Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HORVÁTORSZÁGI HADSZINTEREK -DALMÁCIA és KRAJINA (Bevezető anyag 1991-1995. 4.RÉSZ)

HADTÖRTÉNÉSEK

 

AZ ÉSZAK ÉS KÖZÉP

 

DALMÁT

 

HADSZÍNTÉREN

 

 

 

1991. április 5-én a JNA 9. hadtest Knin, Benkovac , Obrovac városoknál lévő objektumaik és a városok védelme érdekében végrehajtják a „Radan” műveletet valamint a  „Kremen” akciót.

 

Stabilizálódó horvát erők és védvonalak

 

1991. április 14-én a horvát dalmáciai katonai vezetés, Ivo Jelic, Mladen Bujas, Ivan Kusic , Vlado Matulovic a Vili Dalmacija hotelban megállapodnak a horvát hadsereg Dalmáciában történő megszervezéséről. A találkozón a horvát védelmi minisztérium is képviselteti magát. A dalmáciai haderő gerincét képezte egy manőverezhető, jól felszerelt, bevethető dandár színtü egység felállítása. Ez volt a 4. brigád, mint a horvát Nemzetii Gárda (ZNG) dalmáciai fő ereje.

 

A horvát katonaság, nemzetvédelem, nemzeti ellenállás, polgárvédelem, rendőrség, belügy erőinek és a járási városi vezetők közti megbeszélések folyamatának eredménye képen 1991. április 28-án megalakult a horvát hadsereg dalmáciai parancsnoksága és megkezdődött a parancsnokság alá tartozó központi manőverezhető 4. dandár, brigád létrehozásának, feltöltésének kezdete. 

 

Miután megalakult a 4. brigád, elkezdődtek Kastel Sucurac településnél a kiképzések, Resnik területén, nem messze a JNA Divulja településnél lévő bázisától.

 

A dalmáciai horvát hadsereg vezetése a Kastel Sucurac településen a "Jugovinila" épületében alakította ki parancsnokságát. Tavasz végére nyár elejére a helyi horvát rendőri erők ( MUP) részt vehettek egy központi kiképzésen, melyet a horvát belügy központi kiképző bázisain hajtottak végre, Kumrovac és Lucko (Zagreb repülőtere) .

Ezen képzett MUP erő, mint tartalék rendfenntartó fegyveres egység képezte a 4. brigád első zászlóalját. A dandár létszámát növelték a folyamatosan jelentkező fiatal önkéntesek. 

A 4. brigád parancsnokságát a Hotel Resnik épületében alakítják ki és a hotelhez tartozó kemping területén pedig a dandár központi bázisát.

 

1991.05 06-án Split városban a horvát lakosság körében polgári demonstráció kezdődött el. A „Brodosplit” hajógyár horvát munkásai szervezésében zajlik le, 100 000 fős tömeg részvételéve. A JNA katonai erőket vezényel ki helyi laktanyáiból a demonstráció kezelésére. Az intézkedés tragédiába torkollott. A demonstrálók közül rátámadtak a JNA katonákra, mely során több katona megsebesült és egy meghalt. 1991.06.05-én ehhez kapcsolódóan a VPO/Split katonai rendészete letartóztat négy horvát polgárt, akiket a Sarajevo-i katonai bíróság 1991.08.19-én nyolc, három és fél, két, és fél évre ítélt el. 1991.11.25-én fogolycsere keretén belül szabadulnak.

 

1991.06.01-től a Split és környező JNA laktanyákban némi pánik hangulat uralkodott el, mivel a horvátok elkezdték a katonai létesítmények blokádját, mely 09.01-ig tartott.A moral a JNA sorkatonák körében egyre rosszabodott. A horvát származású tisztek, tiszthelyettesek és sorállomány folyamatosan dezertált a JNA kötelékéből. Az egykori JNA-ban szolgáló horvát tiszti kar gerincét képezhette a megalakult horvát haderőnek.

 

A JNA, JRM VPO Split erői megkezdték a „védhetetlen” területvédelmi (TO) haditechnikai raktárak  ( TO Split, TO Brac, TO Trogir, TO Kastela, TO Solin, TO Drnis, TO Imotski, TO Hvar)  tárolt hadianyag bevonását a jól védhető Divulje és Lora bázisaikra.

A horvát erők (MUP, ZNG, HOS, NZ…) 1991.júliusban és augusztusban több kisebb akciót hajtanak végre annak érdekében, hogy a JNA erők kivonják haditechnikájukat bázisaikról, illetve a blokád alá vett JNA erőkhöz utánpótlás, erősítés érkezzen meg. Ilyen akció volt a „Brac”, „Solta” , mikor is a horvátok megakadályozták azt, hogy a JNA 290. katonai rendészet zászlóaljának katonai konvoja a Dracevac-i „Prvi Splitsi Partizani” laktanyából eljusson Solin-ba lévő katonai rendészeti központi bázisra. Az akcióban a horvátok három tehergépkocsi hadi anyagok zsákmányoltak.

 

A JNA 1991-es évben elhagyja bázisait Közép-Dalmáciában, de a JNA légiereje többször rakétázza a térséget. Ilyen volt, a Makarska-i Biokovo hegyen lévő tv-adótorony is.

A 4. brigád első akciója közé tartozott a Split városban lévő JNA SIV objektum –északi öböl- rádióállomás ellenőrzés alá vonása a városban lévő Visoka kaszárnya, Split-3 objektum mellett. A horvátok akcióját Matko Raos és Goran Kovacevic, Mladen Bujas, Nevena Ljubicic vezette. A horvátok birtokba vették az Arzano-i telekommunikációs objektumot is. A horvátok fontosnak tartották a telekommunikációs- postai szolgálat PTT kialakítását és védelmét. Ennek során Split városban ( Mejase ) és Imotski-ban létrehozták PTT bázisaikat .

 

A JNA egyes telekommunikációs objektumait Mravinca, Klis, Dugopolje, Konjsko, Kukuzovac, Vrlica kiürítette és elhagyta. A horvát erők megkezdték a kiüritett objektumok birtokba vételét és az egységek és parancsnokságok közti kapcsolattartás végett kiépíteni a rendszert ,mely során kábelen , rádió frekvencián és mobiltelefon rendszeren keresztül kötötték össze a stratégiai irányító pontokat. Sibenik, Imotski és Sinj irányából Mravinca, Dugopolje objektumai futottak be a hírközlő kábelek, további alacsony és magas frekvenciájú állomások voltak, „Lav”,”Neptun” kábelházak,  Zrnovnica-i korábbi JNA 181.sz.182. sz. rakéta és haditengerészeti bázis parancsnoki bázis, „Central”,”Sova”, „Usov”, KIS”Stina”, LS-2 Kile.  A kábel és rádiófrekvenciák mellett mobil Maxon Carypfon és Benefon Forte mobiltelefonokat is használtak.

 

Nagyon fontos volt, hogy a horvátok ellenőrzés alá vonták a Mosor hegyen lévő civil adótornyot, melyet felhasználtak katonai és rendőri hírközlésre. A Mosor hegyen lévő magaslati adótorony, valamint a Makarska-i Biokovo hegyen lévő Sveti Jura adótorony lefedett területek nagyságából adódóan hozzájárult a tengerparti zóna és az azzal párhuzamosan elhelyezkedő Dinári vonulat mögötti területek közti kommunikációs kapcsolathoz. 

A helyhez kötött információs rendszerek mellett a horvátok TAM-150 és Csepel …stb.  mobil híradós járműveire is szert tettek .1992-re pedig ellátták a tengerparti részen lévő Igrane, Zivogosce, Gradac, Ploce, Klek települések hoteljeit telekommunikációs rádióantennákkal.    

 

 

1991.07.20-án már működött a dalmáciai horvát hadsereg (akkori ZNG )  parancsnoksága, mely parancsnokság július 29-től a Split város Bacvice részén a Kupalisna ulica ( utcában) 10. szám alatt funkcionált.

