni a Livno medencébe. A Knin felől támadó JNA erőknek pedig nem sikerült Sinj bekebelezése, mivel a horvátok megállították őket a „Perocko tó” vízerőmű Peruca-nál.

 

A „Perucko tó” víztározó körzetében 1991.08.23-26-án a szerb erők megindították támadásukat Knin irányából a horvát erők ellen, akik 25-én kivonják erőiket Kijevo-ból . A horvát erők 26-án kivonják egységeiket a a víztározó két partszakaszán lévő településekről, Vrlicko polje- Vinalic- Jezevic vonalról Koljane –ba, majd onnan Dabar területére, Lelas területéről Vrlika, Maovica  majd Maljkovo irányába. A horvát  erők (4.br. 2.egysége és 126. Sinj brigád) Perucko víztározón lévő „Peruca” vízerőmű ellenőrzésére koncentrálták a védelmet. Szeptember 16-án a szerb erők megkezdték Dabar és Maljkovo elleni támadásukat a Perucko víztározó két partoldalán. Tüzérséggel ,harckocsikkal lőtték a horvát vonalakat , melyet a szerb légierő harci gépe támogatott .

Szeptember 17-18-án a horvát erők kivonták egységeiket a Dabar-Vucipolje-Debelo brdo védvonalról Jukici- Bitelic zónába. Bitelic térségében rendezték védelmi vonalaikat, de onnan is kivonulni kényszerülnek 18-án a Rumin- Cacijin dolac- Bajagic vonalra. . Szeptember 18-án a Maljkovo-i horvát védvonalról az egységeiket a horvátok Hrvace területére csoportosítják.  

A Ratko Mladić vezette szerb erők 1991. szeptember 17-én elfoglalják a Perucko tavon lévő vízierőművet (Peruca). UN békefenntartó erőket küldött az vízerőműhez ,mely egyébként is a „rózsaszín „ UNPROFOR szektorban volt. Az UN tíz kilométeres védelmi sávot vont ellenőrzése alá, a szerb –horvát frontszakasz között , beleértve a vízierőművet és környékét. A horvátok a továbbiakban Sinj és járásának megvédésére, valamint a Svilaja és Dinari hegység stratégiai magaslatainak ellenőrzésére koncentrálta erői. 

 

Szeptembertől az észak és közép dalmáciai régióban a JNA a 9. hadtest koordinálásával megkezdi területszerző hadműveleteit . Sibenik megszállása érdekében az Obala 91 akció során több mint 100 harci járművet vont be a műveletbe. Szeptember 28-tól október 6-ig pedig a JNA erők 9. hadtest egységei támadást intéznek Zadar elfoglalására.

 

Az OG-4  észak és közép-dalmáciai régióra terjedt ki Split-től Zadar-ig. Ezen csoportba a 9. hadtest erői képezték a fő támadó erőt.

A JNA a Knin városban székelő Haditengerészeti Körzet VPO-Split erőihez sorolt 9. hadtestből Észak és Közép- Dalmácia birtokba vétele érdekében mozgósította a 180. és 221.mtbr-gépesítet lövész brigádjait. Megerősítő erőként a Mostar (Bosznia) városban állomásozó 10.mtbr-gépesített brigádból egy páncélos zászlóaljat (10.okb) és a Kupres-nál lévő erőkből egy páncélos zászlóaljat (9.okb) vezényeltek az észak-közép dalmáciai műveletekbe. A JNA 9. hadtest-Knin erőiből a 221.mtbr- gépesített lövész brigádja Zrmanja, Krka folyó kanyon és Kijevo területén csoportosult.

 

Szeptembertől az észak és közép dalmáciai régióban a JNA a 9. hadtest koordinálásával megkezdi területszerző hadműveleteit . Sibenik és Zadar megszállása érdekében az Obala 91 akció során több mint 100 harci járművet vont be a műveletbe. Szeptember 28-tól október 6-ig  a JNA erők 9. hadtest egységei támadást intéznek Zadar elfoglalására.

Szeptember 16-án a horvát vezetés Zadar-Borik részén létrehozza a város védelmét irányító parancsnokságot. Zadar városban a JNA objektumok blokkolása elsőszámú feladatát képezte a  Zadar-t védő horvát erőknek.

1991. szeptember 14-21. közt a horvát erők elfoglalják a  Zadar és környéki JNA objektumokat,

 

A JNA október 4. Zadar várost megtámadja a JNA, melynek első fázisában a város környékét vonták ellenőrzés alá, miközben kivonják erőiket a Sepurina laktanyából. Október 7-én tűzszüneti tárgyalások kezdődtek el a JNA és a horvátok közt Donji Zemunik katonai légibázisán. Október 9. a két fél nyilatkozatot fogad el, melyben megállapodnak a JNA erők Zadar-ból történő kivonásának menetéről. A JNA teljes haditechnikáját kivonhatta kivéve TO –Horvátország hadikészletet, melyre a horvátok igény tartottak. A megállapodás ellenére a JNA a TO objektumokból megkezdték a hadianyag kivonását Benkovac és Knin városok katonai létesítményeibe.

 

Szeptember 8-tól  JNA erők kivonása elkezdődött a Zadar járáshoz tartozó területekről. Ez elsősorban azért is célszerű lépés volt, mert a járást tisztán horvátok lakták, és fent állt a veszélye annak-ami be is következett 1991.ősztől- , hogy a horvát fegyveres erők blokád alá veszik a JNA létesítményeket a járásban. Zadar-ban több mint 14 JNA objektumot tartott fent a jugoszláv hadsereg. A szerbek lakta Benkovac (Ravni kotar) , Obrovac járás és krajinai részeken viszont továbbra sem ürítette ki objektumait a JNA (Benkovac, Obrovac, Drnis, Knin), mivel számíthattak a helyi szerb önkéntes fegyveresekre. A fenti tájegységekben (Ravni kotar, Dalmatinska Zagora/Krajina ) a horvátországi szerbek többséget képeztek szétszórt településeikkel, így nemhogy a horvát beékelődő települések helyi lakossága nem  tudott ellenszegülni, hanem a horvát településekre kihelyezett horvát rendőri erők sem.

A szerbek lakta területeken lévő JNA objektumokban (Benkovac, Obrovac, Drnis ) csoportosította a Zadar járásból és tengerparti zónából kivont haderőt a jugoszláv hadsereg az ott állomásozó erőikkel együtt készültek a horvátok ellenőrzése alá került Zadar járás és tengerparti zóna vissza foglalására tervezett hadműveletek (Orkan-91, Obala-91. Udar-91) végrehajtására.

