Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HORVÁTORSZÁGI HADSZINTEREK - Északnyugat-Horvátország( Medimurje,Podravina)Nyugat –Szlavónia 9.RÉSZ(1991-92-93-94-95.kronológia)

KRONOLÓGIA -
 
-1991.év-
 
Március 1-én a szerb lázadók kitűzik Okučani és környéki szerb falvakra a szerb zászlót és a reggeli órákban feltartóztatnak és tűzharcba kerülnek az Okučani-Kosovac közti úton Dukovca felé egy horvát rendőrjárőrrel.
 
1991.március 2-án elkezdődnek a fegyveres összetűzések a horvátok és szerbek közt Pakrac és Lipik területén..1991. március 1-3. Pakrac felszabadítása a lázadó szerb erők ellenőrzés alól. Stjepan Kupsljak a horvát rendőri „MUP „erőivel március 1-én bevonul a városba és három nap alatt felszabadította.
 
A szerbek, főképpen a nacionalista ideológiával fűtött „csetnikek” nyugat-szlavóniai szerb autonóm terület (SAO) központjaként működtek Pakrac városban . Vezetőjük Jovo Vezmar szerb nacionalista volt.
 
Március 1-én általános mozgósítást hajtottak végre a szerbek Pakrac és környékén, azzal a céllal ,hogy a várost teljesen ellenőrzés alá vonják.
 
Elseje éjszaka elfoglalták a város horvát rendőrállomását ahol lefegyvereztek 16 horvát rendőrt majd a horvát zászlót kicserélték a SAO Krajina szerb zászlóra és saját szerb rendőri erőként átvették a rendfenntartást a városba. Ez nem tartott sokáig.
 
Közben Bjelovar város JNA laktanyájából elindult egy tíz harckocsiból álló konvoj Lipik felé. Pakrac városba 22. 30 órakor érkeztek meg.
 
A horvát reakció másnap március 2-án történt meg, mikor Bjelovar városból egy rendőri egység indult Parkrac felé. Útközben megszüntették Daruvar felé vezető úton lévő szerb útakadályt Pakrac előtt , majd kora hajnali órákban megérkeztek Pakrac –ba. A Kálvária dombnál a lázadó szerbek kézifegyverekből tűz alá vették a horvát rendőröket, akik viszonozták a tűzet.
 
A speciálisan képzett horvát rendőrök 32 szerb lázadó rendőrt elfogtak, visszafoglalták a Pakrac-i rendőrállomást és az ott bezárt horvát rendőröket kiszabadították.
 
16.00 órakor a városba érkezett a SFRJ (Jugoszláv Szocialista Föderatív Köztársaság) horvát tagja Stjepan Mesic, valamint a Zagreb-i horvát „szábor „járási tanácsának vezetője Slavko Degoricija . Az éjszaka folyamán a lázadó szerbek ismét tűzet nyitottak a horvát rendőrökre . 18.00 óra környékén két autóbusznyi horvát rendőr érkezett megerősíteni a város rendőri erőit.
 
A nehézfegyverekkel felszerelt rendőrök megkezdték a város védelmi állásainak elfoglalását , magaslatokat, dombokon, a város pravoszláv templomtornyán , és fontosabb útelágazásoknál. Miután Stjepan Mesic és Slavko Degoricija távoztak a városból a szerbek a Kálvária domb felől lőni kezdték a várost. A harcok egész este ,éjszaka tartottak. Másnap március 3-án a lázadó szerbek visszavonultak állásaikba a környező erdőkbe és falvakba. A horvát rendőrségnek nem volt lehetősége ezen csoportok felszámolására ,mert a városban megjelent „békéltető erő „ JNA nem engedélyezte a további harcokat. Így a horvát rendőrök miután a harcok befejeződtek a városban maradva várakoztak.
 
A horvátok részéről halálos áldozata nem volt a lövöldözéseknek, hárman megsebesültek. Az elkövetkezőkben magas szintű találkozóra került sor a horvát Stjepan Mesić SFRJ tagja , miniszter MUP Horvátország Josip Boljkovac, elnökhelyettes Horvát Kormány Mladen Ramljak, küldöttek a SFRJ elnökségéből Nenad Bućin és Bogić Bogićević, MUP SFRJ Petar Gračanin, parancsnok 5. JNA katonai körzet generális Konrada Kolšeka vezetők közt a történtek tisztázása és rendezése érdekében.
 
Júniusban 18-án a horvát lakta Nova Gradiska térségét a JNA légiereje 1992.júniusáig rakétával támadja. A horvátok sok emberáldozatot szenvednek a támadások végett.
 
Június 30-án a JNA és a helyi szerb erők Szlavóniában és Baranyában létrehozzák a XII.szlavóniai brigádot. Július 1-én a Kelet-Szlavón harci zónából az ott élő horvátok elmenekülnek és megérkeznek Nova Gradiskába.19-én e hónapban reggel 06.00 órakor a tűzharc tör ki a Sirač településnél a horvát PU Bjelovar rendőri egységei és a szerb helyi milícia felfegyverzett katonái közt.
 
Július 20-án Daruvar-on három horvát rendőr veszti életét a szerb lázadókkal való összetűzésben.
 
Augusztus 6-án a lázadó szerbek Trnovac-nál megtámadnak egy horvát járőr egységet, mely során egy horvát rendőr meghal társa pedig megsebesül. A Kamensko-Pakrac autóúton a szerbek rálőnek egy horvát rendőre ,aki élettét veszti.
A pogromok tovább folytatódnak. Velika Peratovica felé vezető úton a szerb lázadók horvát civileket bántalmaznak, 12én pedig Kosovca faluban ejtenek foglyul horvát civileket, az akció során egy civil meghal. Az elkövetkező napokban is folytatódnak a térségben a szerb lázadók  támadásai a horvát civil lakossággal szemben.
 
1991.augusztus 16-án a szerb lázadók horvát katonákat ZNG és rendőröket MUP támadnak meg Okučani térségében .Az első háborús nap. Másnap a JNA és a lázadó szerbe félkatonai milíciák 17.00-kor ismét támadás intéznek a horvát fegyveres alakulatok ellen. Varazdin és Bjelovar-ból kivonuló JNA páncélos konvoj Okučani-ban egyesül, megszállják Gornji Bogićevci. Elkövetkező napokban 17-18-án Szlovéniából kivonuló JNA és Szerbiából érkező egyéb JNA különítmények érkeznek a térségbe.18-án a JNA és lázadó szerbek megtámadják Pakrac várost. A Banja Luka-i JNA hadtest Boszniából illetve egyéb JNA alakulatok Szerbiából és a szerb lázadók egységei átkelnek a Száva hídján és megszállják a Strug folyócsatorna területét.
A Száva boszniai részére eső partszakaszán Bosanske Gradiska –tól Srbac-ig tüzérségi állásokat hoznak létre. Srbac –hoz megérkezik a JNA műszaki egysége pontonhidakkal felszerelve.
 