 

A 4. ZNG erő részére azonban még mindig nem volt elég hadianyag, ezért a katonai vezetés engedélyezte a „Zbrojovka” akciót, mely a JNA fegyverzetének megszerzésére irányuló katonai művelet „Raselja –Dolac” részének első fázisát képezte. Ennek során Ploce kikötőjében a horvátok zsákmányoltak a JNA készletéből 2000 automata fegyvert, 125 tonna lőszert 1991.07.22-23.-án. A hadianyag elszállítására a horvátok a Split-i „Jadrantrans” tehergépkocsi parkját használták.

 

A dalmáciai horvát haderő felfegyverzése 1991. július végétől kezdődött el. A rendelkezésre álló dalmáciai haderővel a parancsnokság végrehajtja a „Raseljka” avagy „ Dolac” katonai műveletet, mely a JNA és TO hadianyag objektumaiban tárolt fegyverzet megszerzésére irányult elsősorban. Másik jelentős fegyverzeti hadianyag birtokba vétele volt a „ Zbrojovka” akció, mely során a „Zelena tabla- Mala Bara ” horvát átfogó katonai művelet keretén belül a Ploce kikötóvároskában ( Neretva folyó deltája ) a JNA hadinanyag bázist sikerült a horvátoknak ellenőrzés alá vonni és kiüríteni. Több mint 2000 puskát és 126 tonna lőszert zsákmányoltak a horvátok.

 

A hadianyagból jutott a horvát véderőknek, Sibenik horvát erők  – 840 puska, 35 tonna lőszer, Drnis horvát erők- 120 puska, 20 tonna lőszer, Sinj horvát erők- 120 puska, 10 tonna lőszer, Kastel horvát erők – 110 puska, 3 tonna lőszer, Zadar horvát erők- 20 tonna lőszer, Dubrovnik horvát erők- 167 puska, 10 tonna lőszer, Drnis horvát erők -98 puska, Ploce/Metkovic horvát erők- 120 puska, Kupres horvát erők-51 puska, Vrhonika horvát erők- 90 puska.

 

 A hadianyagból felfegyverezhették a 113. brigádot (Sibenik), a 4. brigád Sinj, Imotski erőit, valamint további horvát erőket Drnis, Kastel, Zadar, Dubrovnik, Ploce, Metkovic, Vrhovnik és a hercegovinai Kupres városokban.

További katona akciók során sikerült a JNA TO (területvédelmi erők bázisai) objektumaiból Brac szigeten a TO hadianyag raktárból a horvátok négy 40.mm légvédelmi ágyut ( lőszerek nélkül)  szereztek meg. Solta szigeten „Solta akció„ pedig további 40. és 20.mm-es légvédelmi ágyukat.

 A JNA-SIV objektum- 2.db. TAM 150 katonai tehergépjárművet, valamint híradástechnikai eszközök zsákmányoltak a horvátok.

 

 

A 4. manőverezhető brigád egy egységgel Sinj. Vrlika, egy egységgel Drnis-Oklaj és két egységgel Krusevo tájrészeken kezdte meg a területvédelmi feldatokat a JNA offenzíva megállítása érdekében.

A 4. brigádot támogatta a 112. brigád, mely egység logisztikai alakulata fontos szerepet töltött be a Krusevo tájrészt védő 4. dandár erőinek támogatásában. A 112. brigád logisztikai alakulata a Novigradsko tengeren és Karinsko tengerszoroson keresztül (Posedarje- Novigrad, Krusevo- Novigrad) úgy a katonák, mint a hadianyag és más ellátmány hajókkal történő transzportálásában nyújtottak segítséget. 

 

Stabilizálód horvát védzóna

 

Észak, Közép- Dalmáciában

 

 

OG Zadar

 

(Velebit, Zadarski zaleda, Ravni Kotar)

 

 

Velebit

 

A Velebit mészkő hegyvonulat Horvátország legnagyobb hegyrendszere közé tartozik, mint Nemzeti Park. 145.km hosszan húzódik a horvát tengerpart mentén Primorska-Kvarener régiótól egészen Észak-Dalmáciáig egy szélességében 10-30.km-es tömböt alkotva. A hegység éghajlat választó szerepet tölt be a meleg, mediterrán jellegű tengerparti rész és a kontinentális Lika régió közt.

 A hegyvonulatot nyugaton észak –déli vonalon az Adria „Velebit” tengeri csatornája határolja Senj várostól – Rovanjska városig ahol a Novsko zdrilo tengerszorossal kapcsolódik össze a Velebit tengercsatorna a Novigradsko tenger résszel, ahova lényegében a Velebit vonulatot délről határoló Zrmanja folyó torkollik.

A hegyvonulat déli határát a Zrmanja alkotja a torkolattól délkeleti irányba a Krupa folyó, Golubic tájegységen át Gracac város irányába.

Gracac várostól és síkságától kezdődik a hegyvonulat keleti határa Likada, Ricice, Cerje mezőin keresztül a vonulat legnagyobb kiterjedésű „mezsdéje ” a Licko polje síksága mentén. A Licko polje mezős-sík területétől a keleti határa  Velebitnek a Gacko polje síkvidékén folytatódik egészen a hegységet északon lezáró Vratnik tájrészig. A vonulatot északon a Vratnik és a Senjska draga szoros határolja egészen Senj tengerparti városkáig.

 

A hegyvonulat legmagasabb csúcsa a Vaganski vrh 1757.méterével. Ezzel ezen csúcs Horvátország harmadik legmagasabb magaslata a Zagore-Dinare 1831.méteres és a Biokovo 1762. méteres csúcsai után

 

A vonulat négy részre tagolható:

 

Északi Velebit (Sjeverni Velebit)- Vratnik-tól Veliki Alen hegyrészig magába foglalva a tengerparti Jablanac tájrészt. A zóna szélessége maximálisan 30. km, hosszúsága pedig maximálisan 30.km.

 

Közép Velebit (Srednji Velebit)- Baske Ostarije-tól a Karlobag-Gospic összekötő út mentén terület el 24. km. hosszan és 20.km maximális szélességben. 

 

Dél-Velebit (Južni Velebit) Mali Alan hágórésztől magába foglalta Obrovac, Lovinac tájrészeket, 46.km hosszan és 10. km szélességben.

 

Délkeleti Velebit (Jugoistočni Velebit)- magába foglalta a Zrmanje folyó kanyonjának mentét 40.km hosszan.

 

A háború viszonylatában stratégiailag nagyon fontos szerepet töltött be a hegyvonulat, hiszen a Velebit csúcsairól nagyon jól belátható a tengerparti szakasz, Senj,Karlobag, Starigrad-Paklenica, Pag sziget , Zadar –tól északra eső észak-dalmáciai területek. A Velebit –ről kontrolálható a belső horvátországi Lika, Gospic, Medak, Gracac és az észak-dalmáciai részek, Obrovac, Maslenica.

A horvátok tudták, hogy a Velebit hegységen lévő magaslati pontokat meg kell szerezniük, ezzel megakadályozva ,hogy a szerbek kezére kerüljön Lika és az Adria tengerparti rész ellenőrzése.

 

A Velebit hegység vonulatának védelmében a horvát erők részéről két nagyobb hadműveleti operatív zóna parancsnokság osztozott.

A vonulatban a  Lukovo-Sugarje tengerparti település-Siljevaca magaslat- Golo vrh magaslat vonala képezte a határvonalat a Lika tájegységet védő horvát Operatív Csoport Lika (1992.02.03-ig 4.OZ- Karlovac majd 1992.02.03-tól 5.OZ –Rijeka majd 1992.év végétől ZP –Gospic koordinációja alatt) és az Operatív Csoport Zadar ( 6. OZ-Split koordinációja alatt) műveleti zónái közt.

 

   OG Zadar/ Velebit:

 

Lukovo-Sugarje tengerparti település-Siljevaca magaslat- Golo vrh magaslat vonaltól északra az OG Lika délre az OG Zadar helyezkedett el.

