Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


OLUJA-95 HORVÁT HADMŰVELET 1.RÉSZ

OLUJA(Vihar)hadművelet
1995.augusztus 4-8.
 A horvát hadvezetés 1995.tavaszán és nyarán több sikeres akciót hajtott végre (Bljesak, Skok1, Skok2, Ljeto95) ,melyek hozzájárultak és egyben előkészületei is voltak annak ,hogy augusztusra végrehajtási fázisba kerüljön az Oluja (Vihar) kódnévvel illetett katonai hadművelet. Természetes minden nemű sikeres horvát offenzíva után a szerbek megtorló rakéta és tüzérségi támadással bosszúlták meg a horvát akciókat. Az egyik rakétatámadás éppen Zagreb-ot érte a Bljesak akciót követően .
1995. május 02. 10.30 perckor szerb RSK Milan Martic katonai pk. Utasítása alapján rakétatámadás intéz a horvát főváros Zagreb ellen. A kazettás bombák a város   Strossmayerova sétáló utcánál,, Petrinjska, Stara Vlaška területén - ahol egy villamost talált el-,a gimnáziumnál   (dvorišta gimnazija) Križanićevoban robbannak fel. Másnap a szerb erők ,hat M87 Orkan típusú nagy-hatótávolságú rakétát lőttek a városra .
 12.10 órakor. Néhány a város központot találta el,a klinikát a gyermek kórházat és egy balettintézetet Klaićeva , ahol éppen próba volt. A két nap alatt Zagreb –ban a támadás következtében hat ember meghal és 176 megsebesül.
 Ezen támadások Zagreb mellett több szlavón (Vinkovci,Osijek…)és dalmát várost is (Dubrovnik és környéke) ,valamint hercegovinai (BiH) horvát települést (Mostar,Livno,Citluk, Stolac,Caplinja) is érintettek, mely során a civil polgári lakosság körében áldozatokat is szedett . Ezzel a szerbek továbbra is jelezték azt ,hogy rakétáik lőtávolságán belüli horvát településeket ,beleértve a horvát fővárost is, veszélyeztetik és bármikor támadhatják.A boszniai és krajinai szerbek összefogó támadó hadműveletben voltak a Cazinska krajina ,Bihac-i 5.ABIH által ellenőrzött területek elfoglalása végett.
 
A plan Z4 néven emlegetett megegyezés alapján több EU-s ország (Francia és Németország)és USA és Oroszország is tudomással bírt a bekövetkező horvát nagy ,végső offenzíváról. Erre fel is készültek . A szerb boszniai túlkapások Srebrenica, Gorazde, Sarajevo ágyúzása , a nemzetközi egyezmények semmibe vétele, az ENSZ katonák túszul ejtése, stb… mind ,mind   tovább növelte a szerbek elleni unszimpátiát,bár a horvát offenzíva végén az EU bírálta a horvátokat, mivel szerintük túlzott volt a tüzérségi támadás, és olyan területeket is támadtak ( Knin) , ahonnan már a szerb katonaság kivonult, és csak civil helyi szerbek maradtak. Ezzel kapcsolatban a Hágai Nemzetközi Bíróság vizsgálatot is indított.
 A horvát hadsereg képzett ,felkészült katonai állománnyal és technikával várta az offenzíva napját. Előző időszakban kihasználva a nyári jó időjárási viszonyokat a USA” licensz” alapján saját maguk gyártotta robotrepülőik segítségével térképezték fel a horvátországi szerb VRSK erőnek állásait ,támaszpontjait, vonalait. A szerb VRSK is tudta ,hogy nemsokára a horvátok támadást ,katonai műveletet hajtanak végre ellenük ezért megkezdték az álltaluk ellenőrzött zónában élő szerb civil lakosság kitelepítését.