A horvát lakta területek JNA objektumainak kiürítése azonban nem mindenhol történt meg békés úton, mert a horvát erők a haditechnika megszerzése érdekében blokád alá vették 1991. ősz elején a katonai létesítményeket.

 

JNA offenzíva Zadar és térsége

(Zadarski  zaled)

 

 

     Zadar támadása

 

A szerb JNA 9.hadtest főerői, a megerősítő területvédelmi/TO SAO Krajina egységei , a   Zadar-i Zemunik katonai repülőtér 84.sz. légi bázis egységével a 8. haditengerészeti szektor/ VPS ,60. közepes hatótávolságú önjáró rakétás ezred /ssrp PVO –légvédelem, 271.könnyű tüzér-rakétás ezred /larp PVO-légvédelem erőivel  , légierő, tüzérség támogató erői  megindították Zadar és Zadar környéki területek elfoglalására irányuló műveletüket a támadási vonalon (Knin-Benkovac-Zadar). A segéderők  megkezdték a már megszállt zónák kontrolját, biztosítását, valamint a védelmi vonalak kialakítását. Fontos feladatot képzett a Maslenica híd és a Sv Rok település közeli katonai létesítmény biztosítása, valamint a Sinj –Vrlika vonal ellenőrzése.

 

Műveleti parancs:

 

- a Zadar városban lévő JNA kaszárnyákat és a város fontosabb közintézményeit a szerb erőinek ellenőrzés alá kell vonni, azokat meg kell erősíteni, és elfoglalni a város stratégiai pontjait, azokat biztosítva- támogató erők Zemunik/ katonai repülőtér, Sepurina/ légvédelmi bázis (Zaton-Nin), Kriz magaslat /radarállomás.

 

- 60. közepes hatótávolságú önjáró rakétás ezred (ssrp) és a 271.könnyű tüzér-rakétás ezred ( larp)  PVO- légvédelmi erők és egységek a Sepurina katonai objektumból  biztosítják ,ellenőrzik a Knin - Briševo és Kožino – Zerovi közlekedési útvonalat.

 

- 84. légi bázis Zemunik támogatást adott a 9.hadtest műveleti erőinek-

 

- 8. VPS (haditengerészeti szektor) egysége pedig ellenőrzés alá vonja a Ravni Kotar hegységet, mint stratégiailag fontos magaslati részt-

 

A művelet célja, a horvát rendőri MUP és katonai ZNG erők megakadályozása a védelmi pozíciók és fontos stratégiai pontok megszerzésében, valamint a horvát erők közti kommunikáció felszámolása, akadályoztatása, a horvát városvédelmi (Zadar) blokád felszámolása, a fontos útvonalak ellenőrzése, a város feletti kontrol megszerzése, a kikötő kontrolja, a JNA katonai objektumok körüli horvát blokád felszámolása, és a város biztosítása annak birtokbavétele után.

 

 A műveleti tervek alapján a JNA reguláris hadserege a szerb önkéntes területvédelmi erőkkel megerősítve az első etapban Kriz tt. 154 - Dracevac - Stipetić kosa - Vidinica - Bokanjac vonta volna ellenőrzése alá, majd ezt követte volna második etapban Zadar város elfoglalása, a fontosabb városi létesítmények középületek biztosítása, katonai létesítmények biztosítása, és a kikötő teljes kontrol alá vétele.  A titkosított művelet tartalék erőket, támadó feladatot végrehajtó erőket és védelmi erőket, tüzérségi és légi támogató valamint logisztikai erőket vontak be, hátországi irányítás alatt.

 

A 180. gépesített-lövész brigád /mtbr erőinek feladata volt, a 9. páncélos /okb erővel valamint a 592 mtbr 1. zászlóaljával, a Zadar JNA 84.sz. légi bázis erőivel és a 60. ssrp PVO- légvédelem, 271 larp PVO- légvédelem egységeivel és a területvédelmi /TO SAO Krajina (Szerb Autonóm Tartomány „SAO Krajina”) önkénteseivel megerősítve, légi és tüzérségi támogatás mellett főerőivel támadni Zadar-t, segéderőivel pedig megtámadni Biograd települést, védelmezni a Maslenica hidat, ellenőrizni az elfoglalt területeket.  Feladatuk a horvát erők felszámolása, Zadar elfoglalása, a Zadar-i kikötő birtokba vétele. Ez utóbbi nagyon fontos stratégiai jelentőséggel bírt. Továbbá a szintén fontos Maslenica hídfő kontrolja.

 

A szerb erők műveleti feladatai:

 

- 180.mtbr 2.páncélos zászlóalj/okb (1.zászlóalj nélkül) a jobb támadási szárnyvonal (Kožino – Zadar) biztosítja a  592. mtbr 1. zászlóalj ( 1/592) egységét a  támadásához..

 

-180.mtbr 1. gépesített zászlóalj/mtb ( 1.zászlóalj nélkül) és a 2.páncélos zászlóalj/okb biztosítja a 9.páncélos zászlóalj/okb és 1/592 mtbr támadó műveleti mozgását, aztán a kontrol alá vonja D. Zemunik - Babin Dub - Mustapstan -  Murvica vonalat . A 2.okb egy taktikai csoportja csatlakozott a 1/592. mtbr egységéhez, egy taktikai csoport pedig a  9. okb. egységéhez.

 

- 1/592. mtbr a 180.mtbr 2.páncélos zászlóalja egy taktikai csoportjával megerősítve műveletet hajt végre a Benkovac - D. Biljane -  Poličnik -  Murvice vonalon, majd csatlakozik a 180.mtbr 2.okb és 1.mtb. zászlóaljaihoz, és együttesen támadó műveletbe kezdenek a  Murvice - Mustapstan - Sokin breg -  Zadar (kikötő) vonalon. Feladatuk a horvát erők felszámolása, és a Kriva draga - Sokin breg – Mustapstan vonal elfoglalása, aztán a 9. okb - páncélos egységével támadást, rohamot intézni Zadar város elfoglalására, a JNA kaszárnyák valamint a kikötő ellenőrzés alá vonására.

 

- 9. okb a 180.mtbr 1. gépesített zászlóaljának 1. gépesített százada (1-1/180.mtbr.) műveletet hajt végre Benkovac -. D. Biljane - D. Zemunik vonalon, aztán az 1. gépesített zászlóalj/ mtb egységével csatlakozva támadást intéznek a  D. Zemunik - Babin Dub - Dracevac – Arbanasi irányban.