A Velebit hegység vonulatát Lukovo-Sugarje tengerparti település-Siljevaca magaslattól délre eső terület-Visocica magaslat Vaganski vrh- Sveto brdo-Mali Alan hágó vonaltól délre már a 4.OZ- Split Zadar Operatív Csoport (OG Zadar) 164.brigád-Starigrad dandárja kontrolálta 1992.év végéig,mikor a védvonalakat átvette a speciálisan kiképzett rendőri alakulat (SP-MUP) .

Az 1991.években és 1992.elején az OG Zadar erői elsősorban a nyári és átmeneti időszakban voltak jelen a hegység belső részében, mivel a téli időszak hatalmas hó mennyisége és zordsága korlátozta a hadmozgást belső Velebitben.

Későbbiekben a téli jelenlét is megoldódott az SP-MUP erők állandó hegygerincet biztosító jelenlétével.

A Velebit hegységben, az ott lévő különleges éghajlati és területi viszonyok végett a speciális rendőri erők látták el a védelmi feladatokat, Markac generális irányításával, közel 400-500 jól képzett alpinista tapasztalatokkal rendelkező különleges katonával.

 

A szerbekkel vívott harcok során megszerezték a Tulova greda , Mali Alan , Vaganjki vrh Visocice magaslatokat.A zóna 1993-tól mint ZP SPMUP -Velebit funkcionál. A parancsnokság több akciót is végrehajt a hegységben "Poskok-1,2".

 

Velebit hegység hadszintér

 

A Velebit hegység geográfiai adottságai révén komoly  hegymászó képzetséget és hegyvidéki speciális hadiviselést alkalmazó taktikai képességet igényelt. A horvát haderő miután az 1991. évek nyár-ősz periódusában erős védelmi vonalat alakított ki Lika tájegységben, Glibodol-Dabar-Otocac-Ramljani-Canak-Licki Osik-Gospic-Ribnik-Licki Novi vonalon, fontosnak tartotta a Velebit vonulat védelmének kialakítását.

A hegység likai oldala Gracac-Medak-Divoselo vonalon szerb kontrol alatt állt, de a horvátoknak sikerült a vonulat magaslati stratégiai pontjait megőriznie (Visocica 1615m.-Badanj 1638m.-Vaganjski vrh 1757m-Sveto brdo 1753m-…. ) és ezzel biztosították a vonulat tengerpart felé eső oldalának területét és Senj-Starigrad Paklenica- Seline útvonalat.

Mivel a szerb erők birtokba vették a Medak- Gracac –Obrovac- Jasenica –Rovanjska- Maslenica útvonalat, a horvátok közép-horvátországi, kvarner és isztriai valamint likai erőik egyedüli összeköttetését dalmáciai erőikkel a Rijeka-Crkvenica-Senj-Starigrad tengerparti közút és a tengerparti zóna és Pag sziget közt létesített tengerparti hajózóút jelentette. Ezen tengerparti út biztonságos használatához elengedhetetlen volt a Velebit vonulat stratégiai magaslatainak és a tengerparti oldalának teljes kontrolja. A horvát erők a vonulat déli részein (Tulove grede, Rupisce, Alanac) ellenőrző megfigyelő pontokat létesített, ahonnan szemmel tartották a Gracac- Medak, Gracac-Sveti Rok és Gracac- Obrovac közti szerb erők mozgását. A Tulove grede –Mali Alan hágóterületen lévő horvát pontok és aknamezők akadályt és veszélyt jelentettek a szerb erők részére a Sveti Rok katonai bázis és Mali Alan hágó- Tulove grede-  Obrovac hegyi út kihasználásához. Így ezt az utánpótlási útvonalat nem tudták igénybe venni, csak Gracac- Golubic- Obrovac útvonalat használhatták biztonságosan. Obrovac stratégiailag fontos ellátó parancsnoksága volt a Rovanjska-Jasenica-Maslenica területén lévő szerb erőknek. 

A szerb erők természetesen szintén fontosnak tartották a Velebit birtoklását, mivel a Karlobag- Karlovac erővonal eléréséhez, a vonulat ellenőrzése szükséges. A hegység birtokba vételét a Gracac- Obrovac vonalon kezdték meg, ahol elfoglalták a Velebit déli részét (Dél és Délkeleti Velebit) Sveti Rok- Mali Alan hágó –Oscenica magaslat-Bobija magaslat- Jasenice vonalon. A magaslatokon könnyű tüzérségi és géppuska állásokat létesítettek, biztosítva ezzel a Gracac- Prezid hágó –Obrovac útvonalat.

 

A horvát erőknek azonban a hegyvidéki zónában történő védelmi feladatok ellátása nehéz dolgot jelentett, főleg a késő őszi, téli, kora tavaszi időszakban. Az időjárási viszonyok ezen periódusban igencsak zordak a hegyvidéken. Magas hó, zord szeles idő, hófúvások, -20 fokos tartós hidegek és jeges, havas járhatatlan utánpótlási útvonalak jellemezték. A melegebb időszakokban pedig a hegyvidék sziklás, szakadékos, szűk szorosakkal és völgyekkel tagolt terepadottságai jelentettek nehézséget. Kiemelkedő jártasságot igényelt a Paklenica  „sziklamászó paradicsom” .

1991. évben lényegében a hegyvidéki speciális jártassággal rendelkező hegymászó és barlangász önkéntesekre várt a vonulaton húzódó védelmi vonal elsődleges létesítése. A hegymászó és barlangász fegyveres szolgálatra jelentkező önkénteseket a speciális rendőri erők kiképezték a fegyveres szolgáltra, melyek kiválóan párosíthattak a hegymászó szaktudásukkal.

A Velebit hegyvonulat védelmében a helyi hegymászó csoportból és a helyi barlangász csoportból létrejött fegyveres önkéntesekből megalakult a „Planinske Satnija Velebit” (PSV) –hegyi század -katonai formáció Jerko Kirigin százados vezetésével. A század 95 fővel kezdte meg működését 1991. őszétől. Az 18-60 közti önkéntesek, barlangászok és alpinisták magas képzetséggel rendelkeztek, többen doktorátusok és egészségügyi szakemberek voltak. Voltak akik az ejtőernyőzésben is jártasak voltak és az egységhez csatlakozott  a Horvát Alpinista Szolgálat  Himalája expedició tagjai közül is.

A században 38 alpinista, 28 barlangász, 20 hegyimentő és más hegymászásban jártas önkéntes szolgált. 

A létszám a folyamatosan csatlakozó hegymászóknak köszönhetőleg nőt. A században 16 tiszt és 15 tiszthelyettes szolgált.

Az 1991. év őszi harcokban négyen vesztették életüket a századból.

 

 A PSV már 1991. október-novemberben védelmi állásokat létesített a dél- velebiti szerb erők további előre törése érdekében Paklenica-Tulove grede, Modric-Libinje-Bukva- Tulove grede-Sveto brdo-Visocica vonalon.

 

November hónap hideg, jeges esővel és nulla fokkal érkezett a hegységbe, ahonnan a szerb erők jó része a Medak településen és Gracac városban lévő központi bázisaiba tért vissza.

A horvát rendőri alakulatok MUP Lovinac ( dél likai szerb ellenőrzés alá kerülő területekről) és a PSV elkezdték védelmi állásaikat elfoglalni, és a felderítő feladatokat végrehajtani a Velebitben.

A PSV Sveto brdo- Badanj és később Golovrh magaslatoknál kezdte meg tevékenységét. Nagy problémát az jelentette, hogy bár a MUP mint logisztikai ellátók támogatták a PSV-t, a katonai ruházat, és fegyverzet területén igencsak hiányban szenvedett a század.

A hadtáp ellátást Starigrad városból volt biztosítva Paklenica menedékházhoz, de gyakran szamárháton és lóháton a Paklenica sziklás szurdokain át a kialakított sátortáborokhoz (Bukve), bivak pontokhoz (Bulje) óvóhelyekhez (Ivana vidica).   

 

1992. nyár végén a PSV egység tartalékba vonult és helyüket, védállásaikat átvették a speciális rendőri erők SP-MUP.