 A horvátok közel 630 kilométer hosszan lévő vonalaik mentén ,a Bánságtól, Kordunon át Lika , Észak és Közép-Dalmáciáig , készültek a támadásra, míg a Kelet-Szlavónia és a Dél-Dalmácia vonalaikon a védelemre és esetleges szerb betörésre készültek, koncentráltak. Közel 10 500 négyzetkilométernyi szerb megszállás alatt lévő ,illetve UNPA szektor alatt álló területet kívántak felszabadítani, 18% Horvátországnak. Amennyiben ez sikerül a horvátoknak ,már csak a Kelet –Szlavón zónában ,2500 négyzetkilométer, Horvátország 5% marad volna még szerb megszállás alatt. Koordináltak a Bihac-i „zsebet” védő 5.ARBIH muszlim-bosnyák haderő vezetésével, mivel őket is érintette a művelet. Az Atif Dudakovic vezette muszlim-bosnyák 5.hadtest már jelentős mértékben folytatta műveleteit, mivel már korábban a szerbek megtámadták állásaikat . A horvát offenzíva megindulása arra kényszerítette a Bihac-i „zsebet” támadó szerbeket, hogy elvonjanak erőket a krajinai köztársaságuk védelmére . Így megosztva a szerb haderőt az 5.ARBIH a horvát offenzíva megkezdésével jelentős sikereket ért el, a művelet végére teljesen felszabadították a Cazinska krajina (Bihac-i zseb) területét, és utána a fő hangsúlyt az Una menti vonalaikra fektethették.
 Az 5.ARBIH haderőn belül fontos szerep jutott a Bihac-i horvát HVO csoportnak .
 A horvát offenzíva célja  volt áttörni a horvátországi VRSK szerb erők vonalait , több irányból, majd felszabadítani a városokat a zónákban illetve kiszorítani BiH területére ,körbezárni a szerb erőket ,valamint megsemmisíteni. Öt főbb támadási irány és három un. segéd támadási irány vonalán tervezték meg a támadás végrehajtását. A művelet három fázisban végrehajtott támadásra épült,mely során az első fázisban több irányvonalon áttörik a szerb vonalakat, a második fázisban a szerb ellenállási pontok bekerítése felszámolása , a szerb egységek elszigetelése és a városok felszabadítása szerepelt, a harmadik végső fázisban pedig a szerb másodlagos védelmi vonalak felszámolása és a maradék szerb erők kiszorítása BiH felé . A műveletet a horvátok 7-8 naposra tervezték meg.
A Horvát Hadsereg (Hrvatska Vojska) 130 000 katonája ,350 harckocsija .A legfontosabbak egyike a légierő volt.
 A HRZ horvát légierő fontos feladata volt a fő támadási irányok megtisztítása , a szerb szárazföldi erők megsemmisítése, a felderítés,és a légtér kontrolja. Feladatuk volt a horvát támadó egységet biztosítása és a sebesültek evakuálása menekítése légi úton.
 Továbbá ellenőrizték és védelmet biztosítottak Zagreb - Karlovac - Sisak – Kutina vonalon. A műveletben 17. harci vadászgép, 5 harci helikopter, 9 szállító helikopter, 3 szállító repülőgép, egy elektronikai felderítő repülő és egy elektronikai és” termoviziós” felderítést végző helikopter vett részt.
A horvát légierő az első műveleti feladatait a terv szerint végrehajtotta,mely során előkészítették a terepet a szárazföldi erőknek. Ennek során megsemmisítették a szerb vezetési álláspontokat, támaszpontokat (kb. 26 különböző szerb katonai objektumot).
 1995.augusztus 3.
 A Dél-Dalmácia horvát katonai körzetben a Trebinje-i (BiH)boszniai szerb egységek Vucurevic településről a csütörtöki kora esti órákban 18.45 nagy kaliberű rakétákkal támadták Dubrovnik közetét- Konavle, Zupa , Rijeka Dubrovacka, Mokosica, Zaton , Orasac. A támadást 40 km-re lévő állásaikból hajtották végre a szerbek
 1995.augusztus 4.