Feladatuk a horvát erők felszámolása, Babin Dub és Dracevac elfoglalása, aztán energikus támadást indítani a 1/592. mtbr erőkkel együtt Zadar város elfoglalására, a JNA kaszárnyák valamint a kikötő ellenőrzés alá vonására.

 

- 180.mtbr 1. okb  a JTO (területvédelmisek) egységeivel együtt támadást intézni a Kakma - Biograd na Moru vonalon. Feladatuk a horvát erők felszámolása, Tustica és Jerkovacki breg elfoglalása, aztán Biograd város blokkolása, valamint az adriai főút „jadranski magistral” ellenőrzése, az ott lévő horvát erők Sibenik és Zadar városokba történő beszorítása.

 

- 221. mtbr egység feladata az ellenőrzés alá vont területek biztosítása, védelme Skadrin térségében.

 

  Támogató  II KAG-9 (tüzérségi csoport- 9.hadtest ) erői:

 

- 1. partbr TO ( partizán területvédelmi brigád ) Sveti Rok katonai bázis védelme –a brigád 3.zászlóalja pedig Gracac - Otric - Knin-Vrlika - Peruca vonalon végez műveleti mozgást, a TG-3 (taktikai csoport) körzetében  Bitelić - Radani - Gaspar településeknél megakadályozza a horvát előretörést  Sinj –Vrlika irányvonalon.

 

A légitámogató és légvédelmi erők erők  1. KoRV PVO

 

-támadást hajtanak végre a horvát vonalak Gradina, Ploče, Crno, Bokanjac, hotel Borik, 3.laktanya Zadar, vasút és autóbusz pályaudvar áramszolgáltató objektumok, egyéb infrastrukturális objektumok ellen  .

 

             Tüzérségi támogató erők feladatai:

 

-30 perces tüzérségi előkészítő célirányosított támadás a horvát véderők Siljakovci településen lévő állásai ellen.

 

- tüzérségi támogatás

 

- támogató tűz a hadtesti főerők részére D. Zemunik – Zadar vonalon,

 

-tüzérségi támadás a horvát  MUP ( rendőrség/ belügyminisztérium ) és ZNG ( nemzeti gárda )  erőkre Sukosane - D. Zemunik vonalon,

 

- a hadtesti főerők támogatása a jobb szárnyvonalon (Poljaci – Murvica),

 

-a horvát MUP és ZNG erők felszámolása Zadar város területén, koncentrálva a város fontos infrastrukturális objektumaira,

 

- támadást intézni a horvát erőkre, megakadályozva azok Zadar városból Ugljan szigetre történő esetleges kivonásában, műveleti mozgatásában,

 

Az Zadar-i offenzíva műveleti feladatainak sikeres elvégzése érdekében jelentős mennyiségű gyalogsági fegyvereket, tüzérségi fegyverzetet, hadijárművet , üzemanyagot használtak fel. A hadtesti főparancsnokság (KM) Knin városban a hadtesti kihelyezett parancsnokság (IKM) pedig Benkovac városban alakították ki.

 

A JNA erő Zadar elleni támadást a JNA szeptember 3-án megkezdte. Több irányból próbálták áttörni a várost védő horvát gyűrűt. Mindeközben a stratégiailag fontos Maslenica hídfő is fontos szerepet kapott a szerb offenzívában. A JNA erős támadást indított Jasenica, Maslenica, Rovanjska (Maslenica hídfő), Novsko zdrilo tenger-szoros megszerzésére. A horvátok folyamatos hagyták el a harcok által sújtott, Starigrad, Vinjerac, Rovanjska, Zdrila, Slivnica, Jasenica és Maslenica településeket. A horvát erők Razanac-tól 4 km-re védvonalat létesítettek a szerb támadás megállítására. A szerb erők Podgradina- Islam Latinski –Islam Grcki volaról folyamatosan támadták a Posedarje-Policnik horvát védvonalat.

 

Szeptember 16-án a horvát vezetés Zadar-Borik részén létrehozza a város védelmét irányító parancsnokságot. Zadar városban JNA katonai objektumok blokkolása elsőszámú feladatát képezte a  Zadar-t védő horvát erőknek. A blokkolás a városban lévő JNA objektumai terjedt ki, emellett ellenőrzés alá vonták a városba ki és bevezető útvonalakat és elfoglalták a II.Világ Háborús egykori „olasz megszállás elleni ” bunkereket. A horvátok elsődleges és másodlagos védőgyűrűt húztak Zadar köré. Szeptember –október –novemberben folyó folyamatos támadások ellenére a horvát védelem sikeresen megvédte a várost a JNA offenzívától, visszaverve a gépesített és harckocsizó szerb erők akcióit.


JNA offenzíva 1991. szeptember 16.

„Obala 91”

 

Obala-91 átfogó hadművelete

 

Ratko Mladic tábornok, a 9. JNA hadtest parancsnoka, parancsot ad ki, melyben a JNA 9.hadtest erőit 1991. szeptember 16-án végrehajtandó átfogó katonai hadművelet további folytatásának végrehajtására utasítja. A művelet kiterjesztették Sibenik térségére. A művelet az Obala-91 kódnevet kapta.

A művelet célja Zadar- Sibenik tengerparti rész teljes elfoglalása és az észak-közép dalmáciai régió ellenőrzés alá vonása. A ZNG és MUP horvát erők véd állásainak felszámolása és a területen lévő JNA katonai objektumok biztosítása.

A 9.hadtest hadműveleti főparancsnokságát (KM) Knin városba hozták létre, ahonnan a kihelyezett hadműveleti parancsnokságok megkapták a végrehajtandó harci műveleti feladatokat. A kihelyezett főparancsnokságot (IKM) pedig Miocic települése.

Az utasítás értelmében a művelet megkezdésére szeptember 16-án 16.00 órakor került sor.

A támadás megkezdését a rádiókban, katonai telefonon elhangzó „Sloboda” szó jelentette, valamint a feladat befejezését pedig a „More” szó elhangzása. Ez utóbbi tengert jelent, valószínűleg a művelet végső célja ( tengerpart elérése) inspirálta a névadókat. A művelet főparancsnoka Ratko Mladic volt.

Résztvevő JNA erők :

180. gépesített-gyalogos brigád (mtbr), 557. vegyes tankvadász tüzér ezred (mpoap), 221. mtbr, TG-4, 9. vegyes tüzér ezred ( map) , 9. katonai rendész zászlóalj (bvp).