1991. augusztus 19. a szerb fegyveres egységek kombinált gyalogsági és tüzérségi támadást indítottak Pakrac ellen. A fő támadási irányuk a Pakrac-i rendőr állomás volt. Segédtámadási irány pedig: Japaga-Pakrac kórház, Pakrac borvidék, Kalvarija erdő- Pakrac. A harcok egész nap tartottak, de a szerbeknek nem sikerült elfoglalni a városi rendőr állomást. A horvát rendőri erők segítségére megérkezett Bjelovar városból az „Omega” speciális rendőri erő és a Zagreb Lucko repülőtéri antiterrorista rendőri csoport „ATP Lucko”. A megerősítés eredményeképpen a szerb erők támadását megtörték. Az egész várost a horvátok vonták ellenőrzés alá. A továbbiakban a horvátok megkezdték a Pakrac ,Lipik városok védelmi rendszer kiépítését, a következő szerb támadás megakadályozására.
Ellenőrző pontokat és fedezékeket alakítottak ki. Lipik városban Mljekarska utcában , Vlada Adzijevica utcában. Az utóbbiról ellenőrizhették a Pakrac-i borvidék területét. Draga Barberica háznál, Bojcetina étteremnél a Marija Terezija utca kezdeténél, áruháznál, a Berislav Sinjakovic háznál, Matija Gupac utcában, üveges üzletnél, az erdészeti hivatal épületénél, a Pakra folyócska hídjánál Caglic iránya felé, Franjo Skender háznál a Franjo Sarvas háznál.
Caglic településen szintén kialakítottak a horvátok ellenőrzőpontot.
Pakrac városban a horvátok tizenöt ellenőrző pontot létesítettek, melyet 180 harcos védett . Ilyen pontok voltak felállítva Petlja, kórház épülete, a város déli részén lévő épületek, rendőr állomás, püspöki épület (Vladikin dvor) , Klunj, Skorpija, Paun, Odjeca részen, dr. Sretera Konstruktor háznál , általános iskola épületénél, Pakrac járás háznál, hotel Pakrac épületénél, áruháznál (itt volt a rendőri erők parancsnoksága és az egészségügyi szolgálat irányítási pontja)
Prekopare településen a horvát erők húsz ellenőrző pontot létesítettek, ahol 150 helyi horvát harcos látott el szolgálatot. Egyik stratégiailag fontos ellenőrző pont volt Mala Krndija-nál, ahol 25 fős horvát erő volt elhelyezve.
További ellenőrző pontok voltak még ezeken kívül Pakrac mező területén, Gaj, Kukunjevac, Dobrovac, Filipovac, Majur, Obrijez és Badljevina településeken.
A Pakrac-Lipik frontvonal több mint 40 km hosszan húzódott a horvát és szerb erők közt.
Krvljaka ,Dulovac térségében szerb lázadók helyi lakosú horvátokat lőnek le. 19-én szerb támadás éri a Pakrac-i kórházat is. Hajnali órákban incidens történik Daruvar-ban ,20-án Mala Grđevica és Topolovica közti úton szerb lázadók horvát civilekre támadnak. Az akcióban több helyi lakosú horvát civil meghal. A térségben Topolovica , Rastovac,Velika Peratovica, a Macuta, Voćin ,Vrbovac szerbek sorra tartóztatják le a helyi horvát lakosokat ,rendőröket és hurcolják el őket otthonaikból a Bučje-i ,Sekulinci fogolytáborba.
 
Augusztus 21-én 20.45-kor a JNA és a lázadó szerbek aknatűz alá vették Daruvar-t.
 
Augusztus 22-én szerb-horvát katonai találkozó Okučani –ban.
 
Augusztus 26-án a városban folyó harcokban a szerbek lelőttek egy horvát lakost.
 
Augusztus 29-én a JNA harci repülői MIG-ek támadták Nova Gradiska-t.
 
A szerb lázadók szeptemberben Dulovac településen letartóztatnak több horvát helyi lakost, akiket elszállítottak a településről. A szerb lázadók tűz alá vették Daruvar-t és környékét. A városban megalakul a horvát ZNG /Nemzeti Gárda/, mely védelmi állásaikból vette fel a harcot a szerbek ellen.
 
Szeptember 4-én a szerbek aknatűz alatt tartották Balince, Četekovac , Čojlug településeket. A támadásban több horvát civil lakos meghal és megsérül, jelentős anyagi kár keletkezett ,több ház megsemmisült.
 
Szeptember 6-án a JNA és szerb lázadók támadják Okučani térségében összecsapnak a horvát katonai erőkkel. A horvátok hat tankot egy páncélozott szállító járművet megsemmisítenek és jelentős emberi veszteséget okoznak szerb erőkben.
 
Szeptember 7-én Dulovac településen a szerb lázadók lelőnek egy horvát lakost, Toranj településen pedig 12-t.
 
Szeptember 8-án Okučani-nál a szerbek lelövik a német televízió újságíróját, tekintet nélkül a „Press” megkülönböztető feliratra, mely az újságíró gépkocsiján volt. Kusonj településen a szerbek tűz alá vették a 20 fős horvát katonai-rendőri egységet,13 horvát meghal. Slavonski Brod-ban egy szerb lázadó lelőtt az ott folyó konfliktusban egy horvát rendőrt.
 
Szeptember 10-én Jasenovac-ban 11-én Velika Grđevac és Velika Barna közti autóúton éri támadás a horvát civil lakosokat.
 
Szeptember 13-án megalakul a Daruvar-i 52. önálló zászlóalj.
 
1991. szeptember 08. egy húsz fős Bjelovar-i csoportot fogságba ejtettek a lázadó szerbek Kusonj településnél. A horvát források alapján a szerbek mindenkivel végeztek
 
Szeptember 15-én szerb lázadók részéről támadás éri a Dulovac , Ivanavo Selo ,Munije ,Velika Peratovac település horvát lakosait.
 
Szeptember 15-16. A horvátok Slavonski Brod-ban jelentős sérülés és halálos áldozatok közepette elfoglalják a "Ivan Senjug-Ujak" JNA laktanyát . Közben 16-án 04.15 -06.00 közti időben heves aknatűz alá veszik a szerbek Daruvar, Doljane, Sirač településeket ,a támadásban több civil lakos meghal és megsérül.
 
Szeptember 17-én Nova Gradiska környékén lángolnak fel a harcok , a JNA repülői rakétázzák a Psunj hegyen lévő horvát televízió adótornyát.
 
Szeptember 18-án Gornja Kovacica ,Mali Grđevac településen a szerb lázadók több horvátot letartóztatnak és elszállítanak.
 
Szeptember 19-én JNA megtámadja Lipik város és környékét. Mala Miletinca –ban újabb szerb fegyveres akcióra kerül sor a lázadó szerbek részéről. Bijela-i vízműnél a szerbek lázadók elzárják a vizet ,így Daruvar vízellátása megszűnik.
 
Szeptember 20-án tovább folytatódnak a szerb lázadók akciói ,mely során horvát nemzetiségű civileket tartóztatnak le és Mali Grđevac-ban. Fogva tartják őket 21-ig, fogva tartásuk során bántalmazzák őket.
 