 A Dubrovnik közeli Slano települést 06.45-kor szerb tüzérségi támadás éri a Trebinje körzetéből. 7,05 órakor szerb tüzérségi támadás éri Dubrovnik-ot. .Stolac :06.15 és 12.15- Mostar :06.47, 07.00, 07.50, 11.36 -Citluk : 11.15 .A frissen felszabadított Grahovo, Glamoc városokban és további településeken Livno ,Tomislavgrad, Kupres 08.41 órakor megszólaltak a légiriadó szirénák
A HV 1995.08.04-én reggel 5.00-kor kezdte meg az offenzívát ,mely előtt felderítést végzett a támadás alatt álló vonalakon. A támadás kezdetekor a Horvát Köztársaság elnöke rádióállomásokon műsorán keresztül üzent a szerb megszállt terület civil lakosainak ,melyben felszólította őket arra ,hogy ne álljanak ellen ,illetve adják meg magukat a horvát erőknek , mely során humánus bánásmódban részesülnek. Semmiképpen sem fogjanak fegyvert ,vagy szálljanak szembe a horvát katonasággal ,mert abban az esetben ellenséges katonáként járnak el velük szemben. A horvát elnök garantálta a szerb lakosság biztonságát .Ezzel szemben a műveletben több helyi szerb lakos vesztette életét. Ennek körülményeit a  Hága-i Nemzetközi Törvényszék vizsgálja ,Ante Gorovina „Oluja”akció - műveleti főparancsnok ügyében.
Mate Granic külügyminiszter pedig levélben adott közleményt az ENSZ biztonsági tanácsának és vette fel a kapcsolat a EU tagságával és az OESS tanácsával .
A horvát katonaság a reggeli támadást a légierejük HRZ bevetésével kezdte meg ,mely során MIG tipusú harci gépeivel támadást intézett a VRSK irányító kommunikációs vezetési pontjai és parancsnoki helyei ellen ( Celavac,Petrova gora, Banski Grabovac,Bunic).Úgyanekkor a horvát tüzérség ágyukkal és rakétákkal támadta a szerb vonalakat ,területeket.
A horvát offenzíva ezen kezdeti műveletei is kellő képen elérték hatásukat a szerb katonai állomány moráljában, hiszen a „lenyűgöző” támadás sorozat egyértelművé tette a szerbek számára, hogy a horvát hadsereg a végső csapást megindította ellenük.
 A szárazföldi erők a légi és tüzérségi előkészítés után harminc taktikai irányba megindították egységeiket ,mely során az első fázist végrehajtva áttörték a gyenge ellenállást tanúsító szerb vonalakat ,és 5-15 kilométer mélységbe a korábbi vonalaktól ellenőrzés alá vonták a műveleti zónát.1995.08.04. a horvát erők végrehajtják a tervezett első fázist , felszabadítják Sveti Rok települést .Az ENSZ UNCRO békefenntartó erői a horvátok és szerbek közti csatározásban két főt veszítenek el.Egy-két incidens történik továbbiakban. A szerbek 4-én a horvát offenzíva sikeres végrehajtására és megindítására tekintettel rakétatámadást intéztek több horvátországi város ellen (Sisak, Sibenik, Otocac ,Gospic,Ogulin ).
 1995.augustus 5.
 1995. 08.05-én folytatódik a horvát művelet .megkezdődik a második fázis ,mely során a horvátok elfoglalják a szinte teljesen kiürítet Knin várost ,mint a Krajina-i Szerb Köztársaság fővárosát, ahol a város szimbólumává vált erőd közepén egy hatalmas horvát lobogót állítanak fel. Felszabadítják Vrlika, Kijevo, Drnis, Benkovac-melyet a HV alig tíz perc alatt foglalt el-, Gracac, Lovinac, Ljubovo, Plaski, Hrvatska Dubica városokat .A környékről a szerb civil lakosság hosszú sorokban menekül a BiH szerb ellenőrzés alatt álló területei irányába. A horvátok ellenőrzés alá vonták és biztosították a Száva folyó Horvátország és BiH közti kapcsolatot biztosító hídjait. Sikeres harcok közepette közeledtek   Petrinja, Glina, Udbina és Slunj felé. Medak - Gracac, Plaski - Slunj, Benkovac – Knin között a horvátok ellenőrizték a főútvonalat .