A műveletben az alábbi feladatokat jelölték ki a résztvevő alakulatok számára.

A szerb helyi TO területvédelmi erőket TO Knin, Benkovac , Obrovac arra utasították, hogy a fő támadási irányvonalon (Knin – Miocic – Ruzic – Muc és Planicnik – Cista Mala – Vodice ), a segédvonalon pedig (Benkovac – Smilcic – Zemunik és Otisic – Maljkovo – Sinj kezdjék meg a támadást a horvát védelmi pontok ellen.

A JNA erők Sinj és Drnis városok blokkolása mellett, megkezdték a támadást D. Zemunik – Polaca –  Cista Mala – Velika Glava – Mosec – Peruca vonalon, azzal a céllal ,hogy ellenőrzés alá vonják Zadar, Sinj és Split városokat.

Maslenica híd (Maslenicki most) fontos stratégiai pontot jelentett a hadművelet végrehajtásában.

A JNA erők ,egységek megkapták feladataikat:

-221. mtbr –gépesített –gyalogos brigád 

                    (támadó művelet Miljevacka plató, Sibenik , Perucko tó)

 

221. mtbr a páncélos erők nélkül a területvédelmi TO erőkkel megerősítve valamint egy T-84 tankkal támogatva feladatul kapták a Planicnik – Vodice – Laktac – Jezevic vonalon történő támadás végrehajtását. A támadás alatt a szerb erők légi és tüzérségi támogatást adtak a műveleti gyalogos erőknek. Céljuk volt felszámolni a horvát védelmet ,és elfoglalni a Čista Mala – V. Glava – Mosec – Peruca vonalat. A csoport parancsnokságát (KM) Polaca településen, a kihelyezett ideiglenes parancsnokságot (IKM) pedig Mioci településen hozták létre.

 

-180.mtbrgépesített brigád

      (támadó művelet Ravni Kotar tájegységben)

 

180. mtbr a 221.mtbr erő páncélos (okb) egységével együtt , valamint saját páncélos T-34-es tankosaival, és a 557. mpoap/vegyes páncélosok elleni tüzér egységgel és támogató területvédelmi erőkkel együtt támadást intéztek a Obovac – Maslenica híd – Biograd – Ostrovica vonalon. Feladatuk volt a horvát védelmi pontok felszámolása és megsemmisítése. A Maslenica híd elfoglalása és védelme ,biztosítása, valamint a Islam Latinski – Donji Zemunik – Kakma – Strazbenica vonal elfoglalása. A csoport parancsnokságát (KM) Benkovac településen, a kihelyezett ideiglenes parancsnokságot (IKM) pedig a 339 m.magas Debelo brdo magaslaton hozták létre.

 

Tartalék erők:

-Taktikai 4. csoport ”TG-4” Bratiskovci körzetében foglalt állást és biztosította a Skradin – Bratiskovci és Travice – Pavasovici vonalat.

Megerősítő –támogató erők:

-légierő

-tüzérség ( KAG –hadtesti tüzérségi csoport)

- 9. map-vegyes tüzér egység

Feladatuk volt támogatni a gyalogos és páncélos erőket Knin – Drnis – Split és Policnik – Cista Mala – Vodice támadási vonalon.

Sibenik támadási irány (1991.09.16-1991.09.22.)

1991.09.16-09.22. időszakban végrehajtott JNA katonai művelet, az Obala 91. nemcsak a Zadarski zaleda (Zadar régió ) térségének szerb kontrol alá vonására irányult, hanem egyúttal a Zadar-hoz hasonlóan fontos stratégiai célpont, Sibenik tengerparti város és annak térségére is kiterjedt. Az offenzívában, mely a Sibenik város és környező területeire terjedt ki a JNA 9.hadtest (Knin-i későbbi VRSK 7.hadtest ) erői vettek részt . Az  egész műveletet Ratko Mladic irányította. A JNA erők Sibenik környéki katonai objektumaiban ( Zecevo, Krusice, Smokvica ) valamint haditengerészeti egységeit ( JRM ) pedig Sibenik városban és Zirje szigeten lévő bázisain állomásoztatta. Sibenik elleni támadásban a JNA több mint hatvanhárom tankja és negyvenöt páncélozott szállító járműve (oklopna transportera „OT” ) vett részt.

A JNA  erői szeptember 10-16. közti időszakban megkezdték Sibenik és tengerparti zónái elleni hadműveletet. Ennek során a  Knin irányából érkező JNA hadegységek két fő irányba,  Oklaj-Drnis és Kosova- Tepljuh-Drnis valamint két segéd irányba Bribirski Most- Skradin, Bribirski Most- Cista Mala –Gacelezi –Zaton települések felé vonultak fel. A JNA Rogoznica, Zecevo, Kruscica katonai bázisait a horvát erők szeptember 16-tól ellenőrzés alá vonták.

Fő támadási irány,  Knin- Kosovo- Tepljuh –Siveric -Drnis ,     Knin-  Oklaj- Trbounje-Drnis vonal:

 

Drnis és környékének megszállásra a szerb erők összevonják egységeiket. A fő támadó erőt a 221. gépesített brigád adta T-55 és M-84 harckocsikkal megerősítve. A tüzérségi támogatást a 9. hadtest biztosította, a légierő légi támogatása mellett. A szerb erők célja volt Drnis elfoglalása, majd Sibenik megszállása. A szerb erők állásai Laskovica- Vrbnik- Kosovo vonalon húzódott. Fő támadási irányt az első fázisban Vrbnik- Oklaj- Drnis, valamint a Kosovo-Siveric-Drnis vonalon határozták meg a manőverhez, a második fázisban pedig Drnis- Pokrovnik-Tromilja –Sibenik vonalon. A segéd támadási irányt pedig Laskovica- Zaton –Sibenik vonal képezte. A fő vonalon több mint 1500 katona állt készenlétben az offenzíva megindításakor.

A JNA főerőit támogatták a helyi szerb területvédelmi milíciák „SAO Krajina”, Kistanje, Knin, Devrska, Kosovo területéről.

A szerb erők szeptember 15-re készen álltak a támadásra. Szeptember 16-án megkezdték az offenzívát. Első lépcsőben tüzérségi támadást intéztek a horvát vonalakra, Oklaj és Siveric területén. Szeptember 17-én a JNA harci repülői támogatásával folytatódott az offenzíva, mely során a repülők Drnis-t támadták két irányból.