Szeptember 21-én a szerb lázadók támadást intéznek Ivanovo Selo , Gornja Racenica ellen. Ivanovo Selo-ban nem szerb civil házakra lőnek és felgyújtják azokat, további egyéb polgári közintézményeket rongálnak meg, valamint letartóztatnak húsz civil horvát férfit. A horvát ZNG Daruvar egységei megérkeznek Ivanovo Selo-ba ,ahol a szerbek ellen támadást intéznek és felszabadítják a falut. A szerbek páncélozott szállító járművükből leadott gránáttűz során ,megölnek több civil lakost. Hét személy meghalt a gránáttámadásban tizenkettő pedig megsérült..
A JNA repülőgépei bombatámadást intéztek Nova Gradiska és környéke ellen. 11 személy halt meg, több polgári és egyházi létesítmény megrongálódott, templom, rádióállomás stb.
Szeptember 22-én tovább folytatódott a légitámadás ,mely során a szerb repülőgépek 16. rakétát lőttek ki Daruvar-ra. A támadás következtében hét személy sérült meg, és jelentős anyagi kár keletkezett.
Gornji Cjepidlaki –ban újabb szerb pogrom éri a horvátokat, mely során a helyi lakosú horvát civileket lelőtték.
 
Szeptember 23-án a szerbek megtámadták Veliki Miletinac települést. A szerb támadásban több civil horvát veszti életét és több horvátot letartóztatnak. Az elfogott horvát nemzetiségű civileket elszállították Miokovićevo településre, ahol fogva tartásuk megkezdték.
 
Szeptember 24-én Novska környékéről a szerbek kitelepítik és elüldözik Gornja Rajića és Jasenovac helyi horvát lakosságát. Ezen a napon a szerbek Daruvar-t aknatűz alá vették, mely során a városban egy civil meghalt és három megsebesült.
 
A horvát katonai erők Grubisno Polje településen székelő krízis stábja már augusztus 14-én döntött egy önálló ZNG (Nemzeti Gárda) zászlóalj felállításáról.
 
1991.szeptember 26-án megalakult a 57. számú önálló zászlóalj (sb) .Ezen egység részt vette a későbbiekben lezajló Bilogora katonai akcióban, Otkos-10 hadműveletben.
 
November 5-én pedig részt vettek Ledena akcióban a Papuk hegységben, Daruvar térségében.
 
Decemberben, 25-én új elnevezéssel (77. sb.) a Pakrac-Bucje-Pozega védvonalon vettek részt az aktív védelmi vonalon.
 
Szeptember 27-én a szerb lázadók elfognak és letartóztatnak négy horvátot ,akiket Đulovac településre szállítanak.
 
Szeptember 28-án 14,30 órakor a JNA és a lázadó szerb önkéntesek aknatűz alá vették Gaj és Pakračka Poljana térségét.
 
Szeptember 29-én a JNA gránátesőt zúdított Bjelovar-ra..
 
Szeptember 31-én 21.45 órakor szerb páncélos tankok gránáttal Bezgrecna Začeća Blazena Djevica Marija templomot Nova Gradiska-ban tűz alá vették.
 
A JNA 5. számú Banja Luka hadtestátkelt Bosznia irányából a Száva folyón B. Gradiska-nál és megindultak Pakrac ,Lipik irányába. Seovica településen a JNA 343. számú „Prijedor-i” brigádja kialakította állomáshelyét.
 
A JNA részéről nem csak boszniai erőkből érkeztek a szerb lázadókat segítő egységek, hanem Szerbia részéről is, Zrenjanina-ból , mely erőket Bijela Stijena településen állomásoztatták.
 
Szeptember végére a Pakrac-Lipik ötszáz fős horvát védő állt szembe a szerb erők több mint 5000 fős erőivel. Az arány 1:10 .Pakrac és Lipik térségében szeptember végére súlyos helyzet alakult ki.A folyamatos szerb támadások próbára tették a horvát védvonalakat. A településeken a szerb tüzérségi támadás következtében jelentős anyagi károk keletkeztek az épületekben. A szerb erők támadása erősödött, mely eredménye képen a szerbek szeptember 28-án elfoglalták Caglic települést. A település stratégiailag fontos volt Lipik védelme terén , melynek elvesztésével a szerbek közvetlen támadhatták Lipik várost.
Október elején a szerbek betörtek Pakrac városba , elfoglalták a Pilana utcát,munkás negyedet, Gundulic, Strosmayer, Kalvarija, Svibnja 30. utcák, Vinograd részt, vasútállomást. Ellenőrzés alá vonták a Pakrac-Daruvar főutat Dereza, Zuva települések felől. Blokkolták Kukunjevac, Jagma, Pakrac-Lipik közti hídat, Turkovac északi részére bevezető utat, Toranj, Batinjane, Mali Banovac, Gornji Obrijez, Jovica településeket. A harcokban Pakrac-Lipik frontvonalon húsz horvát katona vesztette életét.
 
A szerb támadás kezdete október 5. volt. A lázadó szerb erők 5-6. közti éjszaka támadták meg elsőként Batinjani települést, melyet elfoglaltak. A Pakrac-i horvát védők nem tudták a szerb támadást visszaverni. A további védelmet Pakrac biztosítására irányították. A szerb erők teljesen körbezárták Pakrac várost. A horvátok megpróbáltak veszteségek árán kitörni a városból Batinjani irányába, ahol a szerbek feltartóztatták a kitörő horvátokat. 22 főt vesztettek a horvátok a harcokban.
 
A horvát hadvezetés a helyzet súlyosságából adódóan azonnal megerősítő erőket vezényelt október 7-én a Pakrac-Lipik vonalra. Tomislav Mercep parancsnok vezette rendőri (MUP) erők érkeztek Pakracka Poljane-Kukunjevac irányából Lipik városhoz.
 
Október 9-én rendőri erőkkel megerősített horvát erők sikeresen visszaszerezték Toranj, Batinjani, Mali Banovac, Gornji Obrizez településeket, majd előretörtek Matkovac-ig, és behatoltak Pakrac városba. A szerb erők Pakrac városból kivonták egységeiket Turkovac erdős területére.
Október 11. a szerbek újabb támadó műveletbe kezdtek, mely során átkeltek a Pakra folyócskán és behatoltak Lipik városba. A Pakra folyó Lipik városnál lévő hídját a horvátok felrobbantották, hogy megakadályozzák a szerb lázadókat támogató páncélos gépesített erők behatolását a városba.
 
Október 12-én a szerbek betörtek Lipik városba. A fő támadási irányuk a Marija Terezija utca volt, ahol harckocsizó és gyalogos erőikkel közeledtek a Hotel Lipik épületénél védállást foglaló horvát egységek felé. A hotelnél lévő horvátok azonnal tüzet nyitottak a szerb konvojra, ezzel jelentős veszteséget okoztak főleg a gyalogság körében.
A gépesített erő azonban tovább nyomult előre a városközpont irányába, ahol tűzharcba kerültek a Slavonski utcánál lévő horvát védőkkel. A szerbek erőteljes és létszámfölényben ( 3000 szerb lázadó) lévő támadása végül arra kényszerítette a horvát védelmet, hogy taktikai kivonulást hajtson végre Tabor rész területére. A véres utcai harcok során mindkét fél jelentős veszteségeket szenvedett el.
 
A horvát erők Tabor területén csoportosultak, ahol egy részük amellett döntött, hogy visszatérnek Lipik városba és megtámadják a szerbeket. Egy 40 fős horvát különítmény ellentámadást intézett, és sikeresen foglaltak védállásokat Lipik városban a Skolska utca, Vladimir Nazor utca, Nikola Tesla utca, Filipovac utca Ante Starcevic utca vonalon, mely védvonalat egészen 1991. november 28-ig sikeresen fenntartottak.
Ezt követően a szerbek megtámadták ezen horvát védvonalat, melynek eredménye képen a horvátok elhagyták Lipik várost.
Az október 4-től október 12-og tartó véres harcokban horvát oldalon 31 katona vesztette életét.
 