 Lovinac és Gracac ,Vrlika városokban a horvát rendőri állomásokat létesítetek a közbiztonság ellenőrzése végett .Ivana Jarnjaka MUP minisztere további intézkedéseket tesz a felszabadított területek MUP ellenőrzésének végrehajtásáról.
 Az 5.ARBIH 505. bužimska brigádjának parancsnoka, Izet Nanić életét veszti a horvátországi Žirovica település körzetében folytatott harcokban a szerb erők ellen.
 A boszniai szerbek rakétatámadást intéztek BiH zónájukból Zupanja,Osijek,Vinkovci,Nustar ,Karlovac városok ,és BiH hercegovinai területei ellen. Hajnal 03.35-kor gránát támadás éri Osijek horvát várost. Ugyanekkor megszólalnak Vinkovci-ban a légószirénák,készülve az esetleges szerb gránátozásra.
 Több szerb katona esik fogságba, a Radio Beograda és ai Radio Prijedora felszólítja adásban a horvátországi szerb lakosokat otthonaik elhagyására.
Hajnal 03.35 órakor tüzérségi támadást intéztek a Baranyából és Tenjski Antunovac-ból a szerbek Osijek városra. 03.45 támadás éri Vinkovci-t.
 09.30-kor megszólalnak Vinkovci-ban a légiriadó szirénái.12.20 megszólalnak Osijek-en a szirénák ,mely a tüzérségi szerb támadásra figyelmeztetett .A szerbek baranyai területekről lőtték a várost.13.30 Vinkovci_Nustar településeket szerb tüzérségi és aknatámadás éri.
 A szerb lakosok menekült oszlopai megindultak a krajinai Srb felé illetve a bánsági Dvor felé a zónából. Onnan pedig át a szerb ellenőrzés alatt lévő boszniai zónákba.
 A HV erői Trzacka Rastela (Kordun) találkoznak a horvát-boszniai határon 15.00órakor a 5.ARBIH egységeivel.A HV generálisa Marekovica és az 5.ARBIH generálisa Dudakovica kezet ráznak a Trzacka Rastela és Sturlica közti folyóhídon, horvátországi-boszniai határvonalon. Felszabadul a Zeljava és körzete ,ahol az egyik főbb a szerb támaszpont is volt-ezt később az Unprofor ellenőrizte-. Az első napokban a Hv 121 katonát vesztett a támadásban, mely veszteség nagyobb mértékben a Zp.Bjelovar Zp Zagreb műveleti zónára koncentrálódott.
1995.augusztus 6.
A horvát katonaság egységei Trzacki Rastela településen a Korana folyónál a horvát-boszniai határon találkoznak a BiH muszlim ARBIH 5. hadtestével, mely a Bihac-i körzetben szintén műveletekbe kezdett párhuzamosan az Oluja –val. A műveletek összehangolása Knin és Bihac közti kommunikációs stratégiai irány helyreállítását eredményezte a HV és 5 ARBIH erői közt. Knin, Drnis és Kijevo városokban újabb MUP állomásokat létesítenek a horvátok.
 Az alig 24 óra alatt felszabadított Knin városba látogat Franjo Tudman , ahol találkozik a várost felszabadító 4. és 7.gárdista brigádokkal. A horvát Sabor elnöke dr. Nedjeljko Mihanovic, helyettes miniszterei dr. Mate Granic, Borislav Skegro, dr. Ivica Kostovic, a védelmi miniszter Gojko Susak , a MUP miniszter Ivan Jarnjak és közlekedési miniszter Ivica Mudrinic Knin-i találkozón egyeztetnek a stabilizációs teendőkről és a Zagreb - Knin - Split közlekedési kapcsolat helyreállításáról.