Ljubotic- Suknovci-Lukari (Babina glava 426m.) szerb vonalról a szerb gépesített páncélsokkal megerősített egységei támadást intéztek Citluk-Oklaj horvát védelme ellen.

A Citluk –Oklaj vonalon támadó szerb páncélos erők 17-én folyamatosan törtek előre Oklaj- Razvode- Trbounje- Cukovac-Drnis vonalon. A horvát erők 17-én kivonták erőiket a Oklaj-Razvode-Trbounje vonalról Drnis védelmére .

A szerb harckocsizók a Biocic- Miocic- Kladina Glavica- Bucici szerb vonal mentén a Tepljuh – Otavice-Krcke irányon támadást intéztek a horvát védelem ellen Petrovo polje keresztül.   

A horvátok Siveric területéről visszavonták erőiket Drnis védelmére.  A szerb tankok másnap 18-án folytatták a támadást és megközelítették Drnis városát. Drnis várost és körzetét elhagyják a horvát erők Pakovo selo és Elezi irányába. A szerb erők 23-án elfoglalják a várost, és összevonják Zitnic területén a műveleti erőik az offenzíva második, Sibenik elleni fázisához, valamit bázisokat hoznak létre  Trbounje és Zitnića részeken.

Szeptember 19-én a horvát erők 113. brigád, MUP ( belügyi erők), 4.brigád, 114. brigád konszolidálja az újabb védelmi vonalat Rakici- Pakovo Selo- Pokrovnik- Gaj- Zoricici- Mocici- G. Begonje- Vukasini- Crni vrh 182. m. magaslat- Medovoca- Ruzica grd 431.m. magaslat .

A szerb művelet második fázisának megakadályozása érdekében  szeptember 20. a horvát erők összevont egységeiket, 113. brigád és rendőri vegyes egységek a 4.br. a Zitnic- Sedramic vonalra összpontosítják. A szerb erők vegyes gépesített gyalogos egységet indítottak Pakovo selo irányába, ahol a horvát erők két oldalról sikeres ellentámadást intéztek ellenük, ezzel megállítva a szerb előrenyomulást Sibenik felé.

     Segéd támadási irány, Knin- Bribirski Most-Sibenik vonal:

Knin városból 40 harckocsi indult meg Sibenik irányába. A cél a Sibenik város nyugati részébe bevezető híd ( Krka folyó felett átívelő híd) elfoglalása, illetve a hídfő birtokba vételét követően a város nyugati részébe történő behatolás. Bribirski Most felől támadó JNA harckocsizó erői már szeptember 11-13. közti időszakban megindulnak a Krk irányába, és Skadrin település környéke felé haladtak. Szeptember 16 - án a Bribirski felől érkező JNA erők egy része Skradin, a másik része pedig Cista Mala és Gacelezi felé indult meg Zaton felé. A negyven tankból álló szerb oszlop elérte Gacelezi települést, ahol két csoportra váltak. Az egyik harckocsi csoport a továbbiakban Zaton irányába haladt tovább, megközelítve a Krka hidat .

Miután az oszlop Zaton-ba ért pihenőt tartottak. Ezt követően kezdték meg a híd megközelítését.

A horvátok megkezdték a hídfő felé haladó JNA harckocsi oszlop megfigyelését. A harckocsi oszlop elérte a Krka folyó feletti Sibenik-i hidat.  A JNA tankoszlop megkezdte az áthaladást a hídon. A horvátok páncélosok elleni fegyverzetük révén sikeresen megállították az oszlopot. A JNA harckocsi oszlop nem tudta tovább folytatni az útját Sibenik irányába. Másnap a harckocsi oszlopot heves horvát aknavető és tüzérségi tűz érte. A horvát támadás folytatódott az elkövetkező hét napban, mely hatásos volt a JNA páncélosai ellen.    

A horvát rendőri erők elfoglalták Zirje szigetet, ahonnan tüzérségi ágyukkal ellenőrizték a tengert. Megakadályozva ezzel, hogy a JNA haditengerészeti erői megtámadhassák a tenger felől Sibenik-et. Így a JNA csak szárazföldi támadást intézhetett a város ellen. A horvát erők 16-tól 22-ig ellenőrzés és blokád alá vették a JNA (JRM) haditengerészeti bázisait. Több katonai hajót, egyéb hajót, valamint haditengerészeti hadi eszközt zsákmányoltak a horvátok.

A Skadrin környéki horvát erők sikeresen helytálltak a Skradin - Dubravice vonalon és megállították a szerbeket.

Szeptember 23-án a horvátok felszabadítják a Krka folyó Sibenik-i hídját, és az elkövetkező napokban további sikereket érnek el a szerbekkel szemben.

A szerb erők visszaszorulnak a „Miljevacka platoa” területekre, ahonnan még tüzérségi támadást tudtak intézni a horvát Sibenik-i állásokra.

Ennek megakadályozása érdekében elengedhetetlen volt a horvátok részéről egy olyan offenzíva, mely során hátrébb tolták a szerb vonalakat, így biztosítva a város és környékének biztonságossá tételét. A szerbek a Skradin –Dubravice részekről és a Krka-Cikola folyó völgye mentén lévő vonalról, valamint a Drnis-i területek Zitnic zónából támadták a horvát állásokat.

Az Obala-91 művelet szeptember 22-én lezárult.

 

JNA offenzíva 1991. november

„Orkan- 91”

 

 

Drnis-Trogir-Split-Split-Drins műveleti zónában támadni Trogir-Split

Műveleti parancsnok: Vladimir Vukovic vezérőrnagy

 

Területvédemi erők

 

1991.11.11. SAO Krajina. A JNA 9.hadtest parancsnoksága alatt álló horvátországi szerb SAO ( Szerb Autonóm Tartomány) Krajina dalmáciai erői kialakítják területvédelmi (TO) brigád (dandár) szintű egységeit:

 

- 1. TO brigád. Ezen brigád az alábbi osztagok összevonásából jött létre :

     - 1. és 3. Gracac-i TO oszagok,

-2. TO osztag D.Lapac,  osztagok Mogoric, Medak, Teslingrad

 

1991. novemberében a SAO Krajina dalmáciai erőinek 1. TO brigádja 

kihelyezett parancsnokságot (IKM) létesített   Otisic településen.