 

A speciális rendőri erők (SP-MUP) a Velebit gerincét kontrolálták Visocica magaslattól egészen Mali Alan hágóig. A speciális rendőri erők SP MUP miután átvette a Velebit vonulat harcvonalának védelmét 1993.év elején végrehajtja vonalai stabilizálására a Poskok-1 és Poskok-2 (Kocka) akciókat. Ennek során

 

Poskok-1:

Az akció a Visocica magaslattól keletre a magaslat alatt húzódó erdészeti út szerpentines részén (MIR-4, MIR-5, Z-3 műveleti erők) lévő területet és környékét érintette. 

 

 

Poskok-2 (Kocka):

Az akció a Vaganski vrh magaslat (Velebit)- Segestin magaslat- Malovan magaslat- Sveto brdo magaslat- Mali Brdo magaslat- Veliki és Mali Vrjsina magaslat- Opaljenik hegyrész- Mali Golic magaslat –Ruje hegyrész területére terjedt ki.

 

Az SP-MUP megerősítette védőállásait többek közt Vaganski vrh magaslaton, Ivine vodice forrásnál (Badalj magaslat és 1654.m. és 1657.m. magaslatok közt), Dusice hegyrésznél (Veliki és Mali Bilo magaslatoknál), Veliko Libinje hegyrésznél és Gornja bukva területén.

 

 

Akció utáni horvát védvonal:

 

Rizvanusa 650.m. magaslat -– 720.m. magaslat (Velebit) Sijevaca magaslat (Velebit)- Samari hegyrész (Velebit)- Zobinovacki bezdan hegyi útszakasz- Visocica magaslat (Velebit)- Golovrh magaslat- 1584.m.magaslat- Visibaba magaslat- Badanj magaslat- Stirovac erdészeti ház- Lisac magaslat- Vaganski vrh magaslat (Velebit)- Segestin magaslat- Malovan magaslat- Sveto brdo magaslat- Mali Bilo magaslat- Veliki és Mali Vrsine magaslat- Opaljenik hegyrész- Mali Golic magaslat –Ruje hegyrész- Mali Alan hágóig

 

Szerb védvonal:

 

Debela Glava magaslat- Vujinovica hegyrész/Velebit- Popova Kosa magaslat- Jelar magaslat- Risova Kosa magaslat- Vrljajac hegyrész- Duliba hegyrész- Bukova Glava magaslat- Duliba hegyrész- Razbojna draga szurdokvölgy- Mala és Velika Poljana hegyrész- Crvi Plocice hegyrész- Siroka draga szurdokvölgy- Jelov vrh magaslat- Bunovac dolina (támaszpont) - Klakter hegyrész- Bile Kuci magaslat- Crni vrh magaslat- Liscana draga szurdokvölgy- Krc hegyrész 

 

Az Operatív Csoport (OG) Zadar területét képezte a Velebit hegységben húzódó Lukovo-Sugarje tengerparti település-Siljevaca magaslat- Golo vrh magaslat vonal (bal szárny- jobb szárnya az OG Lika erőknek-) és a Lepuri Dobra Voda- Prosika vonal ( jobb szárny- bal szárnya az OG Sibenik erőknek-) közti zóna. 

 

Zadarski zaleda, Ravni Kotar

 

1991. szeptember és október eleji JNA területszerzés után, bár a horvátok elvesztették Maslenica híd kontrolját, Krusevo tájrészt és Zadarski zaled –Zadar várostól észak, északelet, dél, délkelet vonalon húzódó területet, sikeresen megvédték Zadar várost és Zadarski zaled tájrész nagyrészét. Október 18-ra a Zadar környéki védvonalaikat a horvát erők az alábbi módon erősítették meg:

 

„Önálló Starigradski Zászlóalj” (sSb)

A zászlóalj védelmi zónáját képezte a Paklenica Nemzeti Park és a parkot magába foglaló Velebit hegység közép, déli vonulata. A Velebit szélsőséges és erős nehezsége miatt a helyi erőket erősítette meg a  horvát belügyi speciális erők (SP-MUP) egységei Tulova greda irányába.

 

"Önálló Maslenica Zászlóalj" (sMb).

A Novsko zdrilo tengercsatorna- Zdrilo település- Kapetan Stan település /Novigradsko tenger rész -Ciker település / Novigradsko tenger rész - Posedarje település /Novigradsko tenger rész vonalat kontrolálta az "Önálló Maslenica Zászlóalj" (sMb). A "Maslenica" zászlóalj parancsnokságát Slivnica településen alakította ki. A zászlóalj bal műveleti területi határvonalát képezte a Novsko Zdrilo tengercsatorna, jobb műveleti területi határát pedig a Posedarje- Donji Slivnica- Jovici településeket összekötő közút vonala. Bal szárnyon a "Maslenica" zászlóalj a Starigrad város Önálló Zászlóalj, Rovanjska települést, valamint a speciális rendőri erőkkel a Velebit vonulatának stratégiai hegycsúcsait védő erőivel volt határos. A jobb szárnyon a "Maslenica" zászlóalj  a 112. brigád (Zadar) 3. egységének (zászlóalj színtű erő (bojna) 1. századával volt határos.

 

112. brigád

 

112. brigád 3. egység

 

Posedarje településtől délre eső Bastina folyócskától déli irányba a 112.brigád 3. egysége foglalt védvonalat, biztosítva a Novigradsko mora (tenger) partvonalát Posedarje - Novigrad közt egészén Telica tájrészig a Novigradsko tengert a Karinsko tengerrel összekötő Karinsko Zdrilo tengercsatornáig. A 112. brigád 3. egységének bal szárnyvonalát képezte a "Maslenica" önálló zászlóalj jobb szárnyvonala, valamint a Novigradsko tenger partvonala elérve a Karinsko tengert. A 112. brigád 3. egységének jobb szárnyvonalát képezte a frontvonal a horvát és szerb erők közt a Karinsko tengertől egészen a Rovanjska- Policnik településeket összekötő közútig. A továbbiakban az egység jobb szárnyvonala a Bastica tájrész- Kita 114.5 m. magaslat- Gaj tájrész- Krug 115.4 m. magaslat- Kremenjaca 113 m. magaslat- Kosa tájrész- Matakov susanj 102.3 m. magaslat- Krneza település vonalon húzódott.

A 112. brigád 3. egysége védállást foglalt Novigrad védelmében a fenti tengerszoros mentén egészen a Karinsko tenger Pridraga tájrészéig, Zubcići - Viduke - Culine - Barabe - Cvitici - Buterini - Matarija - Cipac - Gospici - Nekici - Oblog - Grgurice vonalon elérve a Posedarje- Policnik - Zadar közti köútat. A 3. egység parancsnokságát Paljuv területén alakította ki.

A 112. brigád 3. egység 1. százada biztosította Zuzici- Podgradina- Gospici- Nekici- Oblog- Grgurice  települések menti vonalat és az egység 1. század egy szakasza Jurjevac tájrészt. Az 1. század parancsnokságát Podgradina településen alakította ki.

 A 3. egység 2.százada biztosította Paljuv tájrész, Barabe- Cvitic- Buterin vonalat, ahol parancsnokságát Barabe település alakította ki.

A 3. egység 3. század biztosította Barabe településtől Rudica draga szoros-Zidine tájrész- Culine teleepülés- Donji Baturi vonalat, ahol parancsnokságukat Pedici településen alakították ki.

A 3. egység 4. század biztosította Pridraga tájrészt, Donji Baturi- Donji Viduke- Culine vonalon, elérve a Karinsko tengert Podine tájrésznél. A század  Gornji Baturi településen alakította ki parancsnokságát.

Novigrad városban külön parancsnokság volt a város védelme végett. A 3. egység 2. század 1. szakaszával megerősítve.