 A horvátok felszabadítják Novi Licki Osik azon részeit ,ahonnan korábban a szerbek gránátozták Stari Licki Osik, Musaluk, Vuksic, Budak, Gospic, Perusic településeket. Felszabadul Medak , Petrinja, Slunj, Cetingrad, Otric, Bruvno, Plitvice ,Kostajnica, Plitvica-i tavak , Obrovac... részeket ,városokat . General-bojnik Ivan Tolj horvát katonai vezető elismerőleg szól az offenzíváról,melynek harmadik napjára a VRSK 21.Kordun-i 15.Lika-i ,39.Bánsági erőit szinte teljesen felmorzsolták .Az előrenyomuló horvát egységek gyenge és kevés létszámú ellenálló szerb erőkbe ütköztek a művelet során.
 A 2.gárdista brigád és 12.honvédő egység Petrinja felszabadítása után 23.00 órakor ellenőrzés alá vonják Glina várost. Ahol a MUP egységei veszik át az ellenőrzést a HV egységeitől.
 Az 5.ARBIH egységei felszabadítják Trzac települést Bihac körzetében.
 A szerbek 12.gránátot lőnek ki a Vinkovci közeli Raljevo Selo-ra.
 1995.augusztus 7-8.
 A Karlovac irányából támadó horvátok Kamensko, Tušilović, Krnjak, Veljun és Vojnić elfoglalásával biztosították Karlovac biztonságát .Közel négy évi szerb támadás alól lélegezhetett fel Karlovac és környékének lakossága.23.00-kor felszabadul Glina.
 A szerbek támadást intéznek a kelet-szlavóniai Nustar ellen reggel 05.00 órakor 12.gránátot lőnek a helységre. Nova Gradiska környékét ,köztük a Száva menti Mackovac-ot a szerb légierő vadászgépei rakétákkal támadták meg 9.35 órakor , a jelentős anyagi kár mellett többen megsérültek a támadásban.
 A szerb maradék egységek megkezdték az utolsó védelmi területeik kiürítését ,és folyamatosan hagyták el Vojnic ,Topusko, Gornji és Donji Lapac területeit, melyeket még megpróbáltak megtartani, sikertelenül.
 Hadművelet "OLUJA-2" ,mely a ZP Karlovac műveleti zónában került végrehajtásra , mely nem harci feladatok végrehajtására irányult , hiszen a szerb erők kivonták maradék egységeiket a horvátországi területről BiH álltaluk ellenőrzött részére (Bosanski Novi) . Az „Oluja -2” során az alábbi feladatok kerültek végrehajtásra, mely az utolsó fázisa is volt egyben a sikeresen végrehajtott felszabadító Oluja offenzívának:
 - államhatár és a harcászati objektumok védelme,
- terület teljes ellenőrzése, közlekedés akadálymenetes biztosítása,
- katonai és fontos civil objektumok biztosítása,
- útblokádok , akadályok –melyet a szerbek állítottak- megszüntetése,felszámolása
- aknamentesítés
 -  Kuplensko falunál lévő muszlin menekültek blokádjának kezelése
 - felszabadított területek rendészeti ellenőrzése
BiH területéről ,Banja Luka katonai repteréről a boszniai szerbek harci gépei támadást intéztek több horvát város ellen. A városok támadása során két civil meghalt és közel tizenegyen megsebesültek. A horvát légvédelmi egységek lelőttek két szerb Orao tip. vadászgépet ,melyek rakétázták Mackovac és Savski Bok településeket.
Augusztus 7-én a 5.ABIH felszabadította Velika Kladusa-át.
18.00 órakor Horvátország védelmi minisztere Gojko Susak kijelentette, hogy a horvát hadsereg az Oluja sikeres befejezéséhez érve teljes mértékben felszabadította az offenzíva céljaként meghatározott területeket ,melyeket visszafoglalt és ellenőrzése alá vont.