1991. október 3-án a szerbek ,JNA és lázadó erők Nova Gradiska-át és környékét megtámadták ,mely során VBR / katyusa/ rakétavetőkkel lőtték a várost.
 
Október 4-én Lipik település katolikus templomát /harangját/ érte támadás ,mely során a templom kigyulladt.
 
Október 5-én szerb repülőgépek négykazettás bombát lőttek ki Nova Gradiska környékére.
 
Október 6-án a Trojeglave és Ivanovo Selo közti közúton támadás ért horvát civileket, akik gépkocsijukkal közlekedtek az úton. A szerbek fegyvereikből tűzet nyitottak rájuk .
 
Október 7-én a szerb légierő gépei kazettás bombákkal lőtték Sirač települést.
 
Október 11-én újabb szerb pogromok történtek Pakrac környéki Gavrinici-nél, ahol horvát civil helyi lakosú férfiak vesztik életüket.
 
Október 13-án a szerb lázadók Veliki Grđevac-ban a "Jovinac" mezőn letartóztattak horvát nemzetiségű helyi lakosokat ,és Gornja Kovačica-ba , ,majd Zrinska Gora hegységbe szállították őket.
 
Október 14-én Daruvarski Mlinovi elfogtak a szerbek egy horvát helyi lakost ,akit Đulovac szállítottak.
 
Október 16-án a szerb erők aknatámadást intéztek Daruvar, Sirač Suplja Lipa települések ellen, a támadásban két személy vesztette életét és 11-en megsebesültek.
 
Október 17-én a kora reggeli órákban a szerbek rakétatámadást intéztek Nova Gradiska és környéke ellen, majd tüzérségi és légitámadás következett. A károk jelentősek voltak.
 
1991. október 29-én a horvát hadsereg összehangolt katonai offenzívát indítottak Nyugat –Szlavónia szerbek által ellenőrzött területek felszabadítása végett. A művelet több támadó akcióból tevődött össze a Bjelovar 2.Operatív Zóna irányításával, és a 3. OZ Zagreb és 1.OZ Osijek közreműködésével.
 
Orkan-91 műveleti kódnevet kapta az 1991.10.29-1992.01.03-ig tartó akció, mely során 675 km2 területet vontak ellenőrzés alá a horvátok Novska és Nova Gradiska környékén. Az Orkan -91 akció végrehajtó erői az Operatív Csoport Posavina parancsnoksága alá vonták össze.
 
 

 

 
 
 LINK: Horvát erők hadművelete Nyugat-Szlavóniában 1991

 

 
A Bujavica- Grabovac-Novska- Jasenica vonal képezte az OG Posavina nyugati műveleti területét, a Sirinci- Cernik-Nova Gradiska – V.Greda vonal pedig az OG Posavina keleti műveleti területét.
 
Otkos-10 műveleti kódnevet kapta az 1991.10.31-11.04-ig tartó akció, mely során 370 km2 területet vontak ellenőrzés alá a horvátok a Bilogora hegységben Daruvar és Virovitica közt. Az akciót közvetlen a 2.OZ Bjelovar parancsnokság irányította.
 
Papuk-91 (Strijela) műveleti kódnevet kapta az 1991.11.28-12.25-ig tartó akció, mely során 1230 km2 területet vontak ellenőrzés alá a horvátok a Papuk,Psunj hegységben. Az akciót közvetlen a 2.OZ Bjelovar parancsnokság irányította.
 
Súlyosbodik a helyzet a Pakrac-Lipik frontvonalon, ahol a horvát erők részére megerősítésre van szükség a további aktív védelemhez. Október 28-án a 76. számú önálló zászlóalj Pakrac várost érő koncentrált szerb támadások gyengítése végett megkezdi „Breza „ akcióját. Október 29-én az akciót megindító zászlóaljnak Kukunjevac területén sikerült meggyengíteni a szerb erőket.
 
1991.október 30-án a szerbek Mali Grdevac-nál letartóztatnak három horvátot ,akiket Zrinska Gora-ba szállítottak.
 
Mali Grđevac-ban 31-én a szerbek rálőttek egy horvát nemzetiségű helyi lakos házára, az ott lakó életüket vesztették. Házukat pedig felgyújtották. A pogromok egyre sűrűsödtek és egyre erőszakosabbá váltak a szerb lázadók részéről.
 
1991.november, a horvátok a hadműveletük során fokozatosan számolják fel a szerb erőket. Ezért a szerbek a Psunj hegységen lévő fedezékeikből folyamatosan tűz alatt tartották a horvátok lakta településeket és katonai állásokat. A Nova Gradiska-i és Pozega-i szerbek egyesítették és megszervezték harci alakulataikat Crvena dola-ban és Sumetlica-ban. A horvát katonai rendészet 12. szerb fedezéket számol fel. November közepére a horvát erők sikeresen folytatják a hadműveletet és kiszorítják a szerbeket az általuk eddig ellenőrzött területekről. A szerb erők a Psunj hegységtől a Száva folyóig (déli irányba) szorulnak be.
 
November 1-én a szerbek pogromjai tovább folytatódnak, melyben Velika Miletinca-ban egy horvát életét veszti.
 
November 2-án a JNA támadást intézett Virovitica ellen.
 
November 5-én a horvát hadvezetés Pakrac-i harcmezőkre vezényli a 104. brigádot Varazdin.
A horvát erők Prekopakra és Tabor településen vonta össze védelmi erőit Pakrac frontvonalon. A Pakrac környéki harcokban október 13.és november 28. közt további 21 horvát katona veszti életét.
 
November 7-én Bastajski Brđani-nál a a közúton szerb támadás ér horvátokat.
 
November 11-én JNA repülők rakétatámadást intéztek Suplja Lipa és Daruvar ellen. A támadásban egy horvát meghal az anyagi kár jelentős.
 
November 12-én a JNA aknavetőkkel lőtte Daruvar-t, mely során egy személy életét vesztette, nyolcan pedig megsebesültek.
November 13-án Donja Vrijeska-ban támadás ér egy horvát családot, akik két tagja megsebesült a tűzharc során.
A JNA erős tüzérségi támadást intézett a Nova Gradiska környékére. .Donji Vrijesci-ben szerb lázadók horvát civilekre lőnek, mely során egy civil meghalt, egy pedig súlyosan megsebesült. .
 
November 17-én a szerb lázadók gyalogos támadást intéztek Barica falu ellen, mely során egy horvát helyi lakos életét vesztette.
 
November 19-én Vukovja-ban a szerb lázadók lelőttek három horvát személyt.
 
November 29-én JNA és a szerb lázadók Lipik, Ćaglić településeken célba vették a katolikus templomokat és civil lakóházakat.
 
November végére a szerb lázadók újabb pogromokat követnek el, Koreničani településnél, ahol egy horvát család két tagja életét veszti.
 
1991. december 1-én a JNA és szerb lázadó erők Nova Gradiska-i horvát állások, vonalak ellen intéznek támadást.
 
December 5-én a horvát erők megkezdik Lipik város felszabadítására indított „Orada” katonai műveletüket.
 