 

- TO brigád Benkovac. Ezen brigád az alábbi osztagok összevonásával jött létre:

 

-Ostrvica, Smilcic osztagok

 

- TO brigád Knin. Ezen brigád az alábbi osztagok összevonásából jött létre:

Golubic, Kosovo, Cetina osztagok-

 

-TO önálló osztagok: Obrovac, Gracac, Donji Lapac

                                      „szerb gárda”-Peruca

                          (Perucko tó környéki területek  védelme)

 

A műveletbe bevont erők:

 

-1. br TO –területvédelmi brigád

-180. mtbr –gépesített-lövész brigád

-2. br TO –területvédelmi brigád

-221. mtbr –gépesített-lövész brigád

-9. okb –páncélos zászlóalj

-1/592. mtbr –gépesített- lövész brigád 1. gépesített zászlóalj

-3. br TO –területvédelmi brigád

-I KAG-9 – I. hadtesti tüzér csoport  9.hadtest-Knin

-II KAG-9 - II. hadtesti  tüzér csoport  9.hadtest-Knin

-KG VBR-9 – „nagy-hatótávolságú” rakétavetős tüzér csoport

-9. hadtest-Knin

-GONG-9 – kijelölt célok elleni azonnal támadó tüzér hadtesti csoport

-594. inzp- műszaki ezred 

-271. lap PVO – könnyű tüzér ezred- légvédelem

-70. bv – zászlóalj irányító parancsnokság

-9. VP- katonai rendészet 9. hadtest-Knin

-ic – felderítő csapat

-9- atb –szállító/gépkocsizó zászlóalj 9.hadtest-Knin

-98. Snb- egészségügyi zászlóalj

 

 

Légvédelem és légierő

 

A Jugoszláv Néphadsereg az Orkan-91. hadműveletbe a 9. hadtest-Knin főerő támogatására  bevonja 1991.11.15-től a légierő (RV) és légvédelmi  erők (PVO) egységeit:

 

-97. repülős brigád (arb)-Split/Divulje

-105. vadász-bombázó  repülős ezred (lbap)

-172. vadász-bombázó  repülős ezred (lbap)

- 240. vadász-bombázó osztag  (lbae)

-249. vadász-bombázó osztag  (lbae)

-251. vadász-bombázó osztag  (lbae)

-229. vadász-bombázó osztag  (lbae)

-242. vadász-bombázó osztag  (lbae)

- 323. felderítő repülős   osztag  (iae)

 

 

A légierő feladatát képezte a szárazföldi erők fő támadási irányainak ( Hrvace – Sinj –Klis – Split vonal) és  a segéd támadási irányainak ( Ruzic– Runjevac – Klis és Ruzic-Kljaci –Kastel Stari) légi biztosítása, támogatása. A 105.lbap –támadja Zadar körzetét, 172.lbap és 97.repülős brigád 240. lbae pedig támadást intézett  Sibenik körzetére. Szállító helikopteres osztag (TrH) –biztosítja a technikai ellátást, sebesültek evakuálását és deszant erők szállítását. A haditengerészet elleni helikopteres osztag (PPdH) - járőrözés az Adria tenger Svetac sziget 35 km-es körzetében.

Az offenzíva megkezdésének időpontját, mint támadási időt 20.00 órára jelölték ki „D-1” kódnéven. A műveletben részt vevő erők feladatai:

 

   97. abr

 

– a 240 vadász-bombázó osztag  (lbae) célja volt a Plana objektumból támadást intézett horvát célpontok ellen, mindamellett támogatni a szárazföldi erőket.

 

  105. lbap

 

A „Plana” JRZ –légierő objektumából a 249. vadász-bombázó osztag  és a 251. vadász-bombázó osztag támagatást adott a szárazföldi JNA műveleti erőkenk.

 

  172. lbap

 

A „Plana” JRZ –légierő objektumából a 229. vadász-bombázó osztag  és a 242vadász-bombázó osztag  készen állt arra, hogy légi támogatást adjon a Jugoszláv Néphadsereg haditengerészeti erőinek(13.hadtest és 5.VPS-Pula ) Isztria bázisokról a tengerre kivont a szárazföldtől 16.km-re járőröző hajók számára  és szárazföldi erőinek a 9.hadtest műveleti zónájában a dalmáciai műveletkben. A 9. hadtest páncélosainak és tüzérségének támogatására a 239. lbae /vadász-bombázó osztag légiegységet vonták be.  

 

 

A hajózó erőit a JRM a horvátok ellenőrizte tengerparti városok kikötőinek blokkádjára az 5.VPS és 13.hadtest erőit vonta össze 16.km-re a partoktól, beleértve a szigeteket is.

 

Kutató és mentő szolgálat (Sluzba traganja i spasavanja STS) :

 

-a 97. repülős brigádból két HT-40 helikopter :

– 1 HT-40: Knin (Drnis) bázis

– 1 HT-40:  Vis sziget bázis

 

 

VON-légi irányító tiszti különítmény (vazduhoplovnog oficira za navođenje avijacije):

 

 VON-1 parancsnokság ( KM ) TG-1 ( falu Bebici). 

                              Hívóneve (kód)  “KUNA-1”

– VON-2: parancsnokság ( KM)  221. mtbr ( falu Biocici).

                   Hívóneve (kód)“ZMIJA-10”

 

A 1. légierő (RV) és légvédelem (PVO) kihelyezet parancsnokságát a 9. hadtest –Knin kihelyezett parancsnokságán, Trbounje településen hozta létre. Az 1. RV és PVO főparancsnoksága Beograd- ban volt. A műveleti légi és légvédelmi erők parancsnoka Miloje Pavlovic ezred volt.

 

Művelet célja:

 

Energikus támadással semlegesíteni a horvát állásokat, Split horvát kontroljának felszámolása, támogatva az 1. légierővel (RV) és légvédelemmel (PVO), valamint a blokád alá vett Split-i laktanyákban lévő JNA erők „kiszabadítása”, az ellenőrzés alá vonás után a haderő szerkezeti struktúrájának újjászervezése Split kontroljának érdekében.

 

A JNA által feltételezett horvát erők csoportosulásai, állásai, bázisai

 

 

A horvát erők (Nemzeti Gárda –ZNG) masszív védelmi vonalat alakítottak ki harckocsi elleni aknákkal és kisebb „tankvadász” csoportokkal eredményes támadást intéztek a JNA erők ellen, mellyel veszteséget okoztak a 9. hadtest erőiben. Továbbá blokád alá vették a tengerparti zónában, Split-ben a JNA objektumait, valamint ellenőrzés alá vonták a területvédelmi katonai fegyverzeti TO és robbanóanyag- lőszer raktárakat „MTS”. Drnis területéről a horvát rendőri erőket kivonták Split irányába, megszervezve a települések védelmét és stratégiai magaslati pontok és közútak elfoglalását. A mozgósítéás révén pedig folyamatos feltöltést hajtanak végre a horvátok a katonai alakulataik állományának növelése érdekében.