Nustar-t ismét szerb gránáttámadás érte, az esti óráktól másnap 05.00 óráig 12.gránátot lőnek a településre. Bár a NATO és UN légtérzárat létesített a háborús zónák fölött ,ennek ellenére Banja Luka repteréről felszálló szerb vadászgépek folyamatos légitámadás veszélye alatt tartották a horvátországi Brodsko-posavske megye, Viroviticko-podravske megye, Pozega , Zupanja Novska és Siska településeket. 09.35-kor a szerb légierő gépei támadták a Nova Gradiska körzeti Mackovac települést. Zagreb –a boszniai szerb vadászgépek két gépe 19 .30 órakor rakétázta a vegyi üzemet. Szerbek boszniai egységei VBR tip. „katyúsa vetőkkel” támadta Karlovac-ot 20.53 órakor. Szerb harci repülőgépek támadták 10.00 és 11.00 közti időben Sisak, Zupanja, Pozega, Daruvar, Novska, Orahovica , Slatina településeket. Légitámadás éri Mackovac és Savski Bok településeket ,ahol két civil lakos meghal egy megsérül. A két települést támadó boszniai szerb harci gépekből „Orao tip.”kettőt kilő a horvát légvédelem. Az EU-t is aggasztja a horvátországi területen szerb támadást ért kémiai vegyi üzem ,mely további támadási ökológiai katasztrófához vezethet.
A Knin körzetét elhagyó szerb erők BiH B.Petrovo és Kljuc közti részen összevonják egységeket és tüzérségi támadást intéznek a B.Grahovo környéki HV-HVO vonalakra.
 A boszniai szerbek tüzérséggel támadják a horvátországi Rajevo Selo és Posavska Podgajca településeket. Légiveszélyt rendelnek el Zupanja és Babina Greda településeken. 17 .00-kor szerbek tüzérségi támadást intéztek i Zupanja , Bosnjak,  Gradista települések ellen. Zupanja Városban hárman sebesülnek meg a támadásban ,egy személy sérülése súlyos.
 Augusztus 8.A Baranyát megszállva tartó szerbek tüzet nyitnak Osijek városra 3,25 órakor. A támadás 05.00-ig tart.
12.45 órakor Nustar települést szerb tüzérségi támadás éri Pacetina felől. Két horvát katona megsebesült a szerb támadásban, mely másnap 03.34-ig tartott..
A horvát elektromos művek sikeresen visszaállította az áramellátást Licki Osijek ,Gospic körzetében ,a Gracac városban lévő elektromos áramszolgáltató helyreállításával.
 További felszabadított településeken hozták helyre az áramellátást, Donji Lapac, Licki Osik, Medak, Vrhovine , Korenica. Gospic körzetében helyreállt a telekommunikációs szolgáltatás is.
 Hét gyermek meghalt és több személy megsérült a BiH hercegovinai Mostar-ban ,mikor a szerbek gránát támadást intéztek Covic Polja-i állásaikból .
A „grahovsko-glamocko-kupresko „műveleti zóna HVO egységei tovább folytatták a körzetük taktikailag fontos területeinek elfoglalását.
 A UN megfigyelők jelentették ,hogy az 5.ARBIH erői teljesen szétkergették és felszámolták a még tevékenykedő Fikret Abdic-hoz hű egységeket. Közben a Bihac-tól délre eső Ripac térségében –Grmec hegység felé- harcok folytak a szerb és muzulmán-bosnyák erők közt.
 A szerbek ezen zónában tüzérséggel támadták a 5.ARBIH egységeit.
 A 21. Kordun VRSK Hadtest kapitulációja:
- 1. a fegyverzet ,lőszerek ,muníció ,harci eszközök leadása.
-1.1 a 21. „Kordun” VRSK hadtest teljes fegyverzetének és muníciójának leadása, valamint augusztus 9-én 07.00 -14.00 közti időben a harcoló és nem harcoló alakulatok megadása a Horvát Hadseregnek.
 A boszniai szerb vadászgépek tévedésből a horvátországi területekről kivonuló VRSK egységeit és a velük haladó szerb civileket támadja. A kazettás bombák felrobbanásában többen meghalnak és megsebesülnek.
 17,15 órakor a szerbek a Kelet-Szlavónia területeikről két nehéz tüzérségi lövedéket lőnek Vinkovci településre. Légi riadót rendeltek el Vinkovci és Zupanja városokban.
 A szerbek tüzérségi támadást intéztek 21.52 órakor Osijek város ellen. Az első támadás a szerb megszállás alatt lévő Baranja és Ernestinovo település felől érkeztek.