December 6-án a horvát támadó erők szétzúzták a szerb városvédelmet, a szerb erők jelentős veszteség mellett egységeiket kivonták a városból Caglic irányába. A horvátok felszabadították Dobrovac és Kukunjevac településeket, és Pakrac egy részét is. .
 
December 7-én a horvátok kiűzik a szerb lázadókat Lipik városból és annak keleti oldaláról.
 
December 8-án a szerb lázadó erők „speciális szakaszai támadást intéztek a Hum településnél lévő rádióadó állomás, valamint más objektumok ellen.
 
December 9-én a horvát erők kiszabadították a tizenkét hónappal azelőtt letartóztatott és túszként fogva tartott horvátokat, Vukovja településen. Sajnos már három civil életét nem tudták megmenteni.
 
December 10-én a szerbek egész napos rakéta, tüzérségi, aknavetős támadást intéztek Daruvar ellen. Egy személy életét vesztette a szerb támadásban.
 
December 12-én Miokovičeva-ban a lázadó szerbek lelőnek hét horvátot.
 
December 13-án Daruvar-on 53 napos szünet után ismét helyreállt a vízellátás.
Voćin településen a szerb támadásban 39 horvát veszti életét. A lázadó szerbek házaikat felgyújtották és a helyi katolikus templomot megrongálták.
 
1991. decemberében a szerb JNA és lázadó erőket Podravska Slatina, Voćin, a Papuk hegység északi oldalaláról Pusina, Krasković, Slatinski Drenovac, Čuričići, Gornji Meljani, Sekulinci, Dobrić, Kometnik, Macute, Bokane, Ćeralije, Lisičine, Hum településekről a horvátok fokozatosan kiszorították. A szerbek augusztus elejétől, december végéig megszállva tartottak a Papuk hegység északi oldalának térségét, településeit.
Podravska Slatina–i és Nasice- i laktanyáikat elhagyva a Papuk hegységben csoportosultak, egyesülve a szerb lázadó erőkkel. A térségben a horvát rendőri állomásokat –melyek a horvát és szerb helyi lakosság közti béke és rend fenntartása végett alakultak meg- a szerb erők megtámadták és objektumaikat elfoglalták, lerombolták. Rombolásukkal nem kímélték a nem szerb lakosok házait, ingóságait. A többségében horvátok lakta településeket lerombolták, felégették polgáraikat letartóztatták és elhurcolták, meggyilkolták.
 
1991. december 5-15. között Voćin és Hum településeken a „XII. Slavonska udarna brigada” és szerb lázadó paramilitariáns erők kontrolja alatt közel 43 nem szerb –horvát-civil veszti életét, a településeken az infrastruktúrát teljesen szétrombolták, köz és polgári épületeket megsemmisítették.
 
December 8-án kelt szerb katonai jelentés beszámol a Ladavac településtől Paklenica (Okucani várostól Novska felé) településig megalakuló Területvédelmi Erők „Nyugat” (TO Zapad ) műveleti egységről. Főparancsnok ,OdTO Zapad ,Gubic Slobodan , helyettesek Bajic Milenko ,Sajatovic Jurica. Egységek:
TO Rajic falu :parancsnok , Milasinovic Momsilo, helyettese, Milasilovic Mile.
 
1. szakasz – parancsnok : Kovacevic Ilija
2. szakasz – parancsnok:Zastavnikovic Jovan
3.szakasz –parancsnok: Kezan Milan
TO Borovac falu :parancsnok ,Dosen Vojo
1.szakasz – parancsnok:Maric Vito
2.szakasz-parancsnok:Durasinovic Bosko
TO Ladevac falu :parancsnok:Pribicevic Nedeljko
1.szakasz – parancsnok:Miljanovic Veljko
2.szakasz-parancsnok:Calic Ranko
3.szakasz –parancsnok:Clatovic Mirko
Önálló Paklenica szakasz –parancsnok:Dedic Nedeljko
Önálló Rajicici szakasz –parancsnok:Njenjic Zeljko
 
December 14-15.közti éjszakán a horvát hadsereg a hadművelet során felszabadítja Voćin-t.
 
December 15.-én a szerbek támaszpontjaiként szolgáló Koreničani és Đulovac ( Miokovićevo) településeken, szerb lázadók erők ottléte alatt a horvát erők megérkezéséig 11. horvát civil életét veszti. A szerb lázadók kivonulásuk előtt a katolikus templomot lerombolták.
Pakrac-ban szerb lázadók horvát civilekre lőnek és kézigránátot dobnak rájuk. Többen a horvátok közül meghalnak és megsebesülnek.
 
December 16-án JNA és a lázadó szerb erők tüzérségi és aknavető támadást intéztek Sirač települése ellen. Közel 100 rakétát lőttek a falura, a támadásban egy személy meghalt.
 
1991. december 16-án a 76. önálló zászlóalj végrehajtja „Maslacak” akcióját. A horvát Pakrac Operatív Csoport (OG) irányításával a zászlóalj elfoglalja a korábbi szerb támaszpontot Dereza területén. Az akció hét órán át tartott, mely rövid tüzérségi előkészítő támadás előzött meg.
A 76. sb. Baljevaci százada, a Daruvar-i 52. zászlóalj Sirac-i százada és a Cakovac-i 54.osztag erői elfoglalta Sirac-Dereza vonalat. Donji Grhovljani, Mala Dereza ellenőrzés alá vonása nem sikerült. Elsőnek a támadás nem érte el célját, de a 18-i ismételt támadással már sikerült kontrolálni a horvátoknak a Dereza harcvonalat.
 
December 19-én a horvát hadsereg felszabadítja Masićka Sagovina települést és felszámolja az ottani szerb támaszpontot.
1991.december 16-19. közti időszakban a Virovitica-i 127. brigád a Papuk-91 hadművelet során felszabadítja a Papuk hegység északi területét.
 
Šagovina 91.katonai akció. 1991.december 19.a 121. Nova Gradiška-i horvát brigád (novogradiška brigada) és a 149.Trešnjevač-i brigádok( trešnjevačka brigada) megkezdték a szerb támaszpontok támadását Mašićka Šagovina faluban. A falut felszabadították. Ezen katonai művelet, mely során Mašićka Šagovina települést a horvátok bevették, kulcsfontosságú volt Cernik és Nova Gradiška védelme szempontjából. A művelet a köztudatba „Harc Mašićka Šagovina-ért./ "Bitka kod Mašićke Šagovine" néven vált ismerté.
 
December 20-án a JNA és szerb lázadó erők kombinált gyalogos, tüzérségi és légi támadást intéztek Sirač, Badljevina és Daruvar ellen. A támadásban meghalt két civil.
 
December 22 -27 JNA folyamatosan támadta Novska-t.
 
1991. december 22. A ZNG 1. gárdista brigádja/brigádja (Tigrovi dandár) támadást intéz Lipik város irányából Donji Caglic, Kovacevac Caglic településeken lévő szerb erők irányába. A támadás során a 1.br. elfoglalja a stratégiailag fontos településeket, ahol a szerb erők „Prijedor-i” brigádja tartózkodott. A szerb brigád parancsnokát és helyettesét a horvátok foglyul ejtették. Ezt követően az egész brigád megadta magát.
Karácsony éjszakáján, december 24-én a horvát erők 76.sb. Baljevaci százada felszabadította Velika Dereza települést, a MUP erők pedig Mala Dereza települést.
1991. december 24. Az OG Pakrac operatív csoport parancsnoksága végrehajtja az „Alfa” akciót. Ennek során a horvát erők felszabadítják Brusnik, Seovica, Japaga, Kraguj településeket. Az akció 29-ig tartott.
 