A 112. brigád 2. egység

 

A 112.brigád 2. egysége foglalt védvonalat Umac 134.3 m. magaslat- Rupalj település- Basica kosa 118.4 m. magaslat- Basica település- Rupljanusa 112.1 m. magaslat- 106.7 m. magaslat Glavicine tájrész-Suhovare település- 138.5 m. magaslat /Suhovare- Drage tájrész 106. m. magaslat- Bila vlaka tájrész -Njegusava draga/ szurdok vonala - Policka draga tájrész -70.9 m. magaslat közút (Policnik – Murvica- Zadar összekötő főút)  vonalon, Derenja település, Miskovac 107.m. magaslat mélységében. A 2. egység parancsnokságát Policnik településen alakította ki. Az egység bal szárnyvonali határát képezte a 3. egység jobb szárnyvonali határa. A 2. egység jobb szárnyvonali határát képezte Kalapacev gaj 94.m. magaslat- Postuovici település- Zupani település- Milovac település- Zekici település- Knezevici település vonala. 

 

A 112. brigád 2. egység 1. százada biztosította Umac 134.3 m. magaslat- Rupalj település- Basica kosa 118.4 m. magaslat- Basica település- Rupljanusa 112.1 m. magaslat vonalát Dubrava tájrész mélységében. Parancsnokságát Rupalj településen alakította ki. 

 A 2. egység 2.százada biztosította 106.7 m. magaslat Glavicine tájrész-Suhovare település- 138.5 m. magaslat /Suhovare- Drage tájrész 106. m. magaslat- Bila vlaka tájrész -Njegusava draga/ szurdok  vonalat, Botnica magaslat mélységében. A század parancsnokságát Suhovare/Ukalovici település alakította ki.

A 3. egység 3. század biztosította Njegusava draga/ szurdok vonala - Policka draga tájrész -70.9 m. magaslat közút (Policnik – Murvica- Zadar összekötő főút) vonalat, Grabe tájrész- Derenja település, Miskovac 107.m. magaslat mélységében. A század  parancsnokságukat Trigarinka 98.3 m. magaslatnál alakították ki.

 

A 112. brigád 1. egység

 

A 112.brigád 1. egysége foglalt védvonalat Brisevo település- 50 m.magaslat /Bovceva draga tájrész-  Turska gromila tájrész/ Turska 55.8 m. magaslat – Draga Zlokovnica tájrész/ 56.1 m. magaslat- 60.6 m. magaslat vonalán, Bristani tájrész- Debeli Gaj tájrész- Bojkovac tájrész- Gradina 66 m. magaslat- Bokanjacko blato tájrész- Divjaci tájrész- Mrkica draga tájrész –Mrkica Stan település- Mrkica Gaj tájrész- Cubrijan 110.4 m. magaslat mélységében. Az 1. egység parancsnokságát Jurline településen alakította ki. Az 1. egység bal szárnyvonali határát képezte a 2. egység jobb szárnyvonali határa: Kalapacev gaj 94.m. magaslat- Postuovici település- Zupani település- Milovac település- Zekici település- Knezevici település vonala.  Az 1. egység jobb szárnyvonali határát képezte Cubrijan 110.4 m. magaslat- Blatiski Gaj 63.8 m. vonala.

Az egység műveleti zónájában Latinska gomila és Buskulinka magaslatok vonalán a 112. dandár tűzér csoportja (Vatrena Grupa „VG”) foglalt állást, ágyú és légvédelmi üteggel.

 

A 112. brigád 1. egység 1. százada biztosította Brisevo települést Murvica irányából, Butici település mélységében. Parancsnokságát a század Brisevo településen alakította ki.

 

A 112. brigád 1. egység 2. százada biztosította Torine tájrész- Turska gomila tájrész- Draga Zlokovnica tájrész- Drzavna suma tájrész (erdő) vonalát a Bokanjac- Poljice közút mélységében. Parancsnokságát a század Draga Zlokovnica tájrészen alakította ki. 

 

A 112. brigád 1. egység 3. százada biztosította Bristani tájrész- Debeli Gaj tájrész- Poljaci település- Bojkovac tájrész- Drazak tájrész- Gradina és Kosa magaslatok mélységi vonalát. Parancsnokságát a század Poljaci településen alakította ki. 

 

"Önálló Gradski Zászlóalj" (sGb)- Zadar .

Főparancsnokság Stanovi városrészben /Zadar. Zászlóalj kiképző és bázis hely Borik komplexum területén alakította ki. A zászlóalj alá tartozott a Bokanjac településen állomásozó „Bokanjac” alakulat , mely feladata volt Bokanjac védelme.

A sGb zászlóalj bal szárnyvonali határát képezte  Cubrijan 110.4 m. magaslat- Blatiski Gaj 63.8 m. vonala (jobb szárnyvonala a 112. dandár 1. egységének). Az sGb jobb szárnyvonalát pedig a 112. brigád 4. egységének bal szárnyvonala, Ploce település- Barbaricin magaslat 66.m.- Vinarija borkombinát – Arbanasi halfeldolgozó képezte.

Az sGb feladata volt Zadar város teljes védelme Diklo- Bokanjac- Crno- Dracevac- Arbanasi vonalon. Tüzér légvédelmi ütegét a zászlóalj Smiljevac városrészen helyezte el. 


- Önálló Zászlóalj „Gradski „(sGb) –Zadar város védelme:

 

-1 zászlóalj védelmezet Stipcevica kosa tájrész/ 57.1 m. magaslat- Ploce település/ 88.5 m. magaslat- Ploce település vonalát, Crvene kuce városrész- Benkovacka cesta városrész- Arbanasi városrész mélységében.

Ezen vonalon volt néhány régi de betonból megerősítet katonai bunker Crno , Pucari, Mustapstan, Marnike , Ploce településeken és a 57m. magaslaton (Stipcevica kosa)

 

- 2  zászlóalj védelmezet a Cubrijan 110.4 m. magaslat- Bili brig/ 105.3 m. 58.7 m. – Bili Brig 81.1 m. magaslat   vonalát, Stanovi/ Zadar mélységében.

 

- 3 zászlóalj védte Golo brdo 60.3 m. magaslat- Bokanjac /Zadar – Grbica 102 m. magaslat vonalát , Zmirici/ Zadar- Borik /Zadar- Petrici/ Zadar- Plovanije/Zadar- Skroce/ Zadar mélységében.

 

A 112. brigád 4. egység

 

A 112.brigád 4. egysége foglalt védvonalat Dracevac település- Sv Marija magaslat 119.m. –Pazar 98.m. magaslat- Sasavac hegyrész 54.m. és 105.m. magaslatok- Dumboka draga hegyrész- Velika Glava hegy- Draga tájrész/ Branic 96.m.magaslat- Sv Martin 101.m.magaslat vonalon, a tengerpart mélységében (Sukosan- Bibinje- Zadar ipari zóna). A 4. egység parancsnokságát Sukosan tengerparti városban alakította ki. A 4. egység bal szárnyvonali határát képezte a sGb zászlóalj jobb szárnyvonali határa: Ploce település- Barbaricin magaslat 66.m.- Vinarija borkombinát – Arbanasi halfeldolgozó vonala.  A 4. egység jobb szárnyvonali határát a „Skrabinski” Önálló Zászlóalj (sSb) bal szárnyvonala, Medici- Peljusici települések- Drage hegyrész 62.m.magaslat vonala képezte.

A 112. brigád 4. egység 1. százada biztosította Dracevac település- Sv Marija magaslat 119.m.- Veliko brdo magaslat-  –Pazar 98.m. magaslat- Sasavac hegyrész vonalát a tengerpart mélységében. Parancsnokságát a század Rezani településen alakította ki.

A 112. brigád 4. egység 2. százada biztosította  Sasavac hegyrész 54.m. és 105.m. magaslatok- Dumboka draga hegyrész- Velika Glava hegy- Draga tájrész/ Branic 96.m.magaslat- Sv Martin 101.m.magaslat vonalát, Goles település- Sukosan város- Cukovice tájrész mélységében. Parancsnokságát a század Sukosan/ Tor Napolov városrészben alakította ki. 