 23,30 órakor a szerbek tüzérsége két lövedéke csapódott be Vinkovci városba ,ahol légiriadót rendelnek el.
 Augusztus 9.
 11.42 órakor Dubrovnik környékén megszólalnak a légószirénák Slano-tól Konavle –ig.
  Kelet-Szlavónia –i szerbek gránátot lőnek ki Vinkovci ,Nustar településekre.
 20,55 órakor a szerbek Ernestinovo és Divosa irányábóül gyalogos és aknavetős támadást indítanak Ivanovac horvát település ellen. A támadást a horvátok visszaverik . 22 .00 órakor a szerbek lövik Osijek-et.

Horvát Hadsereg területi körzetei az OLUJA 95 hadművelet során

 

Zborno područje Bjelovar főparancsnoksági körzet
Parancsnok: general Luka Džanko
1995.08.02. A hadművelet megindítása előtti napokban a 125.dp. egységnél a rendelkezésre álló rövid felkészülési időszak végett nem volt megfelelő a logisztikai támogatottság. Kihelyezett parancsnokságot IZM létesítenek Novska városban és további erőket mozgósítanak 1995.08.04 és 08.27. közti időszakban:
13. Potrd-páncél-elhárító tüzérségi rakétás divízió ,104.brigád, 312. könnyű brigád, 105. brigád, 24. dp Varaždin.,52.dp Daruvar., 265. IDS felderítő diverzáns század, 59-69. század katonai rendészet, 505. ABKO -vegyvédelmi ,kémiai biológiai és sugárzás mentesítő vegyes század,. 202. tüzérségi rakétás légvédelmi brigád Zagreb,18. tüzérségi divizíó Varaždin, 34. utász egység Čakovec, 121. honvédő brigád Nova Gradiška
1995.08.04.
125. honvédő egység(domobranska pukovnija) Novska- átkelés a Száva folyón Jasenovac - Drenov bok térségében majd további támadási irány Dubica felé ,ahol két kilométere tolják a város felé a szerbeket. Negyedikén a horvát egységek átkelnek a folyón és Jasenovac térségében több falut felszabadítanak.
121. domobranska pukovnija Nova Gradiška – egységei Dubica és Kostajnica irányába támadnak .
1995. 08.05.
A horvátok felszabadítják Dubica települést ,majd onnan két irányvonalon támadást intéznek Sas és Hrvatska Kostajnica felé.
1995.08.06.
Felszabadul Hr.Kostajnica, Petrinja. A horvát egységek Kostajnica - Dvor és Petrinja - Glina - Dvor vonalon Dvor na Uni felé veszik az irányt.
1995.08.07.
Harcok folynak a horvát erők a 21.korduni és 39.bánsági szerb erők közt a Vojnić - Vrginmost - Glina - Kostajnica – Dvor vonalon.A horvátok Gline , Petrinje és Dvora na Uni közti területeken hajtják végre műveleteket.
A muzulmán BiH hadsereg 5.ARBIH hadteste a horvátokkal koordinálva biztosítja a horvát-boszniai határrészt ellenőrizve Glina –Dvor na Uni útszakaszt.
 
1995.08.08. A szerbeknek sikerült megszerezni az ellenőrzést a Dvor na Uni Una folyó hídján ,ahol sikerült a 39. bánsági hadtestet és speciális egységeiket kivonni,kimenekíteni.
Augusztus 14-ig a SP-MUP egységei teljesen átfésülik a felszabadított bánsági és korduni területeket,beleértve a Petrova gora hegység sűrű erdős részeit.
ZP Zagreb főparancsnoksági körzet
Parancsnokok: general Ivan Basarac
general Marijan Mareković
Fő támadási irányvonal a Sisak –Petrinja-Glina és Sunja – Zrinska gora hegység vonal,. Az alábbi egységekkel .
2. gárdista brigád (Gromovi –Villámok) Sisak- mely erőivel Petrinja, Glina és Zrinska gora irányába kezdte meg a támadást .