December 25-én a 136. brigád Slatina, 127. brigád Virovitica erők felszabadítják Kusonje, Dragovic, Spanovica, Kamensko, Mijac településeket. Tovább támadnak a szerb erők támaszpontja Bucje településellen.
 
December 26-án a horvát erők elfoglalták Bucje települést. Ezt követte Donja Sumetlica és Branesci elfoglalása.
 
December 27. a horvát erők felszabadítják súlyos harcok közepette Gavrinica, Seovica, Sedlar településeket.
 
December 28. a szerbek heves ellentámadásba kezdtek Gavrinica, Seovica, Japaga térségében. A horvátok veszteségeket szenvedtek a szerb páncélos támadás következtében, mely támadás meglepte a horvátokat.
A sebesültek, halottak evakuációja, az egységek kivonása biztosítására a térségbe vezényelték a 76. önálló zászlóalj erőit. A szerb támadó erők az Uzicka zászlóalj képezte, mely egység korábban Kraguj településen állomásozott.
 
Az Alfa akció során a horvátok 35 főt vesztetek el és 62 fő megsebesült.
 
Miután a horvát erők kivonják egységeiket Seovica és Gavrinica térségéből, azonnal védállásokat foglaltak el a Pakrac-i szőlődombon.
 
A horvátok a szőlődombról próbálkoztak a továbbiakban 29-én a szerbek visszaszorításával, de nem járt sikerrel, a horvátok veszteségeket szenvedtek.
 
December 28-án szerb támadás ért több civil létesítményt, mely során meghalt négy civil (3 személy Nova Gradiska-ban, 1. személy Cernik-nél) öt pedig megsebesült.
 
December 29. –én a horvát hadsereg teljesen felszabadította Brusnik települést.
 
December 30-án a Nova Gradiska-i HV erői kiűzték a szerbeket Sirinac-ból.9,30 órakor a szerbek heves tüzérségi tűzet zúdítanak Cernik.
 
A szerb agresszió egész 1992. január 3-ig tartott, amikor is a Sarajevo-i tűzszünet után az ENSZ Unprofor erői bevonultak a térségbe. Ezt követően kisebb –nagyobb incidensek voltak egész 1995. májusig, amikor is a HV a Bljesak hadművelettel felszabadította a szerbek által ellenőrzött területeket.
A horvátországi háború legádázabb csatája, a 89 napig elhúzódó Vukovar-i ostrom döbbentette rá Európát arra, hogy ismét háború van a kontinensen. Vukovar bevétele (1991. november 16.) volt azonban a szerbek utolsó jelentős hadi sikere a horvátországi háború folyamán.
A város hosszú ostromával lélegzethez jutó horvátok jelentős csapaterősítéseket hajtottak végre a nyugat-szlavóniai szerb körzet mentén és 1991. december 5-én megindították első jelentős ellenoffenzívájukat, hogy megszüntessék a Szlavónia teljes elszigetelésével fenyegető szerb kiszögellést. Az új horvát hadsereg – Okučani és Pakrac körzetét leszámítva – jelentős területeket vett vissza a szerbektől, így kompenzálva a Vukovar-környéki térvesztést. A horvátok decemberi offenzívája után a frontok hosszú időre megmerevedtek. Az erők viszonylagos kiegyenlítődése miatt sem egyik, sem másik fél nem volt képes jelentősebben előrenyomulni. Eltérő okokból átmenetileg mindkét fél célja a nemzetközi békefenntartó erőknek a térségbe vezénylése lett. A horvátok ezzel a válság nemzetköziesítését akarták elérni, míg a szerbek a területi hódításaikat szerették volna így konzerválni azt várva, hogy ezzel „de facto” elismerik a Krajinai Szerb Köztársaság létezését is.
 
 
-1992.év-
 
A Szerb Autonóm Tartomány (SAO) Krajina-tól független SAO Zapadna Slavonia (ZS) területvédelmi (TO) erőit a nyugat-szlavóniai Papuk, Bilogora, Psunj hegységben , Okucani, Pakrac  élő szerbek és a kelet-szlavóniai, szerémségi, baranyai szerbek alkották 1991.évben. A SAO ZS létrehozta 1991.nyár végén és őszén a saját rendőri és területvédelmi erőit ( TO Pakrac, TO Grubisno Polje, TO Daruvar, TO Podravska Slatina, TO Okucani, TO Slavonski Pozega). A Knin-i központú SAO Krajina mintájára a nyugat-szlavóniai szerbek létrehozták a saját zóna rendszerű katonai stábjukat, mely a Kelet és Nyugat-Szlavónia, Szerémség és Baranya tájegységeket foglalta magába (ZnSTO). Szlavónia területén az ottani szerb kisebbség által létrehozott SAO Zapadna Slavonia, önálló Zóna Stáb TO,  1991. decemberében csatlakozik a SAO Krajinához ( 1. Zóna Stáb Dalmácia, 2.Zóna Stáb Lika, 3. Zóna Stáb Kordun-Bánság), 4.Zóna Stábként.
.
1992.januában-februárban a SAO Krajina Zóna Stáb Terület Védelem (ZnSTO ) struktúrájában változás történt. Ennek során megalakult az 1. ZnSTO Dalmácia stábból az 1. ZnSTO Észak-Dalmácia , a 2. ZnSTO Lika nem változott, a 3. ZnSTO Kordun-Bánság szétvállt és külön 3. ZnSTO Kordun és 4. ZnSTO Bánság jön létre. A 4. ZnSTO Nyugat-Szlavóniából kivált Kelet-Szlavónia-Nyugat-Szeremség/Baranya mint 5. ZnSTO, a 4. ZnSTO Ny-Szlavóniából pedig 6. ZnSTO Ny-Szlavónia stáb alakult meg.
.
Január 1-én a JNA repülői tűz alá vették Daruvar-t és környékét. Hat személy megsérül a támadás során. 3-án újabb légitámadás éri Daruvar-t. Ezen napon lezárul a horvát haderők összehangolt és sikeres Orkan /Otkos-10 hadművelete is.
1992. január elejére a horvát haderők birtokba vették Bilo Gora, Papuk hegységet . A szerbek már csak a Psunj hegység Omanovac részét birtokolták, valamint Pakrac-Trnakovac-Okucani, és Okucani-Medari, Okucani- Paklenica, Okucani –Stara Gradiska zónákat. Az ősz közepétől megindított horvát offenzívának végül az 1992.01.03-i Sarajevo-i tűzszüneti megállapodás vetett végett. A tűzszüneti megállapodás lehetővé tette a szerbeknek, hogy megerősítség a még birtokukban lévő területeket. A tűzszüneti megállapodásban a JNA kötelezetségett vállalt arra, hogy átadta a UN-nek a nyugat-szlavóniai szerb ellenőrzés alatt álló területek „védelmét” és kivonulnak nyár elejére Horvátországból. Addig is azonban a JNA és Nemzet Védelem szerb vezérkara megkezdte a katonai erők strutúrális átszervezését a horvátországi szerb területek védelme érdekében.
.
A szerb erők még mindig ellenőrizték Paklenica-Okucani –Medari, Omanovac hegység-Trnakovac-Okucani-Stara Gradiska menti körzeteket. A 5. szerb hadtest (Banja Luka ) 5. gyalogos brigádja megerősíti a még „megmaradt” szerb ellenőrzésű területet Nyugat-Szlavóniában. 329. páncélos brigádját Dragalic, Medari, Trnava körzetében helyezi el. A JNA Banja Luka 5.hadtest továbbra is területi támogatást adott a helyi szerb TO erőknek.Az 5. hadtest gyalogos brigádja (pb) a TO Poljana és a 2. páncélos egység (okb) együtt alakította ki védelmi zónáját:
:
-2. zóna – 2.okb. jobb vonal : Dubovac falu ,bal vonal : Vundukovo brdo 204.m. magaslat- Duga Medja 154.m. magaslat- Smrtic/ Blatuse/Smrdan vonal.
 