 

"Önálló Skabrinski Zászlóalj" (sSb)

 

A sSb foglalt védvonalat Gaj erdős tájrész- Praticka tájrész- Brig Grmovaca magaslat- Donji Zemunimk település/ Catrinja tájrész- D. Zemunik/ Luzine tájrész – Kostovica híd- D. Zemunik/ Smrdelj- D. Zemunik/ Gradina- D. Zemunik/ Piket – Mostar Zemunicki település- Rastovac tájrész- Mucile tájrész- Skabrnje település – Skabrnje/ 118.m.magaslat Ambar irányába- Skabrnje/ Razovljeva glava magaslat 164.6 m. – Nadin település/ Kraljevac erdő- Nadin/ Dedove zidine erdő- Podine tájrész/ Ograde 201.9 magaslat- 196.8 m.magaslat- Nadin/ Brzoje település- Nadin/ Krizova glava magaslat- Nadin/ Gradina 265.m. magaslat- Nadin/ Privija 149.m. magaslat vonalon, Galovac, Prkos, Ogred, Nadin települések mélységében. Az sSb parancsnokságát Skabrnje városban alakította ki. Az sSb bal szárnyvonali határát képezte a 112. brigád 4. egységének jobb szárnyvonalát Medici- Peljusici települések- Drage hegyrész 62.m.magaslat vonala képezte. Az sSb jobb szárnyvonali határát Zagrad település (Nadin)- Nadisnko blato (mocsár)- Gorica település vonala képezte (Önálló „Biogradska” Zászlóalj-Biograd bal szárnyvonala). 

 

A sSb zászlóalj öt századdal védelmezte harci zónáját. Egy század kontrolálta a Gaj erdős tájrész- Praticka tájrész- Brig Grmovaca magaslatvonalát, Galovac mélységében.

Egy század kontrolálta a Donji Zemunimk település/ Catrinja tájrész- D. Zemunik/ Luzine tájrész – Kostovica híd- D. Zemunik/ Smrdelj- D. Zemunik/ Gradina- D. Zemunik/ Piket vonalat, Mostar Zemunicki település mélységében.

Egy század kontrolálta Rastovac tájrész- Mucile tájrész vonalát Prkos településmélységében.

Egy század kontrolálta Skabrnje település – Skabrnje/ 118.m.magaslat Ambar irányába- Skabrnje/ Razovljeva glava magaslat 164.6 m. vonalat Ograde település mélységében.

Egy század kontrolálta Nadin tájrészt Nadin településmélységében, a Nadin település/ Kraljevac erdő- Nadin/ Dedove zidine erdő- Podine tájrész/ Ograde 201.9 magaslat- 196.8 m.magaslat- Nadin/ Brzoje település- Nadin/ Krizova glava magaslat- Nadin/ Gradina 265.m. magaslat- Nadin/ Privija 149.m. magaslat vonalon.

 

A Biograd városban megalakult Önálló „Biogradska” Zászlóalj (sBb) kontrolálta Tinj-Kakma-Vrana települések vonalát Biograd mélységében. A Vodive városban megalakult Önálló „Vodice „ Zászlóalj (sVb) pedig kontrolálta Dobra Voda- Budak- Stankovci- Velim –Gacelezi- Raslina települések vonalát Vodice mélységében.

 

OG Sibenik

 

( Vodice, Krka kanyon, Skradin, Drnis)

 

 Az Operatív Csoport (OG) Sibenik területét képezte a Cavoglave – Sitno Donje- Podorljak vonal (jobb szárny- bal szárnya az OG Sinj erőknek-) és a Lepuri -Dobra Voda- Prosika (Vranjsko tavat é az Adria Pirovackizaliv öbölrészt összekötő csatorna) vonal ( bal szárny- jobb szárnya az OG Zadar erőknek-) közti zóna. 

 

A 113. brigád –Sibenik( Cvrljevo településen parancsnokásg)  1991.július 27-én megalakult Mate Viduka vezetésével. A dandár műveleti zónáját képezte:

-jobb szárnyvonali határ: Cavoglave település- Sitno Donje település-Podorjak település

- bal szárnyvonalát képezte :Lepuri település- Dobra Voda település- Prosika település.

 

Már az 1990. augusztusában megkezdték a horvát rendőri csoportok a működésüket. 1991.évben több mint 30. ponton létesítettek ellenőrző –áteresztő átkelőt: Ivinja, Pirovac (kijárat Kasic felé) , Dazlina (kijárat Puticanje felé), Vodice (nyugati kijárat) Meterize (Šibenik), „Šibenski” Krka híd (nyugati plató), Njivice (Šibenik), Bioci - Vinarija (Šibenik), Ražinska petlja (Šibenik), Tehnički pregled (Šibenik), Podsolarsko – Zablaće (Šibenik), útkereszteződés Žaborić – Jadrtovac, Primošten (bejárat), Rogoznica – Zečevo, Krušica – Podorljak, útkereszteződés Tromilja, Skradinski most, útkereszteződés Velika Glava, útkereszteződés Dubravice, Rupe – Laškovica, útkereszteződés  Vačani – Gorice, útkereszteződés  Krković – Bilostanovi, útkereszteződés Žažvić, Drniš (híd), útkereszteződés  Siverić – Miočić, útkereszteződés  Ružić – Gradac, Oklaj – Brljan, Suknovci – Bobodol, Kijevo – Polača, Kijevo – Civljane.

Az összes ellenőrző ponton felfegyverzett 4-8 fős rendőri járőr egység posztolt. Az éjszakai szolgálatokat további négy fővel erősítették meg. A OG Sibenik területén az alábbi rendőri egységek szolgálatak:

 

PU Šibenik:

-parancsnokság PU 10 fő rendőr-

-logisztika PU 50 fő-

vezetés/ irányítás 24 fő-

1. század (PS Šibenik) -  156 fő ( Budak– Dobra Voda vonalon)

2. század-    PI Skradin   - 62 fő

PI Perković  - 10 fő

PI Primošten – 52 fő

PI Rogoznica  - 52 fő

3. század    (tengeri rendőrség PS és közlekedés rendészet PS) – 156 fő

 

PU Vodice:

PS Vodice    - 88 fő

PI Tisno/Tijesno    - 20 fő

PI Pirovac – 20 fő

 

PU Drniš

PS Drniš   - 134 fő

PI Oklaj   -  50 fő

 

PU Kijevo:

PS Kijevo  - 96 fő

 

Speciális rendőri egység SJP  - 120 fő

-1.szakasz /mesterlövész csoport , Bulić – Lišane vonal

-2.szakasz / páncélos elhárító csoport :Meduza 1(RB), Meduza 5 (BST), PZO Meduza 4 (strela 2M), MB 60 mm –  Dubravice – Velika Glava vonal

- 3. szakasz /páncélos elhárító csoport : Meduza 2 („ambrus”- vállról indítható rakéta), páncélozott szállító TAB (Puma), PZO légvédelmi ágyú 40 mm (Puma 10) – Skradin – Bičine vonalon

 

Elektroníkai rádió felderítő csoport   - 25 fő

A rendőri erők a kommunikációt 1990.augusztustól telefonon és rádiókon valamint a HTV horvát televízión  ( KV, VHF,i UHF , TV és radió) keresztül hajtották végre.

A 113. brigád (Sibenik) erői egységeikkel júliustól folyamatosan alakították ki védvonalaikat, védelmi zónáikat. 

 

Drnis zóna-műveleti irányvonal:

 

113.brigád 4.egysége –támogatva a 4.gárdista brigád 50 fős egységével, valamint Drnis-i horvát rendőri (MUP) erőkkel és helyi önkéntes katonai szakaszokkal Umljanovići és Cavoglave területén. A Drnis műveleti erők a  Puljani – Ljubotić – Suknovci – Lukar – Oklaj – Radeljaci – Tosići –  422. m.magaslat – Jabuka – Cecela – Farma – Otavice védvonalon helyezkedtek el .Parancsnokságukat Drnis városban hozták létre.