 

Csoportosuló horvát erők:

 

– Zadar – 112. és 4. brigád

– Biograd na Moru  4. brigád 1. zászlóalj

– Sibenik, Vodice 113.brigád

A 9. hadtest támadási zónájában három horvát egység, brigád erői foglaltak aktív védelmi vonalakat:

 

-Drnis-Unesic- Divulje 113. brigád egy zászlóalja és rendőri (MUP) csapat

– Kljake – Kladnjice – Kastel  4. brigád egy zászlóalja és MUP csapat

-Kljake – Muc, 4.brigád egy zászlóalja és egy zászlóalj MUP

– Sinj , 114. brigád

– Split védelme ZNG erők és két MUP zászlóalj és „Studentska” csoport,

– további horvát erők, melyek a JNA művelet 3. fázisában felléphetnek a JNA erők ellen, két horvát zászlóalj Omis és Sibenik irányából.

 

Tervezet a művelet végrehajtásához

 

Miután megtörtént a hadtesti erők átcsoportosítása, megindítható a támadás Split ellen.

A szárazföldi erők részéről a fő támadási irányt képezte a Ruzic-Muc- Klis- Split irány a segéd támadási irányt pedig a  Ruzic- Kljake- Kladnjice- Malacka- Kastel irány és a Zitnic- Unesic- Trolokve –Divulje irány .

 

Feladat volt a horvát erők egységei közti kommunikáció felszámolása, az utánpótlási vonalak támadása, Sinj város blokádja, Split városban lévő JNA objektumok elleni horvát blokád felszámolása, a blokádból kivont erőkkel pedig Split horvát véderők szétverése, rend helyreállítása. Aktív védelmi feladat ellátása Zadar, Biograd na Moru , Ravni Kotar tájegység, Benkovac, Maslenica híd, és Gospic-Gracac útvonalon. 

 

Offenzíva tervezete (3.etapban)

 

Az első etapban, mely 2-3 napos energikus támadást jelentett, a JNA erők támadást intéztek Kladnjice – Muc vonalon, elfoglalva a stratégiailag fontos objektumokat Sinj városnál, valamint Split irányába biztosítani bal szárnyvonalat.

 

A második etapban, mely 2-3. napos támadást jelentet, a JNA erők szétverik a horvát védelmet és elfoglalják Batak, Malacka, Kozjak és Klis JNA objektumokat, blokkolják Split várost biztosítva egy esetleges tengerészeti deszant végrehajtását Trogir-Split közt.

 

A harmadik etapban, mely 4-5. naposra tervezték, a JNA erők megkezdik a horvát blokád alá vett JNA katonai objektumok ellenőrzés alá vonását Split városban. Valamint ezt követően biztosítani a város kontrolját.

 

Az első etap, fázisban a tervek alapján a JNA tüzérség Trogir és Split ellen hajtott végre támadást, koncentrált célok ellen. A támadás célja volt, hogy megtörje a horvát védelmet és a két város környékéről bekényszerítse a belváros területére a horvát erőket. Ezt követően két „ugrásban” előretolták a tüzérséget elsőként 18. km-re aztán onnan 20. km-re  Split irányába .

 

A GONG erők feladat volt „útat nyitni” a horvát erők vonalán a műveletben részt vevő szárazföldi JNA erőknek, mely erők két lépcsőben kezdték volna meg a támadást.

 

 

I.lépcsőben:

 

-1.gépesített zászlóalj tankos csapat

 támadási irány Drnis- Unesic-Divulje

-2.gépesített zászlóalj 1. egysége és páncélos zászlóalj

 támadási irány Ruzici-Kladnjice-Kastel

 

-1.brigád TO- támadási irány Ruzici-Ramljane-Muc-Klis

 

-180 gépesített brigád  -védelmi feladat Zadar és Sibenik irányba

 

-4. brigád TO- védelmi feladat Gospic-Gracac irányba

 

II.lépcsőben:

 

-3. brigád TO –támadási irány Drnis –Unesic-Divulje

-2. gépesített zászlóalj- támadási irány Ruzici-Kladnjice-Kastel

-TG-1- támadási irány Ruzici-Ramljane-Muc-Klis

-221. gépesített brigád aknavetős egysége

 

Mélységi erők Split-JNA objektumok biztosítása

Területet ellenőrző erők: SAO Krajina – MUP és TO

 

Támogató erők: 1. szárazföldi erők (KoV) légierő (RV) és légvédelem (PVO), I és II hadtesti tüzér csoportok /KAG-9 és I és II  GONG/9. hadtest

 

9. hadtest tüzérségi csoportjai (1.KAG és 2.KAG)  feladatai (tervezet)

A tüzérségi erők parancsnoka: Milan Dilas ezredes

 

-1. etapban a 9. hadtest tüzér csoportjai (1.KAG-9, 2.KAG-9)  támadja a horvát állásokat Klake – Unesic közt.

Az 1. KAG-9 állását Sedramic tájrésznél alakítja ki. Támadási mélységi zóna: Sedramic- Umljanovic – Ogorje- Radosi- Prgomet- Sitno Gornje –Danilo Krajice -Sedramic által behatárolt terület.

 

A 2.KAG -9 állását  Petrovo polje területén Ruzic településnél alakítja ki. Támadási mélységi zóna: Ruzic- Mirovic polje- Ogorje- Ramljane- Kladnice- Planjane- Ruzic

 

-2.etap

1.KAG-9 18. km-re előretolva  Cvrljevo településig.

Támadási mélységi zóna: Cvrljevo-Movran hegy-Dugobabe-Kastel- Divulje- Labin- Prgomet- Visoka-Cvrljevo által behatárolt terület.

 

2.KAG-9 20. km-re előretolva Postinje településig.

Támadási  mélységi zóna: Postinje-Donji Muc-Gornji Muc-Dicmo –Dugopolje-Split (Klis-Solin) –Kastel- Nisko –Postinje által behatárolt terület.

 

-3.etap

Korusce területén ( Ljubec és Bilus hegyek közti mező) 1.KAG-9 és 2.KAG-9 összevonásra kerül. Támadási mélységi zóna: Korusce – Prugovo- Mosor hegység- Ciovo sziget –Divulje- Radosi- Korusce által behatárolt terület.