-3.zóna -5.pb. jobb vonal : bal vonala 2.okb-nek ,bal vonal: Rovista /iskola- Sirinci- Gradina 336.m. magaslat-Kresevac 311.m. magaslat-Vrazje brdo.
 
-2. védelmi körzet Medari környékén ,2. gyalogos csoport Medari , 3. gyalogos csoport ( Okucani-1).
 
-3.védelmi körzet Trnava ,4. gyalogos csoport (Okucani-2).
-
Az 5.pb. egységei Gornji Ratkovac –nál foglaltak védelmi állást az 5 .gyalogos csoporttal (önkéntesek Bogdanovica ,TO Prnjavor)
 
1992. év februárjában a SAO Krajina részét képező 6. ZnSTO ZS területvédelmi erőit a járási parancsnokságokkal (OSTO-Okucani,Pakrac, Podravska Slatina,Daruvar) együtt az alábbi strutúra képezte:
-54.brigád TO-Okucani
-51.osztag TO-Pakrac
-59.osztag TO-Daruvar
-63.osztag TO-Podravska Slatina
-98.osztag TO –Jasenovac
Járás parancsnokságok OSTO-Pakrac, Okucani, Daruvar, Podravska Slatina
Márciusban a SAO Krajina erői  főleg tüzérségi egységeket alakítanak ki:
61. „haubica” 105mm-es tüzér divízió-Pakrac
83. vegyes páncél-elhárító tüzér divízió -Okucani
91. hátországi támogató bázis Terület Védelem (TO)-Okucani
45.könnyű 20X3mm-es légvédelmi tüzér üteg-Okucani
 
1992.márciusában a 2.katonai körzet (VO) –Sarajevo JNA az 5. hadtest-Banja Luka erőiből megerősítik a ZnSTO Nyugat-Szlavónia erőit. 1992.áprilisában a szerbek Okucani városban központosítják a SAO ZS irányítását ,mely alá sorolták a még szerb ellenőrzés alatt álló Pakrac, Novska, Nova Gradiska járás részeit.
 
A JNA február közepétől megkezdte a horvátországi erőnek kivonására irányuló tervezet végrehajtását, előkészítését. Ebbe beletartozott azon terv kivitelezése ,mely arra irányult, hogy a horvátországi szerbek az autonómia (SAO) helyett egy önálló köztársaságot (Republika Srpska Krajina) hozzanak létre, függetlenedve Horvátországtól. Ezen köztársaság létrejöttéhez elengedhetetlen volt a helyi szerb területvédelmi erők JNA által történő felszerelése, és strukturális átalakítása professzionális haderővé. Első lépcsőben a területvédelmi (TO) erőket és rendőri erőket (MUP) szerelte fel a JNA haditechnikával. 1992. márciusban a JNA Bosanski Novi , Knin- Golubic raktáraiból látta el a helyi szerb TO és MUP erőket , a továbbiakban 1992.áprilistól, pedig a 2. VO támogatásával elkezdődött a horvátországi TO és MUP erők professzionális haderővé történő kovácsolása.
1992.április 27-től a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság (SFRJ) megkezdte a katonai erőinek kivonását Horvátországból és Boszniából. A kivonás májusban kezdődött el és június végéig tartott. 1992. május 10-én létrejött a Republika Srpska Krajina horvátországi szerbek lakta részén.A kivonuló JNA erők helyét május közepétől a UN erők UNPROFOR (United Nations Protection Forces) vették át.
 
 
1992.március 21. STO Zapadna Slavonija erőinek irányítását Cubric Jovan parancsnok vette át, megerősítve az 5.hadtest JNA  következő egységeivel: 5.zászlóalj központi irányítás, 5.zászlóalj katonai rendészete,5.könnyű tüzérségi erők (lap), 5.vegyes páncélelhárító tűzér egység (mpoap),5. vegyes tűzér egység (map) .Az erőket 1992.04.01-től 04.10-ig képezték Gredjana falunál.
.
Március 22. A Banja Luka 5. JNA hadtest a 2.gyalogos brigád (pbr) , 5.pbr., TO Zap. Slavonija erői tartják az állásaikat.
 .
 Március 22- április 13. közti időszakban a szerbek az álltaluk ellenőrzött területekről ágyútűz alá vették Sirač, Doljane, Daruvar településeket ,mely során Sirač-ban április 13-án egy személy meghal. 18-án a szerb paramilitariáns erők Barica falu ellen támadást intéztek, mely során két horvát civil életét vesztette. A térségben tovább zajló összecsapások csak akkor hagynak alább mikor 1992. januárban bevonuló ENSZ békefenntartó erők /Unprofor/, Július 15-re teljes ellenőrzés alá vonják Nyugat -Szlavóniát "Sektor Zapad".A zónába argentin, kanadai, nepáli és jordán békefenntartó egysége érkeznek.
.
1992. májusára a Banja Luka 5.JNA hadtest mint  a Boszniai Szerb Köztársaság új 1. Krajina hadtest (KK) elnevezéssel formálódott át. A 1.KK hadtest továbbra is jelen van a STO Nyugat-Szlavóniai harcmezőn, de júniusban az UN határozata értelmében az 1.KK erőit a Száva folyótól délre kivonja Nyugat-Szlavóniából. Június 20-ig az UN átveszi folyamatosan a Nyugat –Szlavón szektort. Az UN szektor határától (Száva folyó )a 1.KK haderőnek a folyótól délre (BiH) ki kell tolnia a tüzérségüket , harckocsikat, aknavetőiket 30.km-re, a légvédelmi PVO erőket, POB erőket 10.km-re , a gyalogos erőket pedig 5.km-re.A kivonást Nyugat-Szlavóniából az 1.KK öt fázisban valósította meg. Elsőként a tüzérséget, harckocsikat, majd gyalogságot vonják ki , és végül az utolsó fázisban ahátrahagyott és elsődleges védvonalon aláaknáznak. A helyben maradható területvédelmi erőket kézi fegyverekkel ellátják. A továbbiakban a Okucani körzetét a szerb területvédelmi milícia mellett az Unprofor erői ellenőrizhették.
.
Az 1.KK 10.gyalogos/tüzér/rakétás divíziójának  (PARTD) aknavetős(MB) , rakétavetős (VBR) harckocsizó erőit ,Jasenovac-ból a  Prijedor (BiH) melletti Gomjenica faluba telepíti, a páncélozott harci járműveit , nehéz gépágyúit, légvédelmi erőit (PVO)  Bijakovac, Kadin Jelovac, Rakovica falvakba vonja ki. Gyalogos egységet pedig Knezpolje , és Bosansko Dubica településekre vonja.
Az 1.KK ,329. páncélos brigádjának első (1.okbr) egységét Petosevci faluba, 2.okbr.Brdo (Mahovljanska folyó),3.okbr Gudura ( Laktasi falutól délre).A haubica tüzér divíziót a 122. és 134.magaslatokra helyezték el, a PVO –t pedig Nova Topola településnél.Az MB erőket , páncélozott harci járműveket OT-M60 ,BVP-M80 Krajisnik településnél ,hátországi erőket Laktasi,a parancsnokságot Bosanski Aleksandrovac településen helyezték el.
.
Az 1.KK 16. gyalogos és gépesített brigádjának egységeit (pmtbr),Puraci, Simici (202.m. magaslata),Crkvena településeken vonték öszze.
Az 1.KK 343. gépesítet brigádját (mtbr) Kozarac, G. Puharska ,Prijedor településekre irányították.
Az 5.pbr. erőit Piljagici,Radulji (233.m.magaslat) ,Sutilovici, a 2.pbr. erőit pedig Kuljani (290.m. magaslat),Drakulic településekre irányították.
Az 1. vegyes tüzérségi erőt (map) Tutnjevac,Klasnice,Slatina településeken vonták össze.
Az 1. könnyű tüzérségi erőt PVO az 1.map erőinek állásain vonták össze.
Az 1.mpoabr erőit Kukulje,Seferovci,Magljani falvaknál vonták össze.
A 293. műszaki –tűzszerész erőt Nova Topola , Kozara területén állomásoztatták.
 A 188. pontom-hídász egységet pedig Troselji településen vonták össze.
Az .1.speciális egységet (snb) a „Mladen Stojanovic „ kaszárnyában helyezték el.
Az 1.KK haderő parancsnoksága a poligon Manjaca katonai bázison székelt.
 