 

Skradin zóna- műveleti irányvonal:

 

1991.07.27.én a MUP erők ellenőrzés alá vonták Bratiskovci-t . Ezt követően a 113.brigád 3. bojna / egysége , támogatva a MUP erőkkel és helyi önálló századokkal és szakaszokkal   ( Piramatovci területe) ,a Lađevci – Krković – Piramatovci – Bilo Stanovi – Vaćane, és Pavasovići – Velika Glava – Prispo – Rajčići – Gardijani – Debeljak – Obišnjak – Rupe – Ićevo – Laškovica védvonalon helyezkedtek el . Parancsnokságukat Laće településen hozták létre.

 

Vodice zóna-  műveleti irányvonal:

 

Elsőként a Vodice várost és környező településeket a MUP vonta ellenőrzése alá. Később a 113.brigád 1.egység és 2.egység a MUP erőkkel megerősítve védvonalat létesített a Stankovci – Dobra Voda – Vukšić – Drče – Bulić – Lepuri – Lišane Ostrovačke – Prović vonalon . Parancsnokságukat Stankovci településen hozták létre.

A brigád aknavetősei (MB) az összes műveleti irányon támogatták a gyalogságot.

A 113.brigád légvédelmi (PZO) szakasz a Sibenik várostól nyugatra eső „Sibenik (Krka folyó) hídnál „ foglalt pozíciót ,parancsnoki helyet. PZO PU Sibenik szakaszt pedig a várostól északra és keletre eső  Bilice – Donje polje – Žaborić területén állomásoztatták.

A logisztikai századát a 113.brigád a felső vezetéssel együtt Vodice városban a Hotel Imperial-ban, egyéb tartalék erőket pedig Punta –ban helyezte el. A PU rendőri erők vezetési pontját Sibenik déli részébe állomásoztatta. Tartalékos egységeket a brigád Pirovac, Vodice, Skradin, Drniš és Šibenik városokban működtetett.

 

OG Sinj

 

( Svilaja, Perucko tó, Dinárok )

 

Az Operatív Csoport (OG) Sinj területét képezte a Cavoglave – Sitno Donje- Podorljak vonal (bal szárny- jobb szárnya az OG Sibenik erőknek-) és a Dinári hegységben húzódó geográfiai határa Horvátországnak és Boszniának ( jobb szárny- bal szárnya az OG Dinar erőknek-) közti zóna. 

 

A horvát erők ( 126. brigád, 141., 142., 144. brigád, 6. honvéd ezred, HOS, MUP) OG Sinj parancsnokság koordinálása alatt továbbra is ellenőrizték a Crivac hegy / Veliki Vrh 964. m. magaslat- Svilaja hegy/ Turjaca 1340. m. magaslat- Svilaja hegy/ Jancag 1483.m. magaslat- Svilaja/ Svilaja hegycsúcs 1508.m.- Crni Umac 1120.m. magaslat-  Orlove Stijene 1139.m. magaslat- Babici  greda magaslat- Domazeti település- satric település- Soldici település- 478.m. magaslat /Zrnac tájrész- Prolici település- Cetina folyó- 428. m. magaslat- Donji Buljani település- Donji Jukici település- Gornji Buljani település- Krs tájrész- Vucipolje tájrész- Jukića staje - Glavardici település- Dinar hegység/ Debelo brdo hegyrész- Dinar hegység/ Karaula 1251.m. magaslat- Dinar hegység/ Vagan magaslat- Dinar hegység/ Doline - Di–ár hegység/ Kolac 1424.m. magaslat (Maglaj magaslat 1475.m. ) vonalat.

A szerb krajinai erők 1. könnyű gyalogos brigád és SAO Krajina milícia egysége Vrlika településen kialakított parancsnokság koordinálásával ellenőrizte a Maovicke Razvale tájrész- Konjska glava magaslat- Otisic település- Bilandzic greda tájrész- Tavnica tájrész- Opsjenjak – Bracev Dolac- Budim- Vjestic Gora vonalat.

1992. év elejétől az UNPROFOR erők 10 km. széles „tamponzónát alakítanak ki a horvát és szerb erők ütköző zónájában Sinj hadszíntéren, Majkovo- Potravlje települések közt, Peruca területén. Az UNPROFOR kenyai katonái álltal őrzött megfigyelői ellenőrző pontot alakítottak ki Peruca vízerőműnél ( HE Peruca).

 

Megalakuló „haditengerészet”

 

 

A horvát haderő „haditengerészetének” megalakulásában elsődleges esemény volt, az 1991. évben a Novigrad város (Novigrad tengerrész) horvát lakosságának és katonai erőinek kivonása Posedaje városba a szerb erők Krusevo tájegységből történő területszerző akciója elől. A kvonást a horvátok a katonai műveletekbe bevont „hadi” hajózó egységgel, bárkákkla, motoros csónakokkal hajtotta végre. Ezen hajókat a Sibenik városban lévő „Velimir Skorpi” hajógyárban alakították át hadi célra és szerelték fel a Ploce JNA bázisokról zsákmányolt fegyverzettel.

 

Történések

 

1991.08.03-án a JNA 9.hadtest (Knin) parancsnoka, Ratko Mladic tábornok Obrovac városnál találkozott a Horvát Hadsereg (HV) dalmáciai parancsnokaival, Mirko Sundov, Ivan Beneta, Milan Perković, Stanko Celar, Jakov Miletić, Jakov Miletic (4. brigád ) katonai vezetőkkel. Mladic-ot egy századnyi felfegyverzett JNA katona biztosította a találkozó során, ahova a horvát oldalt képviselő katonai vezetők fegyvertelen érkeztek meg. Természetesen nem vezettek eredményre a tárgyalások.

 

1991.08.25. a horvátok kereskedelmi hajókkal blokád alá vették Split tengeri bejáratát, mellyel meg kívánták akadályozni azt, hogy a JRM VPS/ Split Lora katonai tengerész bázisáról kivonja az összes egységét, közte a Split járás területvédelmi fegyverzeti raktár/Lora készletét is.

 

 „Lora”-Split. 1991.08.25/26 éjszakáján a VPO elhagyja a bázist és kihelyezett parancsnokságot (IKM) hoz létre Vis szigeten lévő bázisán. A Lora hadihajó bázist elhagyó erőket Mile Kandic parancsnok vezette.

 

1991. szeptember 14-én a „ Zelena tabla –Mala Bara „elnevezésű akció során a horvátok Ploče városban és a Mala Bara –nál lévő JNA katonai objektumokat és laktanyát körbevették és elfoglalták. A műveletet P. Simac vezette, akivel együttműködött a Ploce hajókikötőjének igazgatója és a STO (területvédelmi erők parancsnoksága) vezetője. A művelet sikeresen zárult a JNA elhagyta a „Mala bara” katonai objektumát ,amit a horvátok ellenőrzés alá vontak azonnal. Több mint 5000 db. kézifegyvert és hozzá való (120 db. tehergépkocsi) lőszert, 84 db. légvédelmi 20 és 40 mm-es fegyvert zsákmányoltak a horvátok, amiket azonnal hadrendbe is állítottak .

 

A JNA katonai objektumainak megszerzésére irányuló horvát műveletek ,akciók kiterjedtek egész dalmáciai régióra . A Jugoszláv Néphadsereg Dalmáciában több fontosabb katonai objektumot üzemeltetett , többek közt Zadar-ban, Zemunik légi bázison, Sibenik , Benkovac, Obrovac, Drnis, Knin. Split-Divulja, Solin, Rogoznica, Sinj, Ploce, településeknél, valamint haditengerészeti állomáshelyeket Split, Vis, Lastovo  ….  . Zadar városban ( laktanya ASC, laktanya SC –PZO, laktanya „Novi logor” , objektum "Turske kuće" , "Konjušnica", "Crvene kuće" ,”Bokanjac „)  és annak közvetlen környénék (Zemunik/ katonai repülőtér , Sepurina/légvédelmi bázis , Kriz magaslat /radarállomás )   több mint tíz JNA katonai objektum volt.Ezen objektumok blokkolása elsőszámú feladatát képezte a  Zadar-t védő horvát erőknek.