57. brigád Sisak- Blinji felé támadott
101. brigád Zagreb- Zrinska gora felé indultak meg.
102. brigád Novi Zagreb
103. brigád Krapina- átkeltek a Száva folyón
145. brigád Dubrava
148. brigád Zagreb - Trnje
149. brigád Zagreb - Trešnjevka
151. brigád Samobor- átkelés a Száva folyón.
202. trbr PZO tüzérségi rakétás légvédelmi brigád Zagreb
12. honvédő egység Petrinja – Petrinja és Zrinska gora
20. honvédő egység Glina - Glina irányába támadtak
153. brigád Velika Gorica – átkeltek a Kupa folyón Pokupsko térségében. 15. páncélelhárító tüzérségi rakétás brigád Križevci
16. tüzérségi rakétás brigád Bjelovar
1. honvédő egység Zagreb
17. honvédő egység Sunja- támadási irány Dvor na Uni
21. honvédő egység
140. honvédő egység Jastrebarsko
1. folyami egység Sisak
5. páncélelhárító tüzér rakétás divízió Zagreb
6. tüzérségi divízió Sisak
8. haubica-tüzérségi divízió Zagreb
31. utász egység Zabok
36. utász hídépítő zászlóalj
67. katonai rendészet Zagreb
252. század parancsnokság Velika Buna
262. felderítő diverzáns század Zagreb
303. logisztikai bázis Zagreb
1995.08.04.
A 153. brigádok átkelnek a Kupa folyón .A szerb VRSK korduni és bánsági hadtestek vonalaik mögött vonták össze egységeiket , és Slunj térségében a 11. VRSK brigád a 21.hadtestből ,valamint a 15. és 26. brigádok a 39. hadtestből az ellentámadásra készültek.
2. gárdista brigád (Gromovi –Villámok) Sisak, mely erőivel Petrinja, Glina és Zrinska gora irányába kezdte meg a támadást komoly ellenállásba ütközött Petrinja térségében, ahol jelentős veszteségeket szenvedtek( 18 fő ,öt tank). A továbbiakban a horvát katonai vezérkar leváltotta Ivan Basarac-ot és helyette pukovnik Petar Stipetic-et nevezte ki a támadó ZP Zagreb erőinek élére.
1995.08.05.
A 2. gbr. erői felvették a harcot az ellenálló szerb 39.hadtest egységeivel , mely a horvát összefogott támadás révén megkezdte erői kivonását .
1995.08.06.
A 2.gbr. erői felszabadították a Glina –Petrinja közti közlekedési útvonalat ,majd Petrinja várost . Egy taktikai csoport az első napon átkelt a Száván és felderítéséket végzett Jasenovac és Dubica , Kostajnica irányába, valamint zárták a BiH felőli bejutási lehetőségeket ,melyet esetleges a BiH felől érkező szerb erők vehettek volna igénybe. A horvát egységek sikeresen felszabadították kisebb veszteségek révén (90.fő )Dvor na Uni és Hr. Kostajnica településeket .Közben a ABiH 5. hadtest Bihac-i erői is sikeresen nyomultak előre ,mely során találkoztak a horvátországi HV egységeivel a határvonal mentén.
 
 
1995.08.07.
A HV egységei folytatták a Zrinska gora hegység megtisztítását, mely műveletek sikeresen törték meg a szerb ellenállást.
1995.08.08.
A VRSK 21. számú korduni hadtest védelmi stratégiája teljesen összeomlott négy nappal a horvát offenzíva megindítása után .A horvátok körülvették az ellenálló szerb egységeket ,mely arra kényszerítette a 21. hadtest parancsnokait ,hogy döntsenek a megadásról.
19.00-kor a szerb 21. hadtest főparancsnoka Vidusevac településen találkozott a horvát ZP Zagreb parancsnokával , Petar Stipetic-el és ENSZ megfigyelők jelenlétében a szerbek aláírták a kapitulációt.

FOLYTATÁS A TOVÁBBI RÉSZEKBEN

 

A mappában található képek előnézete Oluja 95 horvát hadművelet

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.