Nyugat-Szlavónia frontzónájában a Pakrac –Daruvar vonalon a horvát erők 104. brigád –Varazdin egysége ellenőrizte a védvonalat , Obrijez településen lévő parancsnokságuk irányításával. A helyi 52. önálló zászlóalj –Daruvar három egysége Kusonj térségében ellenőrizte a vonalakat, a településen lévő bázisuk irányításával, a 123 brigád-Virovitica és 127 brigád Slavonska Pozega erők Kusonj-Bucje vonalat védték.
 
1992. októberben a Krajina-i Szerb Köztársaság (RSK) megalakítja saját hadseregét a Vojska Republika Srpske Krajina (Krajina Force) hadtestjét.
1992. novemberre a horvátországi Szerb Köztársaság Krajina (RSK) Terület Védelem (TO) katonai struktúráját felváltja a már nyár elején előkészített VRSK Hadsereg (Vojska Republika Srpska Krajina) .A haderő a Vojska Srpska Krajina Republika ,az az a Szerb Krajinai Köztársaság hadserege .Hat főbb területi hadtest alkotja a Kelet-Szlavónia-i és Nyugat-Szeremség-i 11. korpus, a Nyugat –Szlavón (Okucani) 18. korpus, a Bánsági 39.korpus,a Kordun-i 21.korpus, a Lika-i 15.korpus, és a Dalmát 7. korpus.
.
A Zóna Stábokat megszüntetik és helyüket átveszik a hadtesti parancsnokságok , 1.ZnSTO-Észak –Dalmácia helyét a 7. Hadtest –Knin, a 2. ZnSTO Lika helyét a 15. hadtest-Korenica, a 3.ZnSTO Kordun helyét a 21. hadtest-Vojnic, a 4. ZnSTO Bánság helyét a 39. hadtest –Glina, a ZnSTO Nyugat-Szlavónai helyét a 18. hadtest-Okucani, a ZnSTO kelet –Szlavónia és Nyugat –Szeremség /Baranya helyét pedig a 11. hadtest Dalj-Vukovar.
 
 18. korpus, zapadnoslavonski /nyugatszlavón hadtest –Okucani
 
parancsnok: puk. Lazo Babic
 
1.Taktikai Csoport (TG-1)-    Jasenovac(1993-tól),parancsnok:ppuk. Borivoje Pavlovic
98.gyalogos brigád-Novska, parancsnok:ppuk. Milan Babic
51.gyalogos brigád –Pakrac, parancsnok:ppuk Stevan Harambasic
54.gyalogos brigád –Okucani, parancsnok:ppuk. Stevo Babic
59. egység -Daruvar
63.egység-Podravska Slatina
18.vegyes tüzér egység-Stara Gradiska
91.hátországi támogató bázis (POZB)         
1993-tól : 18. vegyes tüzér egység(MAP),könnyű tüzér légvédelmi divízió (LAD-PVO),vegyes páncél-elhárító tüzér divízió (MPOAD).
 
1995.májusig létezik a hadtest .A horvát Bljesak hadművelt során megsemmisül. A megmaradt erőket átcsoportosítják a boszniai VRS erőihez és támadó műveletekkel segítették a bánsági és likai VRSK erőit general Ratomira Rapaica vezetésével. A egység a Bihac-i enklávé 5.ABIH ellen folytatott harcokban vett részt.
 
 
 
-1993.év-
 
 
Február 17-én 16.45 körüli időben a szerb fegyveres alakulat Pakrac zónában végrehajtott támadása során két horvát civil vesztette életét.
 
Július 4-én Pakrac zónában a szerbek horvátokat vesznek őrizetbe.
 
Október 6-án diverzáns szerb csapatok  aláaknázzák a Drenov Bok - Jamarica vízművet és elzárják a vizet Lipovljani-ban.
A harcok egyre fokozódnak és nem kímélik a harci zónában élő civil lakosságot sem. Megpróbálnak együtt élni a háborúval és védekezni ,mely számukra nagy lelki és fizikai megpróbáltatást jelent az elkövetkezendőkben.
 
 
 
-1994. év-
-
Július 11-én a Batinska Rijeca ,Daruvar közeli részen szerb alakulatok által végrehajtott akcióban öt horvár civil életét vesztette.
 
 Augusztus 9-én Gavranica településnél a Pakrac irányából Gundulića utcában érkező VW típusú személygépkocsira szerb milicisták tűzet nyitottak. Az incidensben a gépkocsiban tartózkodó személy meghalt.
.
 
-
-1995. év-
-
 1995.május 01-03.között a ZP Bjelovar műveleti parancsnokság írányításával a Horvát Hadsereg végrehajtja „Bljesak „ hadműveletet. Az akció sikeresen zárult a horvátok ezzel felszabadították Nyugat-Szlavóni teljes egészét .
 
 

 

 
kapcsolódó link:

 

 
 
Az 1991.évben lezajlott horvát Otkos-10, Orkan és Papuk hadműveleteket lezáró 1992. januári „Szarajevói tűzszünet”  után a szerbek birtokában maradt a Psunj hegység és Okucani járás , több mint 600 km2. A horvát erőknek 1995. májusára sikerült ezen szerb kontrol alatt lévő 600 km2 birtokba venni, ezzel szétzúzva a 18. sz. Vojska Republika Srpska Krajina hadtest erői, átszorítva a szerb erőket Boszniába.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.