 

A Zrnovnice (Split régió) településnél volt a JNA –JRM haditengerészeti –technikai-rakétás  bázisa. A települést átszelő Zrnovnice folyó bal partszakaszán helyezkedett el 4500 m2-en a bázis 181. számú objektuma, ahol JNA az RBS-15B hadihajó elleni , RZ-13 légvédelmi OSA-M szisztémájú rakétáit tárolta. A folyó jobb partszakaszán pedig a bázis 182.számú objektuma ,mely a JNA operatív parancsnoki törzsének VPO  a  vezetési pontja és haditengerészeti tartalék parancsnoki helye volt.

A JNA  Zrnovnice-i objektumát a horvát 1. önálló század „Zrnovnicka” vette blokád alá, mindaddig, amíg 1991.09.15-én a JNA az elhagyta és 16-án átadta a horvátoknak. A bázisról a horvátok birtokába jutott haditechnikai eszközöket a megalakuló horvát haditengerészet vette át HRM .

A továbbiakban a rakéta bázist a HRM üzemeltette, mint aktív haditengerészeti bázist (161.rakétás divízió HRM ) ,ellátva 3. db. MOL rendszerű (mobil partvédelmi lanszer ) rakétával.

1991.szeptemberben a TO Trogir és TO Brac hadianyagot a JJNA,JRM kivonja Crna Gora-i bázisukra. „Gazenica” üzemanyag tároló (5000 tonna Kerozin) –Iz sziget- kivonva kereskedelmi hajóval az üzemanyag Crna Gora Bar kikötőjébe. Ezt követően a horvát erők 1991.09.17-én ellenőrzés alá vonták az objektumot. 

 

1991. szeptember 28-án tovább folytatódtak a horvát erők akciói. Ennek során a 4. brigád katonái elfoglalták a „Kila” rádióadó központot (Split) és a Gripe JNA katonai objektumát. Nem marad ki az észak-dalmáciai régió sem, ahol a JNA Zadar-i objektumaiban, beleértve a várostól nem messze lévő Sepurina rakétás és Zemunik légibázist, több mint 2300-2500 katonát állomásoztatott. Zadar városban a  "Turske kuće" , "Konjušnica", "Crvene kuće" JNA objektumok blokádja volt a horvát katonai és rendőri erők célja.

A „Crvene kuce” JNA objektumot a 4. ZNG brigád 1.egysége a 112. Zadar brigáddal együtt szeptember 18-án 22.00 óra körüli időben foglalta el. A következő volt a „Turske kuce” JNA objektuma, melyet a speciális rendőri erők 70 fős egységei szeptember 25-én 20.00 körüli időben vontak ellenőrzés alá. A szerb erők a „Duro Dakovic” objektumokból aknavetővel kezdték támadni a „Turske kuce” bázist ellenőrzés alá vonó horvát erőket, akik megpróbálták a létesítményben lévő haditechnikai eszközöket megszerezni.

A JNA bevetett légierejét is és a „Turske kuce „objektumot megsemmisítették. A horvátoknak csak végül 4000 db. kézifegyvert, több tonna lőszert, légvédelmi fegyvert  sikerült kivonni az objektumból a szerb támadást alatt.A JNA Rogoznica , Zecevo, Kruscica katonai bázisait a horvát erők 113. brigádjának blokádját követően a 4. ZNG brigád 3. egységével szeptember 16-tól ellenőrzés alá vonták. A horvátok hadizsákmányát képezték a partvédelmi ütegek részére rendelkezésre bocsátott, 85mm. ,88mm. ,100mm. ,130mm. ágyuk és ahhoz való muníció.

Tárgyalások novemberben és decemberben a horvát és szerbek közt

Zitnica településen (Drnis és Pakovo Selo közti frontzóna) megbeszélések kezdődtek a JNA és a horvát fél közt a JNA és JRM erők Sibenik –ből és Split-ből történő kivonásáról, az Európai Közösségek képviselőjének figyelmével.

A tárgyalás sorozaton a JNA részéről a VPO/Split főparancsnoka, Nikola Mladenic vezérőrnagy, és további parancsnok Mirko Bjelanovic, a 9. hadtest/Knin erők parancsnoka, Vladimir Vukovic vezérőrnagy vesz részt.

1991.11.18-án a megállapodás 14. pontban pontosításra került, mely alapján a JNA és JRM erők Sibenik-i kivonása nemcsak tengeri hanem szárazföldi úton több etapban is megtörténhet. A horvátok a JNA szárazföldi erők kivonásának atrocitásmenteségét garantálták.

November 18-án a Split városban lévő „Marjan” hotelban az Európai Közösségek képviselőjének részvételével Sveto Letica horvát admirális  és Nikola Mladenic VPO/Split főparancsnoka aláírják a megállapodást, melyben a JNA és JRM erők Sibenik-i távozását 1991.12.25-ig végre kell hajtsák a JNA erők. A megállapodás további megerősítésére Zitnica településen 1991.11.21-én került sor. Ekkor a 9. hadtest parancsnoka, Vladimir Vukovic is aláírja Nikola Mladenic mellett a megállapodást, amit a horvát kormányzat részéről dr. Davor Rudolf ír alá.  Dr. Davor Rudolf egyébként ezen a megállapodáson kívül még közreműködött a JNA 13. hadtest-Rijeka Marijan Cad vezéralezredes által szentesített kivonásáról szóló  1991.11.08-i Rijeka-i megállapodásának, valamint a Ploc-tól-Prevlavka-ig történő JRM és JNA erők, Miodrag Jokic vezérőrnagy által szentesített kivonásának szóló 1991.12.07-i Cavtat-i megállapodásának horvát kormányzat által történő aláírásában.  

A Zitnica-i megállapodás alapján a horvátok szabad elvonulást biztosítottak a JNA és JRM Split és Sibenik-i erőinek kivonására, viszont a horvátországi területvédelmi fegyverzeti anyagra igényt tartottak.

1991.11.22-én Zagreb horvát fővárosban a JNA és horvát kormányzat megállapodást köt a JNA horvátországi bázisainak elhagyásáról. A megállapodáson részt vettek az Európai Közösségek képviseletében Dirk von Houten, a horvát kormány részéről Imra Agotic ezredes, a JNA OS SFRJ részéről Andrija Raseka. 1991.11.23-án a svájci Genfben a horvát JNA objektumok elleni blokádjának szünetelését és a JNA erők kivonását tartalmazó megállapodást aláírja Cyrus Vance UN biztos, dr Franjo Tudjman horvát kormányfő, Slobodan Milosevic jugoszláviai miniszterelnök, és a jugoszláv fegyveres erők főparancsnoka Veljko Kadijevic.

1991.12.03-án a Split-i „Marjan” hotelban újabb megállapodást köt a horvát fél (dr Davor Rudolf, Ivan Cifric, Petar Krste) és a VPO Split (Nikola Mladenovic ), valamint Európai Közösségek (Per Hvalkof) a JNA, JRM erők kivonásáról, illetve arról, hogy a TO haditechnikai hadanyagot a horvátoknak át kell adni és csak a saját haditechnikai parkjukat és hadanyagukat vonhatják ki Split-ből.

1991.12.04-én elkezdődött a JNA, JRM erők kivonása tengeri úton Divulje katonai bázisról Crna Gora katonai 9. VPS Bar kikötői bázisára.  A JNA, JRM VPO december 24-én elhagyja Kozjak rádió állomását. 1992.01.04-ig a JNA, JRM teljes állománya elhagyta Split-et.

 

 

További hadtörténéseket az Észak , Közép és Dél-Dalmácia hadszínterek anyagokban részletezzük régiókra lebontva:

 

Linkek:

https://wolfline.eoldal.hu/cikkek/horvatorszagi-hadszinterek--dalmacia---del-dalmacia-1991-1.resz.html

 

https://wolfline.eoldal.hu/cikkek/horvatorszagi-hadszinterek--kozep-dalmacia--cetinska-krajina-1.resz.html

 

---észak dalmáciai anyag feltöltés alatt

 

A mappában található képek előnézete TÉRKÉPEK Dalmácia (Észak,Közép,Dél- Dalmácia harcterei)


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.