 

A légierő és légvédelem által támadandó horvát célpontok :

 

-hajógyár „Brodogradiliste „ Split

 

- Hotel Park épülete Split-horvát válság stáb parancsnoksága-

 

- a hajógyárat védő horvát 20X3 légvédelmi üteg –Turska Kula

 

- Rendőrség központi épülete Split

 

- Villa „Dalmácia” épülete (horvát 4. brigád parancsnoksága)

 

-Katalinica Breg lévő horvát partőrség légvédelmi állása  és további állásai

 

- légvédelmi állások Split-Trogir repülőtér

 

- horvát partiőrség 40 mm-es tüzér állása Ciovo fok

 

-horvát partiőrség állása Marijan foknák Kosun öböltől Bene öbölig

 

- Hotel Resnik

 

- a  “Jugovinil” gyár épülete  – Kastel Sucurac

 

- a tűzoltóság épülete Sinovcici települése   horvát nemzeti gárdisták bázisa-

 

- trafóállomás – Konjsko

 

-vízmű  – Vrilo Jadro

 

- Pogonsko óvóhely – Brizine

 

-  “Visoka” laktanya épülete

 

 

Jugoszláv Haditengerészet bevonása a hadműveletbe.

 

 

Az „Orkan 91” részvevő szárazföldi erőket támogatta a Jugoszláv Haditengerészet. 1991.november 15-én a kora reggeli órákban 06.42 órakor a Jugoszláv Haditengerészet VBP-Split járőrhajója a hozzá rendelet naszádokkal és hadihajókkal ( Taktikai Csoport –TG „Kastela”) tüzérségi támadást intézett Split város, Brac sziget és Solta sziget ellen.

 

Miután a Beograd-i Nemzetvédelmi Szövetségi Titkárság (SSNO) zöld útat adott a JNA szárazföldi erőinek offenzívájára Horvátország ellen, a szövetségi néphadsereg szerb erői megkezdték a műveletet. Dalmácia elfoglalására irányított szárazföldi (KoV) JNA erők  „Obala-91” akcióját  a  szövetségi néphadsereg  haditengerészete (JRM) támogatta. A JRM feladata volt a teljes tengeri blokád  fenntartása.

A JRM blokád alá vette a dalmát partszakaszt Zadar-tól Ploce-ig.

 

1991.szeptember 12-től a JRM  teljes felügyeletet gyakorolt  a z Adrián. Ez idő alatt kezdte meg szerveződését a  horvát katonai erők haditengerészete  (HRM-Hrvatska  Ratna Morarnica) . Kezdeti lépést jelentett a megfelelő hajózó park  ,továbbá a  JNA laktanyákból zsákmányolt hadianyagok elosztása, hajó ,fegyverzet, muníció .

 

A megalakuló HRM elég számú katonai felszereléshez jutott, hogy „felvegye a kesztyűt„ a JRM-el szemben. A horvátok a birtokukba került tüzérségi eszközökkel, ágyúk part menti zónákba való telepítésével megkezdték a  partvédelmi  őrség felállítását többek közt , Zirje, Smokvica, Zecevo, Solta, Korcula  területén.

 

A horvátok a Sibenik-i hajóüzemben megkezdték az üzemképes haditengerészeti céloknak megfelelő hajók, hadihajók, aknaszedők, aknatelepítők, diverzáns és speciális  összeszerelését, valamint a halászhajók átalakítását és fegyverzettel való ellátását. Ebben számos horvát sport klub, vállalkozás, segítséget nyújtott. Elkezdődtek a személyi állományban résztvevők kiképzése és feladat meghatározása.

Az első diverzáns harcoló egységük végrehajtotta a JRM haditengerészeti bázisainak, kikötőinek aknazárral történő blokkolását. Az tengeri aknazárral a horvátok meggátolták a JRM haditengerészeti erőinek a hajózó mozgásait, manővereit, a bázisok és  katonai objektumok, valamint raktárak közti összeköttetést.  Ezen blokkolt JRM bázisok közé tartozott az egyik legnagyobb a Split-i „Lora” objektum.

 

Október elején a horvátok végrehajtották a partvédelmi (OBT)  tüzérségi  állások telepítését a szigeteken és tengerszorosokat összekötő tengeri átjáróknál (Zirje sziget, Zecevo, Smokvica, Solta sziget, Brac sziget, Split, Korcula sziget, Peljesac félsziget.

 

A JRM  három periódusban  hirdetett blokádot  az Adrián:

 

1991.szeptember 17-23. –Ploce támadása, harcok a Neretva tengercsatornán -

 

1991.október 3-11.- 472.gépesített erők deszant Dubrovnik-nál, Dubrovnik támadása-

 

1991. november 8-december 3. -Pula isztriai bázisát elhagyja a JRM, Pag november 21-i támadása, Maslenica híd támadása, humanitárius segélyhajók blokkolása, november 14-15 Split tengerrészen folyó harcok -

 

A JRM haditengerészet hajózó egységeit a szövetségi néphadsereg légierejének (JRZ) 97. sz. repülős dandárja támogatta a Split melletti Divulja és a hercegovinai Mostar –Ortijes katonai repterekről.

A horvátok és a JRM közt 1991.szeptember 13-14. robbant ki az első komolyabb összecsapás a  Korcula és Neretva tengeri csatornán, majd ezt követte a 1991.november 14-15.közti ütközete a Split –Brac-Solta tengerrészen.

A sikeres horvát partvédelem és diverzáns műveletek végett a JRM veszteségeit elkönyvelve kivonult a Kvarner öböl, Észak és Közép Dalmát tengerrészről, elhagyva az ott lévő bázisait és dél- dalmáciai térségbe húzódott ( Vis sziget „IKM Vis”), ahol még aktívan részt vettek Dubrovniki támadásában, majd 1992. májusára elhagyták az Adria horvátországi felségterületeit és visszavonultak a Montenegro (Boka Kotor ) JRM bázisra.

LINK: Harcok az Adrián

https://wolfline.eoldal.hu/cikkek/horvatorszagi-hadszinterek--jadransko-more-adria-tenger.html

 

 

 
FOLYTATÁS A TOVÁBBI RÉSZEKBEN
 

A mappában található képek előnézete TÉRKÉPEK Dalmácia (Észak,Közép,Dél- Dalmácia harcterei)


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.